Sagalassos Antik Kenti | İmparatorların ve Aşkların Kenti Sagalassos Antik Kenti Nerede

Sagalassos Antik Kenti, ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Kültür ve tarihin beşiği olan ülkemizde yer alan bu antik kent, ziyaretçilerin antik bir yolculuğa çıkmasına da aracı oluyor. Sagalassos ziyaretçileri genel olarak bu yeri ‘etkileyici’ olarak nitelendiriyor. Peki, uluslararası bir bilinirlilik taşıyan ve uluslararası bir değere sahip Sagalassos Antik Kenti nerede? Bu antik kent, Burdur’un Ağlasun […]

Sagalassos Antik Kenti, ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Kültür ve tarihin beşiği olan ülkemizde yer alan bu antik kent, ziyaretçilerin antik bir yolculuğa çıkmasına da aracı oluyor. Sagalassos ziyaretçileri genel olarak bu yeri ‘etkileyici’ olarak nitelendiriyor. Peki, uluslararası bir bilinirlilik taşıyan ve uluslararası bir değere sahip Sagalassos Antik Kenti nerede? Bu antik kent, Burdur’un Ağlasun ilçesi sınırları içinde yer alıyor.

Sagalassos Antik Kenti Tarihi

Anadolu Arkeolojisi | Sagalassos Antik Kenti | 12. Bölüm @trt2

Tarihin ve sanatın bir arada bulunduğu Sagalassos Antik Kenti, en yüksek rakımda yer alan tiyatroya da ev sahipliği yapıyor. Tarihe adını ‘aşkların ve imparatorların şehri’ olarak yazdıran bu kentte ilk yerleşik düzen M.Ö 6500 yılında gerçekleştirilmiş. Antik çağlarda bu yer, Pisidia olarak bilinmekteydi.

Pisidyayılar döneminde önemli hale gelen bu kentte önem, Persler ve Romalılar döneminde daha da artmış. İlk tarım yerleşiminin başladığı bu yer aynı zamanda 1000 yıllık seramik üretimi yapmasıyla da biliniyor ve bu özelliği ile diğer antik şehirlerden ayrılıyor. Ayrıca seramik üretimi özelliği sayesinde Sagalassos Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası listesinde yerini alıyor.

Yerleşik düzenin ilk olarak M.Ö 6500 yılında kurulduğu bu yer, M.Ö 14.yüzyılda Hititlerin kolu Luwileirn egemenliği altına giriyor. Daha sonra Sagalassos Antik Kenti, Luvileirn dağılmasıyla Pisidyalılara ev sahipliği yapıyor.

M.S 3.yüzyıla kadar parlak dönemini yaşayan Sagalassos’ta M.S 518 yılında yaşanan büyük bir deprem sonrasında veba salgını etkili oluyor. Diğer bir yüzyıl sonra yaşanan deprem de kenti yok olma aşamasına getiriyor. Daha sonra da Sagalassos Antik Kenti Selçukluların akınına uğrayarak yıkılıyor. 1706 yılına kadar saklı kalan bu kent, XIV. Louis tarafından görevlendirilen diplomat sayesinde keşfediliyor.

1-Sagalassos da Kimler Yaşamış?

Sagalassos antik kendti’nin bulunduğu burdur ilçesi, bu antik yapı sayesinde her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Deniz seviyesinden tam olarak 1.750 metre yükseklikte olan, derin vadilerin hakim olduğu bir tepenin yamacında yer alan Sagalassos Antik Kenti, adını Hititlerin bir kolu olan Luwilerden almakta. Luwi kabilelerinin de bir kolu olan Pisidia halkı içinde yer alan Sagalassoslular burada yaşam sürmüş…

Anadolu Arkeolojisi | Sagalassos Antik Kenti | 13. Bölüm @trt2

Bu antik şehrin adının henüz bilinen bir anlamı bulunmuyor. Buraya ismini veren kişinin, Agalassoslu diye kendisinden bahsedilen ve yazıtlarda da adı bulunan bir rahipten geldiği düşünülüyor. Pisidia Uygarlığı’nın başkenti olan Sagalassos aynı zamanda Roma İmparatorluğu döneminin en önemli şehirleri arasında yer alıyor. Bu kentin, güvenlik sebebiyle yüksek rakıma kurulduğu düşünülüyor. Ayrıca killi toprak yapısı sayesinde seramik yapımı için idea bir yerleşim olarak biliniyor.

