Regresyon Terapisi Nedir? Regresyon Terapisi Nasıl Yapılır?

İnsan hayatının sürekli olarak çabuklaşması ve yoğunlaşmasından kaynaklı olarak yaşanan sorunların çözümünde, özellikle bilinçaltına dönük olmasından dolayı oldukça etkili olan terapi yöntemlerinden bir tanesi de regresyon terapisi olmaktadır. Regresyon kelimesi, “geçmişe dönüş” anlamında kullanılmakta olan, Fransızca kökenli bir kelimedir. Fakat tıptaki anlamı tam olarak; bir hastalığın ya da hastalık belirtisinin, sahip olduğu etkiyi kaybederek gerilemeye […]

İnsan hayatının sürekli olarak çabuklaşması ve yoğunlaşmasından kaynaklı olarak yaşanan sorunların çözümünde, özellikle bilinçaltına dönük olmasından dolayı oldukça etkili olan terapi yöntemlerinden bir tanesi de regresyon terapisi olmaktadır. Regresyon kelimesi, “geçmişe dönüş” anlamında kullanılmakta olan, Fransızca kökenli bir kelimedir. Fakat tıptaki anlamı tam olarak; bir hastalığın ya da hastalık belirtisinin, sahip olduğu etkiyi kaybederek gerilemeye başlaması şeklindedir.

Her anlamıyla bir geriye dönüşü, geçmişte yaşanmış olan olayları ve tüm diğer anıları ifade eden bu terapi, insan hayatının kalitesini olumsuz anlamda etkileyen tüm sorunlar karşısında etkili olabilmektedir. Fakat dikkat edilmesi gereken belki de en önemli şey, bu terapi hizmetini klinik olarak veren, profesyonel terapistler tercih etmektir.

Pek bilinmeyen bir yerler aracılığı ile sertifika sahibi olarak iş yeri açan terapistler de dahil olmak üzere, profesyonel olarak eğitim görmemiş hiç kimseden psikolojik ya da tıbbî yardım almamanız, sağlığınız ve harcamalarınız açısından oldukça önemli bir konudur.

Bilinçaltında bulunan olumsuz yaklaşımların ve kötü enerjilerin tespit edilip giderilmesi için doğru uzmanları seçtiğinizden tamamen emin olduktan sonra başarılı bir regresyon terapisi için yapmanız gereken şeyler, seansları aksatmamak ve seans sırasında verilen tüm talimatları doğru bir biçimde uygulamak olacaktır.

Regresyon Terapisi Nasıl Yapılır?

Geçmişi ile önemli problemleri bulunan insanların pek çoğu, “Regresyon terapisi nasıl yapılır?” sorusuna bir yanıt bulmaya çalışmaktadır. Bu terapi, bir uzman eşliğinde yapılmaktadır. Tek başına yapılabileceği konusunda önemli iddialar, hatta deneyimler bulunsa bile regresyon terapisi mutlaka bir uzman eşliğinde gerçekleştirilmesi gereken terapilerden biridir.

Diğer birçok terapide de olduğu gibi, bu terapinin başlangıcında bir nefes egzersizi bulunmaktadır. Çeşitli nefes egzersizleri, rahatlamanın ve dolayısıyla da sağlıklı sonuçlar verebilecek olan terapilerin en önemli parçalarından bir tanesidir.

Doğru ve yeterli miktarda nefes egzersizi yapılarak başlanan terapinin başarılı olması için gereken diğer önemli şartlar ise terapi ortamının rahat, güvenli, sessiz ve biraz da serin bir ortam olmasıdır. Bu şartlar, özellikle de terapi öncesinde uygulanan “hipnotik trans” çalışmasının gerçekleşmesi konusunda çok önemli bir yere sahip olmaktadır.

Hipnotik çalışmalarla terapist, yardımcı olacağı kişinin bilinçaltına daha rahat mesajlar gönderebilecektir. Bu durum ise, terapinin yapılış şeklinden dolayı oldukça önemlidir. Çünkü bu terapi, bilinçaltına yapılan uyarmalarla geçmiş hakkındaki birçok detayı hatırlatma amacıyla yapılmaktadır.

Yardımcı olunan kişinin iyice rahatladığını ve bilinçaltının daha aktif bir hale getirildiğini anlayan terapist, uygun gördüğü herhangi bir zamanda çeşitli sorular sormaya başlayacaktır. Bu sorular, çocukluğun en erken dönemlerini kişinin bilincinde canlandıracak türden sorular olarak başlarlar. Örneğin, kişiye çocukluğundaki oyuncaklarının sayısı, renkleri, şekilleri, özellikleri ya da kendisi için sahip oldukları anlamlar konusunda sorular sorularak regresyon terapisi resmen başlatılmış olur.

