Samanyolu Galaksisi’sinde Radcliffe Dalgası Adı Verilen Yeni Bir Oluşum Keşfedildi. Evrende Neler Oluyor?

ScienceAlert tarafından hazırlanan habere

ScienceAlert tarafından hazırlanan habere göre ESA (Avrupa Uzay Ajansı’na ait Gaia yapay uydusu Samanyolu Galaksisi içerisinde bir toz ve gaz katmanı keşfetti. 

Harvard Üniversitesi Radcliffe Gelişmiş Araştırma Enstitüsü uzay araştırmacıları çalışmaları sırasında dalgaya benzeyen bu katmanın 4oo ışık yılı genişliğine sahip olduğunu belirtti. Ayrıca katman, Samanyolu Galaksisi çemberinin orta noktasından 500 ışık yılı kadar yukarı ve aşağı uzanıyor. 

Radcliffe Dalgası

Uzmanlar, bu geniş ve ilgi çekici toz ve gaz bulutuna Radcliffe Dalgası ismini verdi. Radcliffe Dalgası, Samanyolu Galaksisi ‘nin şu ana kadar sahip olduğu en geniş ve büyük gaz bulutu. 

Gökbilimciler Samanyolu ‘nun En Genç Yıldızlarını  Üzerinde Bulunduran Devasa Gaz Dalgasını Keşfetti

Gökbilimciler, yeni oluşan yıldızların Samanyolu’nun 50 milyar mil uzağında tutulduğu devasa, dalgalı bir toz ve gaz dalgası keşfettiler. Güneşten 3 kat daha fazla kütleye sahip olan gaz katmanı, güneş sisteminin arka kısmında kaldığı için bu zamana kadar gözden kaçmıştı. 

En Geniş Yıldız Grupları (Radcliffe Wawe)

Bu muhteşem dizilimdeki yıldız grupları Samanyolu Galaksisi’ndeki en geniş oluşum olarak kabul edildiği, Hawaii adalarında yapılan bir konferansta ilan edildi.  Harvard Üniversitesi’nde uygulamalı astronomi profesörü Alyssa Goodman, geçtiğimiz salı günü Honolulu’daki Amerikan Astronomi Derneği toplantısında bulguları şu şekilde açıkladı:

Bu, Samanyolu Galaksisi içerisinde bildiğimiz en geniş gaz oluşumudur.Tam karşımızda. Bu kadar yakın olması çok çılgınca.

Radcliffe Dalga ölçümleri, katmanın 9.000 ışıkyılı boyunca uzandığını ve Samanyolu’nun “yerel kolu” olarak bilinen şeyi oluşturduğunu göstermektedir. Galaksinin diskine karşıdan bakıldığında, dalga yaklaşık 400 ışıkyılı genişliğinde düz bir çizgi olarak görünür. Ancak yandan bakıldığında, Radcliffe Dalgası (Radcliffe Wawe) galaksi düzleminin 500 ışık yılı üstünde ve altında yükseliyor ve düşüyor gibi görünüyor. 

Radcliffe Dalgası ile İlgili Merak Edilenler!

Radcliffe Keşfi, dalganın büyüklüğünün yanı sıra dalganın nasıl oluştuğu ve buna benzer birçok soruyu da beraberinde getirdi. 

Keşif hakkında düşünülen bir ihtimal, çok daha küçük bir galaksinin, Samanyolu’nun uzaktaki geçmişine sıkışmış olması ve gölete atılan bir taş gibi yayılan dalgalanmalar oluşturması yönündedir.Daha egzotik ve ilgi çekici hipoteze göre ise galaksilerin etrafında karanlık görünmeyen maddelerin olduğu yönünde. 

– Dinamik bir gaz oluşumu

Googman, konuşması sırasında dalga oluşumunun bir çarpışma sonucu oluştuğu düşünüldüğünde bu tür bir gaz bulutunun oluşması doğal bir durumdur, sözlerini söyledi. Ayrıca ,gaz bulutunun çok dinamik bir yapıya sahip olduğunu ve dalga hareketinin zamanımızdan aşağıda mı yukarıda mı olduğunu bilmiyoruz, sözlerini ekledi. 

Catherine Zucker ve João Alves ‘in de içinde olduğu uzay bilimciler, The astronomers, kozmik dalgayı, galaktik evrenimizi etkileyen geniş toz ve gaz bulutlarının dağılımını incelerken keşfetti. Bu yoğun bulutların içinde yer alan gaz katmanı, yeni yıldızların doğuşu ile sıkıştırılabilir. 

– Orion’un kemeri sadece bir alan belinden daha fazlası olabilir.

Gökbilimciler, yeni keşfedilen bebek yıldız gruplarının Samanyolu haritasını değiştirebileceğini söylüyor. Orion’un kemeri sadece bir alan belinden daha fazlası olabilir. 

7 Ocak 2020 tarihinde Nature dergisinde paylaşılan araştırmaya göre gökbilimcilerin “Radcliffe Dalgası” olarak adlandırdığı gaz ve bebek yıldızları.takım yıldızları, Samanyolu galaksisinde tespit edilen en büyük tek yapının küçük bir parçası olabilir.

– Orion yakınlarında Samanyolu diskinin yaklaşık 500 ışıkyılı altından başlıyor. 

Yaklaşık 9.000 ışıkyılı boyunca kesintisiz bir biçimde devam eden yıldız dalgası, Orion yakınlarında Samanyolu diskinin yaklaşık 500 ışıkyılı altından başlıyor. Radcliffe Dalgası, Toros ve Perseus takımyıldızlarını yukarı doğru geçrek, galaksinin ortasından 500 ışık yılı yukarıda Cepheus takımyıldızının zirvesinde yer alıyor.

400 ışık yılı derinliğine uzanan dalga yapısı, yaklaşık 800 milyon yıldız içerir ve aktif yıldız oluşturan gaz ile doludur. 

Çalışma yazarı João Alves yaptığı açıklamada, Samanyolu’nun geri kalanının 3D olarak incelendiğinde, bebek patlayan yıldızların bu dağılan parçalarının gaz kütlesinin toplamından daha fazlası olduğunun görüldüğünün altını çizdi. 

– Gözümüzün önündeydi ama göremedik.

Viyana Üniversitesi’nde astrofizik profesörü Alves, “Gözlemlediğimiz galakside bildiğimiz en büyük tutarlı gaz yapısı,” dedi. “Güneş sistemine en yakın noktada sadece 500 ışıkyılı uzaklıkta uzanıyor. Her zaman gözümüzün önünde oldu, ama şimdiye kadar göremedik.” dedi. 

Samanyolu Galaksisi 

Samanyolu Galaksisi nedir? Dünyanın da içerisinde bulunduğu Galaksinin ismi Samanyolu Galaksisi ‘dir. Galaksimiz, 100 bin ışık yılı çapına sahiptir. Güneş sistemini de kapsayan bu oluşum, Kahtaman, Yay, Cetvel ve Kalkan-Güneyhaçı spiral galaksi bölümlerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. 

Samanyolu Galaksisinin Merkezinde Ne Vardır?

Samanyolu Galaksisi merkezinde Sagittarius A  ismi ile adlandırılan kocaman bir kara delik bulunuyor. Bu delik, dünyaya yaklaşık 26 bin ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. 

Samanyolu Galaksisinin Çapı Ne Kadar?

Samanyolu Galaksisis son ölçülen çapı 100 bin ışık yılı boyutundadır. 

Samanyolu Galaksisinde Kaç Yıldız Vardır?

Galaksimizde 100 milyar kadar yıldız bulunuyor.