Bugün Ramazan-ı Şerif de birinci gün ve neredeyse orucun birinci günü geride kalmak üzere… İftara ne yemek yapsam ya da bu gün ne pişirsem diye tüm hanımları kuşkusuz bir telaş sarmıştır. Hal böyle olunca Ramazan menüsü belirlemede sizleri yalnız bırakmak istemedik. Ramazan boyunca vereceğimiz, iftar yemekleri için ve sahur yemekleri için özel tariflerle sofra hazırlayacak olan herkese yemek seçimlerinde kolaylık sağlamak istiyoruz. Lezzetli iftar yemek tarifleri ve şık bir sunum ile Ramazan’da sofralarınızda sizlere sunacağımız iftar menüsü ile hazırlayacağınız yemeklerinizin tadına doyum olmayacaktır.
Peki, öyleyse bu akşam iftar menüsü için neler belirledik? Buyrun sizler için belirlediğimiz iftar yemekleri!
İftara Ne Yapsam Diyenler İçin İşte İftar Menüsü!
İftara ne yapsam? Korona virüsü nedeniyle sokağa çıkma yasağının da olacağı bu birkaç gün içinde malum birçoğumuz iftar soframızda Ramazan pidesi bulundurmak isteyeceğiz. Bu sebeple birinci gün Ramazan menüsü olarak vereceğimiz içerisinde Ramazan pidesi muhakkak olsun istedik. İftar menüsü olarak bugünden itibaren dört veya beş tarifi her gün sizlerle paylaşacağız. Öyleyse Ramazan pidesi ile birlikte vereceğimiz ikinci tarif muhteşem lezzetiyle Lebeniye Çorbası, İçli Köfte, Nişastalı Limonlu Kek ve Pancar Salatası olacak.
1- Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır? Ramazan Pidesi Tarifi
Ramazan Pidesi Malzemeleri
2 adet pide için;
500 gr un,3 su ılık bardağı içme suyu,1 paket instant kuru maya,1 tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı bal veya şeker,1 yumurta sarısı,Arzuya göre susam veya çörek otu.
Ramazan Pidesi Yapılışı
Ramazan pidesi tarifi ile önce kuru maya ve ılık su eritilir.Eriyen mayalı suyun içerisine tuz, bal veya şeker ilave edilir ve malzeme karıştırılır.En son süzgeçten geçirilerek un eklenir ve hamur güzel bir şekilde yoğurulur.Bu malzemeden takriben 2 Ramazan pidesi çıkacaktır.Yoğurulan hamurun üzeri kapatılır ve bir kenarda hamurun mayalanması için bekletilir.Üzeri kabaran ve mayalanan hamur ikiye ayırılır.Önce bir parçası sonra ikinci parçası ayrı ayrı el veya merdane yardımıyla fazla bastırılmadan yuvarlak olarak açılır.Hamura kare kare şekil verilir.Üzerine mutfak fırçayı yardımıyla yumurta sarısı sürülür ve susam ya da çörek otu serpiştirilir.Hazırlanan pide hamuru pişirme kâğıdı alınmış bir tepsiye yerleştirir.Yarım saat veya 45 dakika kadar hamur tepside bekletilir.Dinlenen pide hamuru 240 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.Pişen Ramazan pidesi soğumaması için temiz mutfak örtüsüne sarılır ve iftar vakti oluncaya kadar bekletilir.
2- Lebeniye Çorbası Nasıl Yapılır? Lebeniye Çorbası Tarifi
Lebeniye Çorbası Malzemeleri
300 gram kuzu eti,2 su bardağı haşlanmış nohut,Yarım kilo süzme yoğurt,125 gram pirinç,1 yumurta,1,5 yemek kaşığı Ayçiçek yağı,1 yemek kaşığı un,1,5 tatlı kaşığı tuz,Kuru nane,1,5 litre kadar içme suyu.
