R2 diyeti nedir sorusu daha çok ameliyat olmuş kişiler tarafından merak edilmektedir. Aslında temelde R2 diyet örneği, aşamalı bir diyetin sadece bir parçasını oluşturur.
Ameliyat olmak beraberinde yaşama adapte olabilmek ve ameliyatın istenen düzeyde sonuç verebilmesi adına değişiklikleri beraberinde getirir.
Beslenme, ameliyat öncesi ve özellikle ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken durumlardan birisidir. Uzman doktorlar tarafından belirlenen bu diyet listesi hastalar tarafından hassas bir şekilde uygulanmalı.
Gerçekleştirilen ameliyat her ne olursa olsun uygun bir operasyon diyeti temin etmelisiniz. R1, R2 diyeti olarak aşamalardan oluşan bu diyet, daha çabuk toparlanmanıza da yardımcı olacaktır.
Sindirim ve boşaltım sistemini yormaz aynı zamanda bağırsak sağlığı için de temel bir diyet örneğidir.
1- R0 R1 R2 R3 Diyet Nedir? Operasyon Diyeti Ne Anlama Gelir?
R0 ile başlayıp R3 kademesine kadar ilerleyen diyet bir diğer adıyla operasyon diyeti olarak da bilinir.
Adından da anlaşılacağı üzere gerçekleştirilen bir ameliyat sonrası uygulanması beklenen özel beslenme listesidir.
Hastanın obezite kaynaklı olmak üzere yaptırdığı ameliyat sonrası sindirim konusunda zorlanmalar yaşaması muhtemeldir. Enzim üretiminin kısıtlanması, besinlerin öğütülmesindeki zorluklara karşı özel beslenme listeleri oluşturulur.
Ameliyatın zorluğuna göre ilk olarak hastanede uygulanmaya başlayan R2 diyeti ya da farklı bir aşaması sadece hastane ile sınırlı kalmamalı. Hasta tarafından hastane sonrası da uygulanması şarttır.
Peki R2 diyeti nedir? Operasyon diyeti aşamaları nelerdir? İşte operasyon diyetine dair merak edilenler…
A- R0 Diyet Nedir?
Operasyon diyeti için ilk aşama R0 diyetidir. R0 diyeti kapsamında hastanın normal bir beslenme düzenine geçmesi amaçlanmaz.
Ameliyat sonrası istenen gaz çıkışı olana kadar ilk saatlerde uygulanır. Hastaya sadece sıvı ile besleme yapılmaktadır.
R0 diyetinde tuzlu ya da şekerli içecekler tercih edilmez. Operasyonun sebebine göre doktor tarafından belirli içecekler konusunda kısıtlama da getirilebilir.
R2 diyeti ile kıyaslandığında daha kısa süreli uygulandığı görülür. Çoğu zaman çok kısa sürede R1 diyetine geçiş yapılır.
B- Sulu Gıda R1 Diyet Nedir?
Hastalığın ve yapılan operasyonun seyrine göre hastanelerde çoğu zaman ilk aşama olarak uygulanır. R0 diyetine gerek görülmediği müddetçe R1 diyeti uygulanabilir.
Temel amaç R2 diyeti örneği için de geçerli olan bağırsakları ve sindirim sistemini bozmamaktır. Bu aşamada çoğu zaman sıvı içecekler ya da çok yumuşak gıdaların tüketilmesi istenir.
Hastayı zorlamamak ancak vücudunda ihtiyacı olan protein, karbonhidrat ve yağ dengesini oluşturmak adına bir müddet uygulanır.
R1 diyeti tam uygulandıktan sonra bağırsaklarda hafifleme ve gaz çıkışı görülür. Bu belirtilerden sonra doktor uygun gördüğü müddetçe bir sonrası aşama olan R2 diyeti uygulanır.
C- Sulu Yumuşak R2 Diyet Nedir?
Sulu diyet yani R1 diyeti uygulamakta sorun yaşamayan hastanın belirli süre sonra R2 diyeti uygulamasına izin verilir.
Çoğu zaman R2 diyeti örneği içinde ilk adım protein takviyesidir. Peynir gibi çok yumuşak ve sindirilmesi zor olmayan bir tercihte bulunabilir.
