Sağlık fizikçisi nedir? Şimdilerde çalışma koşulları ve imkanları bakımından popüler bir meslek olan sağlık fizikçisi, radyasyon kaynakları ile alakalı bir bölümdür. Hastaların radyasyon güvenliğini sağlayabilmeyi amaçlayan sağlık fizikçisi nedir? Sağlık fizikçisi kaç puanla atanır? Sağlık fizikçisi maaşları nasıl? Tüm detaylara birlikte değinelim.
Sağlık Fizikçisi Nedir? Sağlık Fizikçisi Ne İşe Yarar?
Sağlık fizikçisi nedir? Sağlık fizikçisi ne iş yapar? Bilindiği üzere radyasyon kaynakları sağlığın temelini oluşturan pek çok uygulamalarda aktif olarak kullanılır? Tanı ve tedavi sürecinde kullanılan bu radyasyondan sağlık fizikçileri sorumludur. Sağlık fizikçisi nedir ne yapar kısmında görev tanımı kapsamında sayılabilecek detaylar şu şekildedir;
- Çocuk, hasta ve gebelik durumlarında kişilere verilecek radyasyon oranını tespit eder.
- Radyasyon güvenliği tespit komisyonunda yer alır ve süreçleri değerlendirir.
- Radyasyon konusunda ulusal mevzuatları kontrol eder, güncellemeleri ve denetimleri yapar.
- Radyoterapi kısmında kullanılacak cihazları seçer, tedavi ve doz planlamalarını yapar.
- Tüm çalışanların kişisel dozimetre sonuçlarını inceler ve ilgili detayların kayıtlarını tutar.
- Radyasyon kazaları durumunda zarar veren radyasyon oranını bulur ve gerekli önlemleri alır.
- Tüm sistemlerin ve birimlerin sorunsuz çalışabilmesi adına çalışmalar yapar. Bu konu ile ilgili talimat ve protokollere yer verir.
- Radyoaktif atıkların mevzuata uygun olarak uzaklaştırılmasını sağlar.
- Cihazların etkin kullanımı konusunda eğitim alır ve çalışanları eğitir.
- Cihazların periyodik kontrollerini yapar ve sorunsuz çalışabilmeleri konusunda sürekli olarak destek alır.
1- Sağlık Fizikçisi Hangi Bölüm Mezunu Olur? Sağlık Fizikçisi Kaç Yıllık Bölümlerden Mezun Olabilir?
Sağlık fizikçisi nedir nasıl olunur? Yapılan araştırmalar sonucunda bu mesleği yapabileceğinizin kanısına vardıysanız bu durumda ilgili bölümden mezun olmalısınız.
Sağlık fizikçisi olabilmek için Radyoloji ya da Tıbbi Görüntüleme Teknikleri bölümlerinden birinin okunmuş olması gerekiyor. Bu meslek 4 yarıyıl yani iki yıllık bölümün bitirilmesi ile yapılabilecektir.
Yüksek lisans yapılmış olması hastanede bu birimde çalışabilme ihtimalini arttıran önemli bir başarıdır.
2- Sağlık Fizikçisi Nasıl Olunur? Sağlık Fizikçisi Hangi Üniversitelerde Var?
Sağlık fizikçisi olabilmek için ilgili bölümleri başarı ile tamamlamış olmalı, diplomanızı elinizde bulundurmalısınız. Radyoloji veya Tıbbi Görüntüleme Teknikleri bölümleri günümüzde pek çok üniversitede mevcuttur. Bakarak puanınıza ve sıralamanıza en uygun üniversiteyi tercih edebilirsiniz.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri bölümü bulunan üniversiteler ve taban puanları için buraya göz atabilirsiniz.
3- Sağlık Fizikçisi Açıköğretim Var mı?
Sağlık fizikçisi nedir araştırdınız ve ilginizi çekti diyelim. İş imkanı için bu bölümü düşünüyorsanız o halde hangi üniversitede okuyacağınızı özenli bir şekilde seçmelisiniz. Türkiye’nin pek çok üniversitesinde okuyabileceğiniz bu bölümün açıköğretim eğitimleri de bulunmaktadır.
Açıköğretimde devam zorunluluğunun bulunmaması özellikle farklı sektörlerde çalışanlar için kolaylık olabilecektir. Anadolu Üniversitesi üzerinden araştırmalarınızı yapabilirsiniz.
4- Sağlık Fizikçisi Atamaları Nasıl? Sağlık Fizikçisi Taban Puanları
Sağlık fizikçisi atamaları genel olarak 60-80 puan aralığında yapılabilmektedir. İlgili mesleğin atamalarındaki puan baraji alımın sayısı ve şehir tercihine göre farklılık göstermektedir.
Bu kapsamda gireceğiniz sınav sonrasında yapılacak alım sayısı ve miktarının önem arz ettiğini belirtmek gerekiyor. Sağlık fizikçisi nedir? Sağlık fizikçisi KPSS taban puanları ile ilgili bölüme bu bağlantı ile ulaşabilirsiniz.
5- Sağlık Fizikçisi Nerede Çalışır? Sağlık Fizikçisi Maaşları Ne Kadar?
Sağlık fizikçisi tüm hastanelerde çalışabilecektir. Tüm hastanelerde kadroları bulunan sağlık fizikçileri masa başında değil, doğrudan sahada çalışmaktadır. Günümüzde sağlık fizikçisi olarak görev alan bir personelin minimum 45-60 bin TL aralığında alacağını söyleyebilmek mümkündür.
Sağlık fizikçisi nedir kısmında alınan miktar kişinin çalışma yılı, medeni hali, çocuk sayısı, çalışma koşulları gibi detaylar kapsamında değişkenlik gösterebilmektedir.
Sağlığın bir diğer iş kolu Sağlık Danışmanı Ne İş Yapar bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
6- Sağlık Fizikçisi Nedir? Sağlık Fizikçisi Mesleği Öneriliyor mu?
Sağlık fizikçisi nedir? Atama puanlarının düşüklüğü sebebiyle şimdilerde gözde meslek olan sağlık fizikçisi mesleği için KPSS önlisans sınavına girmelisiniz. Sağlık fizikçisi sağlık alanı ve çalışma koşulları düşünüldüğünde bu alanda en konforlu meslek grupları arasında sayılabilecektir.
Bunun yanı sıra çalışan kişiler ile görüşüldüğünde kullanıcıların büyük bir kısmının işinden memnun oldukları görülmektedir. Çalışma koşulları, maaş ve yükselme açısından tatmin ettiğini söyleyebilmek mümkün olacaktır. Sağlık fizikçisi geleceğin meslek içeriklerinden biri olduğundan bu mesleği size rahatlıkla önerebiliriz.