Lebeniye Çorbası Yapılışı
Şimdi, lebeniye çorbası tarifi ile lebeniye çorbası yapılışına başlayalım.Önce küçük küçük et doğranır.Sıvı yağ ile birlikte derin bir tencerenin içerisinde etler takriben 5-6 dakika kadar kavrulur.Üzerine kaynatılmış içme suyu ilave edilir ve kısık ateşte etler iyice haşlanarak pişirilir.Etler yumuşayınca üzerine yıkanıp süzülen pirinç eklenir.Pirinçler pişmeye yakın nohutlar ilave edilir ve tuzda eklenerek tekrar kısık ateşte pirinç ile nohut istenilen kıvama gelene kadar pişirilir.Lebeniye çorbası için bir kase içerisine 1 yumurta ile yoğurt konur ve iyice çırpılır.Üzerine un ilave edilir ve pütürsüz olana kadar malzeme çırpılır.İçerisine önce 1 çay bardağı ılık su ilave edilir ve malzeme karıştırılır.Ardından tencereden alınan 1 kepçe kaynar su bir taraftan yoğurtlu karışım çırpılırken yavaş yavaş ilave edilir.İkinci bir kepçe daha alınır ve aynı şekilde bir taraftan yoğurtlu malzeme çırpılırken kaynar çorba suyundan eklenir.Hazırlanan yoğurtlu malzeme tencere içerisine azar azar dökülürken bu sefer tenceredeki çorba karıştırılır.Kısık ateşte çorba hep aynı yöne olmak kaydıyla ara sıra karıştırılarak iyice pişirilir.Lebeniye çorbası sosu için, bir sos tenceresi içerisine 1,5 yemek kaşığı tereyağı ve 3,5 yemek kaşığı kuru nane konur.Kısık ateşte tereyağı eriyip nanenin kokusu gelene kadar karıştırılarak pişirilir.Hazırlanan naneli sos tenceredeki bu lezzetli çorba karıştırılarak eklenir.Lebeniye çorbası servise hazır hale gelir.Evinizde varsa süslü bakır tabaklarda servis edilir.
3- İçli Köfte Nasıl Yapılır? İçli Köfte Tarifi
İçli Köfte Malzemeleri
İçli Köfte Hamuru İçin:
Yarım kilo köftelik bulgur300 gram çiğköftelik kıyma,2 yumurta,1 çay bardağı ılık su,3,5 yemek kaşığı un,Yarım yemek kaşığı biber salçası,Tuz.
İçli Köfte İçi İçin:
Yarım kilo orta yağlı kıyma,3 adet büyük kuru soğan,1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz,1 yemek kaşığı Ayçiçek yağı,Yarım su bardağı ufalanmış ceviz,Çeyrek yemek kaşığı domates salçası,Tuz, pul biber ve karabiber.
İçli Köfte Yapılışı
İçli köfte yapılışı için içli köfte tarifi malzemeleriyle önce içini hazırlamak gerekir.
Bir yanmaz tava içerisine kıyma, Ayçiçek yağı eklenir ve tuz atılır.Tavada kıyma kısık ateşte iyice kavurulur.Üzerine çeyrek yemek kaşığı salça eklenerek malzeme kavrulmaya devam edilir.En son yarım çay kaşığından az karabiber, pul biber ve ceviz eklenir.İyice karıştırılarak kavrulur.Hazırlanan içli köfte içi buzdolabında donması için bırakılır. ( Derin dondurucuda dondurulmayacak.)
İçli Köfte Hamuru
İçli köfte hamuru yaparken hamuru en az 10 dakika yoğurmamız gerekiyor.
İlk önce hamur için gerekli olan bulgur 10 dakika bir su bardağı ılık su ile ıslatılarak bir kenarda şişmesi için bekletilir.Kabaran bulgura kıyma, biber salçası ve tuz ilave edilerek bulgurla kıyma ezile ezile iyice yoğurulmaya başlanır.Ara sıra ihtiyaç olduğunda 2 yemek kaşığı ılık su eklenir ve 10 dakika kadar içli köfte hamuru yoğurulur.En son yumurtalar ile un eklenir ve 5 dakika kadar daha yoğurma işlemi yapılır.Hazırlanan içli köfte hamuru su, el ve parmak yardımıyla içleri oyularak açılır.İhtiyaç duyuldukça el ıslatılarak açılan hamurun içerisine bir miktar dondurulmuş kıymadan hamurun içine konur ve hamura ister yuvarlak ister uzun şekil verilerek kapatılır.Açamayanlar muska şeklide verebilirler.Hazırlanan tüm içli köfteler önce ocakta kaynayan suyun içerisinde pişirilir.Haşlanan içli köfte sonra kızgın yağda ters düz edilerek kızartılır.Kızartılan İçli köfte servise hazır hale gelir.
4. Pancar Salatası Nasıl Yapılır? Pancar Salatası Tarifi
Pancar Salatası Malzemeleri
2 adet kırmızı pancar,100 gram ceviz içi,1 adet kırmızı soğan,Çeyrek eisberg salatası,Zeytinyağı,Tuz,İsteğe göre limon veya nar ekşisi.
Pancar Salatası Yapılışı
Pancar salatası için önce pancarların kabukları bir eldiven giyilerek pancarlar yıkandıktan sonra soyulur.Çukur bir kasenin içerisine kabukları soyulan pancarlar küpler halinde doğranır.Eisberg salatası sirkeli suda bekletilerek bol suda yıkanır ve orta boyutlarda doğranır.Kırmızı soğan kabukları soyularak salata soğanı büyüklüğünde doğranır.Cevizler kırık hale getirilir.Son olarak tuz, limon veya nar ekşisi ve sıvıyağ dökülerek karıştırılır.Pancar salatası, salata tabaklarına servis edilmek üzere paylaştırılarak konur.
