Rus Uzay Teleskobu Projesi Spektr-RG Hubble’a Rakip Olacak

Rusya’nın uzay teleskop modeli, Spektr-RG Teleskop X ışınları teknolojisi kullanımı ile uzayı haritalamak amacıyla, geçtiğimiz aylarda uzaya gönderildi. Teleskop, Kazakistan Baikonur üssünden, haritalama işlemini gerçekleştirmek amacıyla ilk uzay seferine çıktı. Rus hükumet yetkilileri, Rus uzay teleskop modelinin gönderim anını, web sitesi üzerinden yayınlayarak canlı olarak yayınladı. Spektr-RG Teleskop Görevleri Spektr-RG teleskop projesiyle Rusya birçok noktada […]

Rusya’nın uzay teleskop modeli, Spektr-RG Teleskop X ışınları teknolojisi kullanımı ile uzayı haritalamak amacıyla, geçtiğimiz aylarda uzaya gönderildi. Teleskop, Kazakistan Baikonur üssünden, haritalama işlemini gerçekleştirmek amacıyla ilk uzay seferine çıktı. Rus hükumet yetkilileri, Rus uzay teleskop modelinin gönderim anını, web sitesi üzerinden yayınlayarak canlı olarak yayınladı.

Spektr-RG Teleskop Görevleri

Spektr-RG teleskop projesiyle Rusya birçok noktada hedef ve görev tanımları belirlemişti. İşte, Spektr-RG Teleskop görevleri :

Teleskopla, kara delikleri tespit,Uzayın genişleme hareketini inceleme,Yıldızları ve nötron yıldızlarını gözlemleme,Uzay manyetik alanlarını, araştırmak amacıyla bir dizi proje oluşturulması, şeklinde ifade edilirler.

Spektr-RG teleskop , belirlenen proje bazında uzaya ait haritanın oluşturulması amacıyla, ilk görevine yollanmıştır. Rusya, geçtiğimiz Ocak ayında, bir önceki projesi çerçevesinde uzaya yollamış olduğu, Spektr-R teleskop çeşidinin hakimiyetini kaybetmesi ve araştırmanın tamamlanamaması sonrasında, Spektr-RG modelini yaratmıştır.

Spektr-RG Teleskop Modelinin Hedefleri

Spektr-RG Teleskop türünün uzaya fıraltılma sürecinde çok sayıda amacı bulunmaktadır.

X ışın teknolojisi temelli uzay araştırmaları konusunda yeni bir atılım gerçekleştirme,55 yıl aranın ardından, X ışın teknolojili araştırma sistemi kullanımı sağlama,Uzayın belirli bölgelerini haritalandırma,Uzaya dair alanların, yüksek çözünülürlüklü ve ayrıntılı fotoğraflarının çekilme işlemi,Uzayda yer alan yapıların incelenmesi, uluslararası uzay araştırmaları hakkında gerçekleştirilen atılımlara katkı sağlanması, olarak sıralanırlar.

Spektr-RG Modelinin Geri Dönüş Proje Hedefleri

Rus hükumeti yaptığı uzay araştırmaları ile ilgili Spektr-RG’nin geri dönüşü sonrası bazı projeleri de gerçekleştirilmesini

Teleskop dönüşünden itibaren 6 yıl boyunca devam edecek, fotoğraflandırma görevi yapılması,Uzay yolculuğundan geri dönen teleskop modelinin, dünyadan 1,5 milyon km uzakta yer alan üs bölgesine konumlandırılması hedefleridir.Bu konumlandırma ile uzayın ayrıntılı fotoğrafları sayesinde, haritalandırma projeleri gerçekleştirilir.Konumlandırma işleminin ilk 4 yılı içerisinde sadece ayrıntılı fotoğraflandırma işlemi ve harita yaratma koşulları sağlanır.2 yıl süresince, uzaydan edinilen materyallerin araştırılması ve içeriklerinin analiz edilmesi işlemleri gerçekleştirilir.

Spektr-RG teleskop modeli ile uluslar arası uzay ve bilim araştırmalarına, atılım niteliğinde katkılar sağlanması hedeflenmektedir. Teleskop ile 3 milyon kara delik çeşidi hakkında fikir edinebilme ve gözlem sağlanabilme amaçlanır. Cihazın 100.000 rakamında galaksiyi tespit edeceği ve bu galaksi haritaları hakkında ayrıntılı bilgileri aktaracağı iletilmektedir.

Bonus: Hubble Uzay Teleskobu Nedir?

Son yılların en çok konuşulan teknolojik gelişmelerinden olan Hubble Uzay Teleskobu, dünyanın yakından takip ettiği gelişmeler arasındadır. Amerikalı Edwin Hubble ‘ın projelerinden olan Hubble teleskopu 1990 yılında STS-31 görevi sırasında  kullanılmıştı. Bu Amerikalı proje uzaya çıkan ilk teleskop değildi. Amerika’nın NASA Uluslar Arası Uzay İstasyonu ve Uzay Ajansı iş ortaklığında yapılan proje astronomi için büyük öneme sahiptir.

Exit mobile version