Ancak burada hastanın laktoza karşı alerjisinin olmaması da önemlidir. Şayet bu tarz bir durum varsa diyetisyen tarafından kişiye özel değişiklik yapılabilir.
Tuzlu ve şekerliye aşırı kaçmadan farklı gıdalara geçiş artık söz konusudur. Hastanın ameliyat sonrası toparlanması hala tam tamamlanmadığı için gaz yapan gıdalardan uzak durulur.
Gaz yapmayan çorbalar, iyi pişirilmiş ve ezilmiş bir patates püresi, sebze yemeği verilebilir.
Bunun yanı sıra R2 diyeti kapsamında tatlı da verebilir. Ancak şeker oranının iyi ayarlanmış olması şarttır. Muhallebiler, sütlaç ya da komposto tercihleriniz arasında bulunabileceklerdendir.
D- R3 Diyet Nedir? Rejim 3 Diyet Nedir Ne Anlama Gelir?
R3 diyeti normal diyet olarak bilinir. Spesifik, çok keskin sınırları bulunmaz. Kişinin kendi vücut durumuna göre normal şartlarda alması gereken besin değerlerine göre diyet listesi oluşturulur.
Bahsedilen bu operasyon diyeti içinde her türlü besin ve gıda bulunabilir. Artık daha fazla katı gıdaya geçiş söz konusudur.
Fakat R2 diyeti kadar katı olmasa da kişinin sahip olduğu alerjik durumlara göre yine alanın uzmanı tarafından düzenlemeler yapılabilir. Yasaklı gıda belirtiliyorsa bunlardan uzak durmalısınız.
Çoğu zaman hastanın geçirdiği operasyona göre sınırları daha belli olan özel R3 diyetleri oluşturulur. Bu gibi durumlarda R3 tuzsuz diyeti nedir? Gibi özel alana dair sorular oluşur.
2- R2 Diyeti Neden Uygulanır? Operasyon Diyeti Uygulama Sebepleri Neler?
Hastalık neticesiyle gerçekleştirilen ameliyatlar kişinin vücudunda ameliyat bölgesi dışında bazı durumlar oluşturmaktadır.
Vücut, gerçekleştirilen operasyon sonrası kendini biraz yavaşlatıyor gibi düşünebilirsiniz. Özellikle obezite kaynaklı mide küçültme ameliyatlarında sindirim sisteminde yavaşlama meydana gelir.
Normal bir insanın sahip olduğu bağırsak çalışma kapasitesi ve sindirim hızı beklenemez. Bu gibi durumlarda R1, R2 diyeti gibi özel diyetler oluşturulur.
Kişiye özel hazırlanan operasyon diyeti örnekleri ameliyat sonrası oluşan anormal durumu daha sık ortadan kaldıracaktır.
Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek adına hastanın doktor tarafından belirtilen bu özel diyetlere birebir bağlı kalması gerekir.
Her ne kadar ilk bakışta çok sade ve aç bırakacak gibi dursalar da olması gereken beslenme şekli budur. Çünkü hastaların ameliyat bölgesini de zorlamayacak şekilde gıda seçimi yapması gerekir.
Çünkü bilinmelidir ki ameliyat sadece dışarıdan gözüken bir izden ibaret değildir. Şayet ameliyat bölgesinin çabuk toparlanmasını istiyorsanız ağır beslenerek vücudun enerjisini sindirimde harcamasına engel olmalısınız.
Yine aynı şekilde gaz yapacak besinler tüketmeniz, vücut içinde ciddi bir birikime sebep olarak başta ameliyat bölgesi olmak üzere genel anlamda size zorluk yaşatacaktır.
Uzman diyetisyen tarafından verilen R1, R2 diyeti kapsamında beslenmek bu yüzden oldukça önemlidir.
3- Sulu Yumuşak (R2 Diyeti) Kimler Uygulamalı? Operasyon Diyeti Uygulaması Gerekenler Kişiler
Özel olarak R2 diyeti uygulamanız için birçok farklı operasyondan geçmiş olmanız yeterli olacaktır. Aslında temelde tek bir ameliyat türüne bağlı olarak uygulanmayacaktır.
