Sağlıklı Bir Yaşam İçin Ne Kadar Yemek Yemeliyiz?

Ne kadar yemek yemeliyiz sorusunun cevabı değişken ve kişiye özeldir. İnsanların dengeli ve sağlıklı beslenme için ihtiyaç duyduğu günlük besin miktarı birbirinden farklıdır. Yaş, kilo, cinsiyet, boy ve günlük rutin olarak yapılan fiziksel hareketler, kişilerin gün içinde ne kadar besin miktarı tüketmesi gerektiğini belirlemektedir. Sağlıklı Beslenme ve Günlük Alınması Gereken Kalori Miktarı Pek çok bilimsel […]

Ne kadar yemek yemeliyiz sorusunun cevabı değişken ve kişiye özeldir. İnsanların dengeli ve sağlıklı beslenme için ihtiyaç duyduğu günlük besin miktarı birbirinden farklıdır. Yaş, kilo, cinsiyet, boy ve günlük rutin olarak yapılan fiziksel hareketler, kişilerin gün içinde ne kadar besin miktarı tüketmesi gerektiğini belirlemektedir.

Sağlıklı Beslenme ve Günlük Alınması Gereken Kalori Miktarı

Pek çok bilimsel kurum, standart olarak ne kadar yemek yemeliyiz sorusuna cevap vermiştir. Standart olarak kabul edilen ve tavsiye edilen günlük kalori tüketim miktarı 2.100’dür. Dengeli ve sağlıklı beslenme için her bireyin günlük olarak en az 2.100 kalori tüketmesi oldukça önemlidir ancak en az bu sayısal değer kadar önemli olan; yenilen yemeklerin kalitesidir. Kaliteli beslenme açısından gıdaların sağlıklı, doğal ve gerçek olanından yararlanmakta her zaman fayda bulunmaktadır.

Özellikle GDOlu besinlerin artış gösterdiği çağımızda, yiyeceklerin doğal olanının tercih edilmesinin büyük önemi vardır. Aynı zamanda, mevsiminde besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Beslenme listesinde bu yiyeceklere yer yermek, günlük besin ihtiyacı karşılanması açısından oldukça yararlıdır.

Günlük Ne Kadar Yemek Yemeliyiz?

Her bireyin günlük tüketim miktarı birbirinden farklı olmalıdır çünkü herkesin özellikleri birbiri ile aynı değildir. Günlük ne kadar yemek yemeliyiz sorusunun cevabı; kişilerin sağlık durumuna, yaşa, cinsiyete, gün içi tüketilen enerji miktarına, boy ve kiloya göre değişmektedir. Ancak yine de standart kabul edilen günlük tüketim miktarı bulunmaktadır. Eğer siz de sağlıklı beslenmek istiyorsanız ve yeterince kaloriyi aldığınızdan emin olmak istiyorsanız, hazırladığımız listemizden yararlanabilirsiniz ve beslenme düzeninizi oluşturabilirsiniz.

Kalp hastalığı olan kişiler ya da kalp hastalıklarına yakalanma ihtimali yüksek olan kişiler gülük olarak 1.600mg üzerinde sodyum tüketmemelidir.50 yaş üzeri olan kadınlar ile 70 yaşın üzerinde olan erkekler için kalsiyum günlük tüketim miktarı300 mg’dan aşağı olmamalıdır.50 yaşın altında olan kadınlar günlük olarak 18 mg demir almaya özen göstermelidir. Hamilelik sürecinde ise günlük olarak 27 mg demir tüketimi yapılmalıdır.

Günlük Ortama Tüketim Ne Kadar Olmalı?

Günlük olarak ne kadar yemek yemeliyiz, günlük ortalama tüketim ne kadar olmalı gibi sorular hem diyet uygulayan hem de sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu sorunun cevabı her birey için farklıdır ancak standart olarak belirlenmiş olan tüketim miktarları da bulunmaktadır. Buna göre bir insanın günlük olarak ortalama tüketimi aşağıdaki gibi olmalıdır:

100 kalorinin altında tüketim gerçekleştirilmemelidirOrtalama günlük 8.700 kL tüketim yapılmalıdırGünlük olarak lif tüketimi 25-30 gram arasında yapılmalıdırGünlük olarak 2.300 mg sodyum tüketimi yapılmalıdırDemir tüketimi günlük mutlaka 8 mg yapılmalıdırGünlük olarak 1.000 mg kalsiyum alımı yapılmalıdırEnerjinin yüzde 10’u kadar serbest şeker alımı yapılmalıdırEnerjinin yüzde 45 ile 65’i arasında karbonhidrat alımı yapılmalıdırEnerjinin yüzde 10’dan azı kadar doymuş yağ alımı yapılmalıdırEnerjinin yüzde 15 ile 25’i arasında protein alımı yapılmalıdırEnerjinin yüzde 20 ile 35’i arasında toplam yağ alımı yapılmalıdır

Kısacası beslenme rutininde lift, protein, demir, kalsiyum ve karbonhidrat tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Bunun dışında günlük olarak ne kadar yemek yemeliyiz sorusunun yanıtı, günlük tüketilen enerji miktarına göre farklılık göstermektedir. Bunun için de uzman diyetisyenden destek alınabilmektedir. Uzman danışmanlığında yapılmayan, başkalarına özel olarak hazırlanmış olan diyet listelerinden uzak durulmalıdır.

Exit mobile version