5. Nişastalı Limonlu Kek Nasıl Yapılır?
Nişastalı limonlu kek, Ramazanda misafirlerinize veya aile bireylerinize kısa sürede hazırlayabileceğiniz müthiş lezzetli kolay bir tariftir. Özellikle çay saatlerinin vazgeçilmezi olan kekler herkes tarafından zevkle tüketilmektedir. Sağlık açısından zararı olmayan kek tarifleri ise son zamanların en çok aranan tarifleri arasındadır.
Limonlu kek tarifi ile yapacağımız bu kek un konulmadan yapılmaktadır. Bu özelliği sayesinde unlu mamuller tüketemeyen kişiler tarafından çokça tercih edilmektedir. İçine konulan limon kabukları sayesinde de iç ferahlatıcı bir kek olarak da tüketilmektedir. Bu sebeple Ramazan’ın birinci günü iftar vakti sonrası bir çay ile birlikte atıştırmalık ve tatlı ihtiyacımızı giderebilmemiz için Nişastalı Limonlu Kek Tarifi vermek istedik.
Nişastalı Limonlu Kek Nasıl Yapılır? Nişastalı Limonlu Kek Tarifi
Nişastalı Limonlu Kek Malzemeleri
Kek yapımı için gerekli malzemeler evimizde bulunan ve kolay ulaşılabilen ürünlerden oluşmaktadır.
4 adet yumurta2 su bardağı nişastaBir su bardağı toz şekerYarım su bardağı sıvıyağ1 paket kabartma tozu1 paket vanilyaRendelenmiş limon kabuğu ( 1 adet limon rendelenecek )3 yemek kaşığı su (bardak ölçüsü)Üzeri için pudra şekeri
Nişastalı Limonlu Kek Yapılışı
Nişastalı Limonlu kek malzemeleri ile Nişastalı Limonlu Kek yapılışına başlayalım.
İlk adım olarak 4 adet yumurtayı derin bir kap içerisine kıırlır.Yumurtaların üzerine hazırladığımız 1 bardak toz şekeri ilave ederek çırpılır.10- 15 dakika kadar çırpma işlemi yapılmalıdır.Hem toz şekerler içinde eriyene kadar hem de karışım beyazlaşana kadar çırpılmalıdır. 2. adım olarak sırası ile 2 su bardağı nişasta, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozunu süzgeçten geçirilerek eklenir.Malzemeleri de yumurta ve şeker içine ekledikten sonra çırpmaya devam edilir.Yarım su bardağı sıvı yağı ve rendelemiş olduğumuz limon kabukları da eklenir.Hamurumuzu hafif hareketlerle bir müddet daha çırpmaya devam edilir.Limon aromasını artırmak isteyenler hamur içine limon suyu da ilave edebilirler.Son olarak hamur üzerine 3 yemek kaşığı su ekleyerek çırpma işlemi sonlandırılır.Hazır olan hamurumuz, hazırlamış olduğumuz yağlanmış kek dökülür.Arzuya göre üzerine limon dilimlenerek eklenir.Önceden ayarladığımız 180 derecelik fırında 40 dakika pişirilir.Püf Nokta: Kek kalıbını 3-4 defa tezgaha hafifçe vurarak havasını alabilirsiniz. Bu işlem kekinizin daha iyi kabarmasını sağlayacaktır.Fırından çıktıktan sonra arzu ettiğiniz miktarda pudra şekerini süzgeç yardımı ile yukarıdan serperek üzerine dökülür.Kekinizi kestiğinizde “fısss” diye güzel bir ses ve harika bir koku gelecektir.Servise hazır hale gelen Nişastalı Limonlu Kek, iftar vakti sonrasında için çay ile birlikte çok lezzetli bir atıştırmalık olacaktır.
Ramazan Menüsü olarak hazırladığımız birinci iftar menüsü lezzetlerimiz için Ramazan pidesi, Lebeniye çorbası yemek olarak, İçli köfte ara sıcak olarak seçtik. Ardından sofranıza yakışacağını düşündüğümüz Pancar salatasını ve tatlı olarak da mis gibi bir nişastalı limonlu kek tercih ettik. Dün sahur için hazırladığımız tarifteki Ramazan manisi ile de dediğimiz gibi tarifler bizden, yapması ve yemesi sizden.. Bir sonraki İftar menüleri ya da iftar menüsü için hazırlayacağımız Ramazan ayı (Ramadan) nisan sofralarımızda görüşmek üzere…
Allah tutulan tüm oruçları kabul etsin…Afiyet olsun…