Safran Otu Faydaları Nelerdir? Safran Nedir Nerelerde Kullanılır?

Safran otu faydaları açısından,

Safran otu faydaları açısından, birçok hastalığa şifa olabilecek bir bitkidir. Süsengiller familyasına ait olan bu ot sonbaharda çiçeklenmeye başlar. Birçok alanda kullanıldığı bilinen bu otun, düzenli kullanımı pek çok yarar sağlayacaktır. Dünyanın en pahalı bitkilerinden biri olan safran otu faydaları nelerdir? Safran nedir nerelerde kullanılır? İşte, yanıtları…

Safran Otu Faydaları | Safran Nasıl Kullanılır ve Faydaları

Safran otu faydaları yanı sıra keskin bir kokusu ile herkesi kendisine hayran bırakabilecektir. Tat ve renk verici olarak bilinen bu ot, tadı ve rengi ile görenleri kendisine hayran bırakabilmektedir. İlk kez Yunanistan’da üretilmiş olan safran otu, şimdilerde UNESCO kültür mirası içerisinde yer almaktadır.

1- Safran Otu Nedir? Safran Otu Nerede Yetişir?

Safran otu nedir? Süsengiller familyasına ait olduğu bilinen Safran otu faydaları, güzel kokusu ve mor rengi ile yakınen tanınan bir bitkidir. Boyu 20-30 cm’ye kadar ulaşabilen bu otlar, kurutulduğunda turuncu bir görünüm almaktadır.  İlk kez Yunanistan’da üretilmiş olan bu ot, ülkemizde de genellikle Safranbolu bölgesinde elde edilir. Bu nedenle adı, safran olarak bilinir. İnsan sağlığı açısından pek çok faydası bulunan bu bitki, zararlı otların olduğu bölgelerde varlığını sürdüremez.

Safran otu faydaları sayesinde bütün canlıların sağlığını sürdürebilmesine yardımcı olabilecektir. Safran otu belirli bir süre büyütüldükten sonra kurutulmak için toplanmaktadır. Toplanan bu çiçeklerin yaklaşık 75 bin tanesi yalnızca yarım kilo safran elde edilebilmesini sağlayabilecektir. Baskın bir baharat türü olan safran, daha çok Asya yemeklerinde kullanılması ile tanınmaktadır.

2- Safran Nedir Nerelerde Kullanılır? Safran Otu Nasıl Kullanılır?

Safran nedir nerelerde kullanılır? Safran otu faydaları nedeniyle Hint, Asya, Arap, Avrupa, Fas ve Cornwall gibi pek çok dünya mutfağında tercih edilen bir baharattır. Bu dünya mutfaklarında A’dan Z’ye tüm türlerde, safrana rastlayabilmek mümkündür. Ancak ülkemizde bu baharat daha çok et, pilav, tatlı türlerinde kullanılmaktadır.

Safranın en çok kullanıldığı tatlı ise Zerde’dir. Zerde tatlısı ülkemizin en kıymetli tatlı türlerinden biri olup, tüm dünyada akıllara kazınmış bir lezzet olması ile tanınmaktadır. Safran otu nasıl kullanılır? Genel olarak yemeklerde safran otu belirttiğimiz gibi baharat formuyla kullanılır.

Safranı aktarlarda çiçek formuyla bulabilmekte mümkündür. Safran otu faydaları için kullanmak isteyen kişiler çiçek formunu çay haline getirerek tüketebilir. Ayrıca safran otu, boyaların ham maddesi olarak da kullanılmaktadır. Bu nedenle ilaç, şekerleme, likör gibi renklendirme ihtiyacı duyulan ürünlerde sıklıkla safran kullanılmaktadır.

3- Safran Bitkisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Safran bitkisi hangi hastalıklara iyi gelir? Safran soğuk algınlığı, nezle, zatürre gibi kış hastalıklarını etkili bir şekilde tedavi edebileceği için rahatlıkla kullanılabilir. Bu baharat, mide özsuyunu nötralize edebildiği için midedeki hazımsızlık, şişkinlik, ağrı ve kanamalarda da tedavi edici olabilir.

Bunun yanı sıra safran otu faydaları bakımında uykusuzluk, rahim ağzı kanamaları, kalp rahatsızlıkları, yoğun öksürük durumunda da kullanılabilecektir. Bir diğer doğal ürün sarı kantaron yağı faydaları için tıklayınız.

4- Safran Otu Nasıl Tüketilir? Safran Çayının Nelere Faydası Var?