2-Sagalassos Antik Kenti’nde 2 Bin Yıllık Çeşme

Sagalassos Antik Kenti içinde 2 bin yıllık tarihe sahip bir çeşme, yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkartıldı. Kazı çalışmalarını yapan araştırmacılar için de sürpriz olan bu çeşme hakkında, araştırma grubunun başında bulunan Katolik Leuven Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Peter Talloen şunları söylüyor:

‘’Burasının, Pisidya bölgesinin en önemli kenti olduğu yönünde unvanı bulunuyor. Ancak bu özelliğine rağmen Sagalassos’un nüfusu tarih boyunca 3 bin 500-5 bin arasında kaldı. Sagalassos yüksekliğinden dolayı iyi korunmuş olarak günümüze geldi. Ondan dolayı burada restorasyon potansiyeli çok yüksek. Biz arkeologlar için bu çok büyük fırsat. Sagalassos ‘un son günlerini gün yüzüne çıkarabiliyoruz. Burada binaları neredeyse bütün olarak buluyoruz ve onları tekrardan ayağa kaldırıyoruz.Bu yapılara iki önemli çeşmeyi örnek gösterebilirim. Biri dorik bir çeşme, hala dağdan çıkan su akıyor. Bunun yanında yukarı agoradaki görkemli Antoninler Çeşmesi var. Yüzde 85 orijinal taşlarını bulduk. 2010 ‘da restorasyonun ardından ziyarete açıldı. Onların dışında büyük bir hamam ve birçok tapınak var. Meydanlarımızda da birçok onursal anıtımız var. Bu bakımdan Sagalassos biraz özel çünkü böyle bir potansiyel her yerde yok “

3-Sagalassos Antik Kenti Giriş Ücreti

Sagalassos giriş ücreti olarak ziyaretçilerden 14 Türk Lirası alınıyor. Ancak Müzekart ya da Müzekart+ sahibi olan kişiler ücretsiz olarak giriş yapabiliyor. Bu antik kent haftanın her gününde ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Ancak yaz ve kış dönemi olmak üzere farklı saat aralıklarında Sagalassos Antik Kenti ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor. Yaz döneminde sabah 09:00 ile 19:00 arasında ziyaretçi alan antik şehir, kış döneminde ise saat 08:30 ile 17:30 arasında hizmet veriyor.

4-Sagalassos Antik Kenti Nerede?

‘Aşkların ve imparatorların şehri’ olarak ünlenen Sagalassos Antik Kenti, Akdeniz’de bulunan Burdur ilimizin Ağlasun ilçesinde yer alıyor. 1.750 rakımlı bu yerde tam tamına 5 bin yıllık bir tarih yatıyor. Bir sene içinde binlerce ziyaretçi ağırlayan bu antik şehre, yurtiçinden olduğu gibi yurtdışından da ziyaretçiler akın ediyor.

5-Sagalassos Antik Kenti Nasıl Gidilir?

Sagalassos Antik Kenti nasıl gidilir sorusu, özellikle şehir dışından ziyarette bulunacak kişiler tarafından merak ediliyor. Bu antik kente gidiş, en kolay şekilde Burdur üzerinden gerçekleştiriliyor. Özel araç yerine toplu taşıma kullanacak olan kişiler, Burdur Otogarı’ndan her gün saat 07:70 ile 18:30 arasında kalkmakta olan minibüsleri tercih edebiliyor.

Özel araçlarıyla Sagalassos Antik Kenti ziyareti yapacak olan kişiler ise öncelikle Burdur’a ulaşmalı. Burdur’dan sonra Ağlasun ilçesine gidilebilmesi için Antalya yönünde güneyinde seyretmek ve D650 otobanına çıkmak gerekiyor. Eğer gezi rehberi arayışında iseniz sitemiz üzerinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version