Ancak burada en başta sindirim ve boşaltım sistemine bağlı olarak geçirilen ameliyatları göstermek mümkündür.
Aynı zamanda operasyon diyeti uygulamasının en çok obeziteye bağlı olan mide küçültme ameliyatlarında olduğu görülür.
Hatta mide küçültme ameliyatlarından sonra operasyon diyeti uygulama süresi diğer ameliyatlara göre daha uzun da olur.
Hamilelik, mide küçültme ameliyatı ve daha fazlası… Vücudunuzda bulunan organların belirli bir oranda yıprandığı çoğu ameliyat için operasyon diyeti doktorlar tarafından uygulatılır.
4- R2 Diyeti Uygulama Süresi Ne Kadar Olmalı?
Hastaların operasyon diyeti uygulama süresi birbirleri arasında değişiklik gösterir. Çünkü bu diyet içinde bulunan aşamalar sürekli bir şekilde ilerler.
R0 diyetine tabi tutulduysanız bu diğerlerine nazaran kısa sürecektir. Fakat R1 diyeti ve sonrasında ilerleme süreci tamamen vücudunuzun vereceği tepkiye bağlıdır.
Örneğin hastanın R1 diyetine istenen tepki alınamadıysa R2 diyeti örneği uygulanmaz. Çünkü vücudu bunun için henüz hazır değildir.
Eğer ki direkt atlama yapılırsa vücut istenmeyen ağrılara, sızılara sebep olacaktır. Hastanın bu durumdan olumsuz etkilenme olasılığı oldukça yüksektir.
Operasyon diyeti aşamalarında geçiş yaparken mutlaka doktorunuzun süreç hakkında dediklerine dikkat etmelisiniz. Aşamalar arasında kendi kararınıza göre atlama yapmamalı, diyeti yarım bırakmamalısınız.
5- Operasyon Diyeti Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Hastaların ameliyat sonrası uygulayacağı operasyon diyeti için dikkat edilmesi gerekenlerin sayısı oldukça fazladır.
Özellikle hastanın ameliyat sonrası yorgunluk ve ağrılarına göre beslenmesine ekstra dikkat etmesini beklemek doğru olmayacaktır. Bahsedilen bu durumda hasta yanında bulunan refakatçinin dikkatli olması gerekir.
Refakatçi ya da hastanın yanında yaşayan ailesi hastaya özel yemekler yapmalı, doktorun verdiği listeye göre öğün düzenlemesine gitmelidir. Aksi halde R2 diyeti sayesinde hastanın hızlı toparlanmasına şahit olamazsınız.
İşte operasyon sonrası diyet uygularken dikkat etmeniz gerekenler:
Yiyeceğiniz gıdalar ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. Ilık tercih etmelisiniz.İlk aşamalarda sıvı tüketiminiz belirli zaman aralıklarında olmalı. (Örneğin 1 saat arayla su içmek gibi.)Diyet listesi dışında yer alan yiyecekleri ‘bir kereliğine’ bile olsa tercih etmeyin.Elinizde var olan listede herhangi bir yiyecek sizi olumsuz etkilediyse derhal doktor ile iletişime geçin.Kafein içeren içeceklerden bir müddet uzak durun.Asitli gıdaları kesinlikle içmeyin.Bol yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaların tüketimini sonlandırın.Yemeğinizi hızlı tüketmeyin. Orta hızda ilerleyin.İlk beslenme zamanlarında gerekirse pipet ve küçük kaşıklar kullanın.Günlük doktorunuz tarafından belirlenen sıvı miktarına ulaşın.Bitki çaylarınıza ekstra limon ya da bal gibi eklemeler yapmayın.Eğer beslenme sonrası bulantı ve kusma oluşuyorsa sıvı tüketmeyin. Doktorunuza ulaşın.Sıvı ya da sulu gıda yedikten sonra uyumayın.Yemek sonrası 30-35 dakika boyunca uzanmayın.Bir anda toplu yemek yemeyin. Bol ara öğünlü az az yiyin.Yemekleriniz baharatsız olmalı.Gıdalarınızı iyi çiğneyin ve öğütün.Yumurta tüketecekseniz, yağsız omlet olarak ya da uygunsa haşlanmış olarak tercih edin.Özellikle R3 aşamasına kadar gaz yapacak olan kuru bakliyatlardan uzak durun.Diyeti kendinize göre aşama arttırmayın.İsteğiniz doğrultusunda diyeti sonlandırmayın, doktorun talimatlarına uyun.