Safran otu nasıl tüketilir? Safran otu faydaları için tüketilecekse ya çay ya da baharat formuyla tüketilmelidir. Safran baharatı oluşturmak için ilk olarak çiçeklerin belirli bir büyüme noktasına ulaşması gerekir. 20-30 cm boyuna erişen çiçekler, kurutmak için uygun olacaktır. Toplanan çiçekler, kurutulur. Kurutma esnasında mor renk olan çiçekler kuruduğunda kahverengi-turuncu arası bir tona ulaşacaktır. Tamamen toz haline getirilen safran otu faydaları bakımından kullanılabilecek bir baharat görünümü alacaktır.

Safran baharat olarak kullanılacaksa, mutlaka miktarı az tutulmalıdır. Çünkü safran hem kokusu hem de tadı bakımından oldukça baskın bir lezzettir. Fazlası yemeğin aşırı safran tadı sebebiyle lezzetsiz olmasına neden olabilir. Safran çayı için ise yalnızca kurutulmuş safran çiçeği yeterlidir. Safran çiçeği, tipik demlenme ritüelleri yapılarak çay formuna kavuşturulmaktadır.

A) Safran Çayının Faydaları Nelerdir?

Safran çayının faydaları nelerdir? Safran otu faydaları ile çayının faydaları aynı olduğu söylenebilecektir. Safran suyu içmenin faydaları şu şekilde sıralanmaktadır;

Düzenli kullanımda kalp damar sağlığını koruyabilmekte, kalp krizi riskini azaltmakta ve damar tıkanıklığını önleyebilmektedir.Enfeksiyonu önleyebilme özelliği sayesinde, enfeksiyon oluştuğu bilinen tüm bölgelerde kullanılabilecektir.Kandaki kolesterol ve trigliserit düzeyini düşürebilecektir.Sedef hastalığının neden olduğu lekeleri azaltmaya yardımcıdır.Adet öncesi oluşabilecek şişkinlik, ağrı ve psikolojik sorunları önlemeye yardımcıdır.Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği bulunmaktadır.Ağrı kesici özelliği olduğu bilinmektedir.Yağları eritme özelliği olduğu bilinen safran otu faydaları içerisinde zayıflatması da yer almaktadır.Vücut ısısını dengeleyebilecektir.Kanser oluşumunu yavaşlatan safran otu faydaları sayesinde, kanserin oluşumunu azaltabilecektir.

B) Safran Otu Faydaları Nelerdir? Safran Göz İçin Nasıl Kullanılır?

Safran otu faydaları bakımından göz sağlığı içinde tercih edilmektedir. Düzenli kullanımda retinaya giden kan akış hızını artıran bu ot retina hasarı, retinopati ve makula dejenerasyonu tedavisi için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra düzenli kullanımda yaşlılığa ve yorgunluğa bağlı oluşan bulanık görme problemini ortadan kaldırabilecektir. Safran göz için nasıl kullanılır konusunda, yapılabilecek tek bir yöntem vardır. Çay formuna getirilen safran, bir pamuk yardımı ile göze uygulanabilecektir.

5- Safran Neden Bu Kadar Pahalı? Safran Otu Kilosu Ne Kadardır?

Safran otu faydaları ile insanlığa çok büyük yarar sağlasa da ücretleri bir hayli yüksektir. Birçok insan safran otu kilosu kaç lira gördüğünde büyük bir şaşkınlık yaşamaktadır.

Safran otu zahmetli bir şekilde elde edildiği için yüksek fiyatlara satılmaktadır. 75 bin safran çiçeği yalnızca 500 gram safran baharatı haline geldiği düşünüldüğünde, 1 kilogram baharat için verilen emeğin ne denli büyük olduğu görülebilecektir. Saf safran otu kilosu 30 bin TL’ye kadar ulaşırken, pilavlara kullanılan safranın kilosu ise 150 TL’den satışa sunulmuştur. Safran baharat fiyatları için buraya göz atabilirsiniz.

6- Fazla Safran Otu Kullanmak Zararlı mı? Safran Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Fazla safran otu kullanmak bazı zararların ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Bu nedenle safran otu faydaları kadar zararları olduğu bilinmeli ve bu doğrultuda kullanılmalıdır. Aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan safran otu zararları adı altında ortaya çıkan durumlar şunlardır;

Hamilelerde düşüğe sebebiyet verebilecektir.Böbreklere hasar verebilir.Kanamalara olan yatkınlığı artırabilir.