Sağlıklı İftar Menüsü Nasıl Hazırlanmalıdır? İftarda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ramazan ayı ile beraber

Ramazan ayı ile beraber iftar menüsü telaşı tüm evlerde hissedilmeye başladı. Hemen herkesin yaşadığı kilo alma korkusu, iftar rüyasını biraz gölgelemektedir. Ramazan ayında oruç tutulurken çoğu insanın yaptığı en önemli hata, gün boyunca aç kalındıktan sonra hazırlanan her şeyi yeme istediğidir. Ancak bu çok yanlıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=PaRQENRvqnk

Ramazan ayı süresince dengeli ve doğru şekilde beslenmek çok önemlidir. Fakat çoğumuz doğru bir iftar sofrası nasıl hazırlanır bilmiyoruz. Bu yüzden iftar menüsü nasıl hazırlanmalıdır konusunda birçok ev hanımı tereddüt yaşıyor.

Hem sahuru hem de iftar yemeğini dengeli ve sağlıklı şekilde yiyerek oruç tutan kişiler, formlarını korur ve fazla kilo almazlar. Bu şekilde ramazan ayı boyunca rahat şekilde oruç tutmuş olurlar.

Ramazan Ayında Nasıl Yemek Tercih Edilmelidir?

Gün boyu aç ve susuz kalındıktan sonra vücudu toplayıcı, susuzluğu giderici besinleri tüketmek çok önemlidir. Gün boyu susuz kalınmasından dolayı şiddetli baş ağrıları görülebilir. Bu nedenle bol sıvı alabileceğiniz ürünleri tüketmeye özen gösterin ve bol su için.

Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken en önemli konu, gün boyunca aç kalındığı için aşırı yemek yeme isteğinin önüne geçilmelidir.Ramazan süresince günde en az iki porsiyon meyve tüketilebilir.Salata sağlıklı ve enerji verici bir üründür. Fakat salata içine 1 tatlı kaşığından fazla yağ konulması halinde faydalı durumu zararlı duruma dönüşecektir.Sebze yemekleri için en fazla 2 yemek kaşığı yağ kullanılmalıdır.Az yağlı süt ve yoğurt tüketilerek bağırsakların çalışması sağlanmalıdır.Ramazan ayı süresince yağlı yemekler yerine ızgara, haşlama ya da buğulama tarzı yemekler tercih edilmelidir.

Ramazan ayında insanların en fazla şikâyet ettiği konu metabolizma hızıdır. Oruç tutulduğundan itibaren metabolizma hızı düşeceği için metabolizma hızını düzenleyebileceğiniz yiyeceklerden yararlanabilirsiniz. Özellikle sahur yaparak metabolizmanızı düzenleme imkanına kavuşmuş olursunuz.

Sağlıklı Bir İftar Menüsü Nasıl Hazırlanmalıdır?

Ramazan ayı, tüm Müslümanların heyecanla beklediği aydır. Ramazan ayı boyunca oruç tutulurken sağlıklı iftar menüsü hazırlamak her yönden çok önemlidir. Çok yağlı yemek yememeye özen gösterilmelidir. İftar sofrasından çok fazla yemek yemeden kalkmak sağlık açısından önemlidir.

Uzun süredir Ramazan ayı yaz aylarına denk geliyor. Bu aylarda da kilo almak istemeyen birçok oruçlu kişi diyet menüsü hazırlıyor. Bu şekilde Ramazan ayını daha rahat geçirmeye çalışıyorlar.

Kilo almadan, sağlıklı şekilde iftar açmak için bazı noktalara dikkat edilmelidir. İlk başta oruç açarken yemeklere hücum edilmemelidir. Mümkünse 1 adet hurma ya da 2 adet kuru kayısı ile boş olan mide rahatsız edilmeden oruç açılmalıdır.

Daha sonra 2 bardak su içilerek çok tuzlu olmamak şartıyla 3-4 adet zeytin ya da iki tam iç ceviz tüketilebilir. Az tuzlu 1 dilim beyaz peynir ile menünüzü zenginleştirebilirsiniz.

Ufak kâsede çorba ve iftar pidesi ile iftar menüsü başlangıcını yapabilirsiniz. Bu kadar yedikten sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonra azar azar diğer yemeklerden de yenebilir.

Oruç açıldıktan sonra balık, kırmızı et veya iki köfte büyüklüğü kadar tavuk ızgara tercih edebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilmiş yeşillik salatası ile menünüze devam edebilirsiniz. Salatanızı limon ve sirke ile tatlandırabilirsiniz.

Ramazan ayında oruç açarken dikkat edilmesi gereken şey iftar menüsü yemeklerinin çok yağlı olmamasıdır. Sahur menüsü hazırlanırken de yağ oranına dikkat edilmelidir.

İftar menüleri için yazılarımızı takip edebilirsiniz. Her gün için kolay ve nefis yemek tarifleri veriyoruz. Bugün ne pişirsem? Domates çorbası nasıl yapılır? En pratik iftar menüleri için bizleri takip ediniz.