Rönesans’ın Büyük Ustası Raphael ve Unutulmaz Eseri Atina Okulu

Rönesans denildiğinde ilk akla

Rönesans denildiğinde ilk akla gelen isimler, bu dönemin büyük üstatları olarak kabul edilen Leonardo Da Vinci, Raphael (Raffaello Sanzio) ve Michelangelo’dur. Bugün sizlere, bu isimler arasından ünlü İtalyan ressam, heykeltraş, mimar ve şair Raphael’in hayatını anlatacak ve onun muhteşem eseri “Atina Okulu” isimli freskinden (duvar resmi) bahsedeceğiz.

Büyük Usta Raphael

Raphael ya da diğer bir ifade ile Raffaello Sanzio, 1483 yılında İtalya Urbino’da dünyaya gelmiştir. Michelangelo ve Leonardo da Vinci ile birlikte aynı dönemde yaşayan Raphael, Rönesansın geleneksel üçlüsü olarak ün salmıştır.

Henüz 37 yaşında 6 Nisan 1520 yılında hayata gözlerini yummasına karşın son derece üretken bir isim olan Raphael’in, en önemli yapıtı ise Vatikan Müzeleri içinde bulunan Stanza della Segnatura odasında yer alan freski Atina Okulu’dur.

Avrupa Klasik Resminin temellerini atan büyük üstat Raphael’in eserleri arasında, Havva’nın Yaratılışı, Taç Giyme Tablosu, Kutsal Bâkirenin Evlenmesi, Sistine Madonne, Entombmeut, Madonna of the Chair ve La Belle Jandinière isimli tabloları yer alır.

Raphael, Roma’da Papa II. Julius adına Vatikan Sarayında çalışmış, Papa’nın kütüphanesinin dekorasyonu da dahil, Vatikan odalarında ve Sistine Şapeli’nde yer alan süsleme ve fresklere imza atmıştır. 1514 yılında ise Papa Leo X’in emri ile Saint Peter Bazilikası’nın yapımında baş mimar olarak görev yapmıştır.

Atina Okulu

Raphael ismi ile özdeşleşen ve onun başyapıtı olarak kabul edilen “Atina Okulu”, 1509 ile 1511 yılları arasında yapılmıştır. Raphael’in bu başyapıtı olan fresk, Vatikan Sarayında bulunan Stenza Della Segnatura’da yani İmza Salonunda bulunmaktadır. Atina Okulu isimli fresk, Raphael’in antik bilime, sanata ve de düşünce yapısına ne denli önem verdiğini ispatlar.

Atina Okulu isimli bu eşsiz çalışma, Klasik Yunan Medeniyetinin meşhur filozoflarını, bilim adamlarını ve sonraki yıllarda onları takip eden diğer ünlü sanat ve bilim insanlarını bir arada resmeden mükemmel ve benzersiz bir eserdir.

Atina Okulu Fresk’in de Kimler Yer Alır?

Atina Okulu isimli bu eser içinde toplam 59 adet figür bulunmaktadır. Bu figürler filozoflar, sanatkarlar, müzisyenler, geometri, aritmetik ve astronomi ile ilgilenen bilim insanlarından oluşur.

Resmin merkezinde Klasik Yunan Filozofları olan Platon ve Aristotales yer alır. Bir idealist olan Platon felsefi inancına uygun olarak resimde eli ile gökyüzünü işaret ederken, bir realist olan Aristo ise eliyle yeri gösterir. Raphael, Platon’u resmederken model olarak ise çağdaşı olan ünlü bilim ve sanat insanı Leonardo Da Vinci’nin yüzünü kullanmıştır.

Bu iki ana figürün etrafında ise birçok filozof, düşünür ve matematikçi yer alır. Bu isimler arasında ilk göze çarpanlar ise Sokrates, Pisagor, Arşimed, İbn-i Rüşd, Heraklit, Diyojen, Epikür, Öklid ve Batlamyus olarak öne çıkar.

Raphael, Heraklit’i resmederken, model olarak ünlü çağdaşı Michelangelo’nun yüzünü esas almış, yine Öklid’i freske işlerken de Rönesans mimarlarından arkadaşı Bramente’yi model olarak kullanmıştır. Resmin en sağ kısmında yer alan Apelles figüründe ise Raphael, kendi oto portresini çizmiştir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi resmin merkezinde Platon ve Aristo yer alır. Bu freskte, Platon’un elinde Timaios adlı kitabı, Aristoteles’in elinde ise Ethica isimli ünlü eseri bulunmaktadır.

Raphael’in, bu en ünlü yapıtı, Rönesans sanatının en önde gelen ve muazzam örneklerinden biridir. İçerdiği figürler, bunların resmedilişleri, resim içinde anlatılanlar kadar bu freskin çiziminde kullanılan usuller bakımından da “Atina Okulu” eşsizdir ve bir örneği daha bulunmaz.

Rönesans’ın dev ismi Michelangelo hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan, 24 Ağustos 2021 tarih ve “Pieta Heykeli; “Şefkatin ve Merhametin Benzersiz Bir Betimlemesi” başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Yine büyük dahi, ressam ve bilim insanı Leonardo Da Vinci hakkında detaylı bilgi içinde yine sitemizde yer alan, 7 Ağustos 2021 tarih ve “Leonardo Da Vinci Kimdir? Dünyanın En Önemli Sanat Eserlerinden Biri “Son Akşam Yemeği” Ona mı Ait?” başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.