6- R2 Diyeti Zayıflamak için Uygulanır mı?
R2 diyeti temelde az besin ve bol sıvı içerdiği için kişilerin aklında zayıflamaya yönelik uygulanıp uygulanamayacağı merak konusu olmaktadır.
Bilinmelidir ki, operasyon diyeti ameliyat olmuş kişilere özeldir. Bir anda herhangi bir kişinin bu kadar az kalori alması bünyesini zayıf düşürebilir.
Yine aynı şekilde temel amaç zayıflamak değil, sindirim ve boşaltım sistemi üzerinde baskı oluşturmamaktır. Bu diyette zayıflamak amacıyla örnek alınması gereken posasız ve bol lifli gıdaların tüketilmesidir.
7- R0 R1 R2 R3 Diyet Örnekleri Neler | R2 Diyet Listesi Örneği
Uzman doktorlar ve hastane yemek listeleri içerisinde R1 diyet, R2 diyeti örneği gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Kısıtlı beslenmeye sahip olduğu için tercih edilebilecek besinler sınırlıdır. Ancak verilecek olan bu listenin size uygun olmama olasılığı da mevcuttur.
En uygun operasyon sonrası diyet örneği için doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekecektir. Verilecek bu listeler tamamen örnek olması ve anlaşılabilir olması içindir.
A- R0 Diyet Örneği
R0 diyeti çok sık tercih edilmemekle birlikte çok ağır ameliyat atlatanlar için uygulanması mümkün bir diyettir. Fakat bu diyette çoğu zaman hastanın sıvı ihtiyacını karşılamak üzerine bir sistem kurulduğundan ekstra gıda bulunmaz. İçecekler ile kısa süreli beslenme sürdürülür.
B- R1 Diyet Örneği
Sıvı gıda diyeti olarak da bilinen R1 diyeti temelde R2 diyeti geçiş aşamasıdır. R0 diyeti gibi tamamen sıvı olmadığı kadar R2 kadar da geniş değildir.
R1 diyeti içinde; bitki çayları, su, taze meyve suları (su eklenmiş ve posasız), şekersiz limonata, sebze suyu, tavuk çorbası, tanesiz komposto tüketimi yapılabilir.
Genel olarak kişiler kahvaltıda; bir çay ve birkaç adet bisküvi tüketir, öğlen yemeklerinde ise tavuk suyu çorbası tüketebilir akşam da uygulayabilir. Bol sıvı tüketimi de unutulmamalıdır.
C- R2 Diyet Örneği
R2 diyet örneği içinde birden fazla seçenek bulunduğundan uygulanması kolaydır. Kişi bu aşamadan itibaren peynir, bal ya da reçel (tanesiz) içeren bir kahvaltı yapabilir. Bununla birlikte öğlen; çorba, patates püresi, muhallebi ya da sütlaç yiyebilir. (Şeker oranlarına dikkat edilmeli.)
Son olarak akşam yemeklerinde yine sebze, şehriye ya da tavuk suyu çorbası yenebilir. Tatlı ihtiyacını öğlen karşılamadıysa akşam öğününde yer verebilir.
Bol su takviyesi burada da gerekir.
D- R3 Diyet Örneği
R3 diyeti için özel bir liste verebilmek oldukça zordur. Artık kişi istenen düzeyde beslenmeye burada geçebilir.
Fakat kişinin ihtiyacı olan karbonhidrat, protein ve yağ oranına dikkat edilerek özel bir liste hazırlanır. Bununla birlikte varsa farklı bir hastalık durumuna göre de hareket edilebilir.
Genelde üç öğün olarak uygulanır, sert kuralları yoktur. Rahatlıkla uygulanmaktadır.