Çocukluk anılarının hatırlanabilmesi için, gidilmiş olan kreşler, ilkokullar, parklar, en sevilen oyunlar ya da eski arkadaşlar konusunda da çeşitli sorular sorulur. Eğer kişi bu soruları cevaplayamaz ise, kendini o an ne şekilde canlandırmışsa bilincindeki o görüntülere göre cevaplar da verebilir.

Hatırlanan detaylarla beraber olarak, eskiden yaşanmış olan anıların da yavaş yavaş bilinçaltından çıkarak ana bilince ulaşmaya başlaması beklenmektedir. Bu durumda, yaşanan kötü olaylar da hatırlanır. Bu olaylardan sonra kazanılmış olan genel bakış açılarının da ortaya çıkmasıyla beraber, yine benzer sorular yardımıyla kişinin bilincinde bir şeyler oluşturulmaya çalışılır.

Örneğin ergenlik çağında yapılmış olan bir hatadan dolayı hissedilen pişmanlık konusunda, bu hatanın ne için yapıldığı, yapılırken nelerin hissedildiği, yaşattığı ilk duygunun ne olduğu gibi bazı sorularla bilinçteki geri dönüşler iyice pekiştirilir.

Birbirini takip etmekte olan uygun sorularla, çocukluğun ilk yıllarından şimdiki zamana kadar kişinin bilincinde, kendi hayatı konusunda genel bir panorama oluşmuş olur. Gevşemiş, rahat ve bir o kadar da bilinç dolu bir halde bu durumu algılayan kişi, o ana kadar sürekli bir şekilde hissetmiş olduğu tüm olumsuz duyguların asıl sebeplerini de idrak etmiş olur.

Örneğin şu an cimri olan birisi, bu terapi yardımını aldıktan sonra, cimriliğinin aslında çocukluğundan kalan bir ön yargıyla alakalı olduğunu fark ederek bu sorunun çözümü konusunda daha sağlıklı önlemlere başvurabilir. Fakat zaten sorunların ana sebepleri regresyon terapisi sayesinde bulunabildiğinden, bu sorunların etkilerinin de zamanla azalma göstermesi beklenen bir sonuç olmaktadır.

Psikolojide Regresyon Ne Anlama Gelir?

Psikolojide regresyon oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yöntem, ruhsal sağlığı tehdit eden problemlere karşı psikiyatr ya da psikologlar tarafından da kullanılan yöntemlerinden bir tanesidir. Örneğin cinsel sapkınlıkların asıl sebeplerini bulma konusunda ya da obsesif kompulsif bozulma durumlarında görülmekte olan şiddetli takıntıların başlangıç noktalarını tespit etmede bu yöntem çok işe yaramaktadır.

Hatta psikanalizin en önemli kuramcılarının başında gelen Sigmund Freud, libidonun geriye dönük bir süreçten geçerek insanda çocukluk dönemindeki bazı hislerini uyandırdığını ve birçok cinsel tercihinden bu yolla oluştuğunu iddia etmektedir. Dolayısıyla regresyon terapisi, doğrudan olarak olmasa bile çeşitli yönleriyle bu dallarda da kullanılabilmektedir.

Regresyon Testi Nedir?

Terapi konusu ile yakından alakası olmayan regresyon testi, teknolojik ve yazılımsal bir konu olmaktadır. Fakat amaç açısından bakıldığında, söz edilen terapiyle çeşitli benzerlikleri de yok değildir. Bu test, çeşitli bilgisayar programları, yazılımları, internet siteleri ya da bunlara dahil edilebilecek olan tüm diğer programlar üzerinde yapılan değişikliklerden sonra uygulanmaktadır.

Terapide de olduğu gibi asıl amaç, geriye dönük bir tarama gerçekleştirerek programın hâlâ eskisi gibi çalışıp çalışmadığını gözden geçirmek ve bir sorun varsa bu sorunun asıl sebebini tespit etmektir. Örneğin bir internet sitesinden kaldırılmış olan bir özellikten sonra bu yazılım testi uygulanır. Böylece, yapılan değişikliklerle beraber olarak daha başka arızaların meydana gelip gelmediği görülür. Bu uygulamayla, bilgisayar programları için aslında bir regresyon terapisi yapılmış olur…

Exit mobile version