Püsküllü Peçete Nasıl Yapılır? Yemek Masalarının Vazgeçilmezi Peçeteler İçin Yaratıcılığınızı Konuşturma Zamanı Hala Gelmedi mi?

Püsküllü peçete nasıl yapılır?

Püsküllü peçete nasıl yapılır? Sorusu el emeği vererek üretmeyi seven bayanlar tarafından oldukça ilgi odağı haline gelmiştir. Kumaş peçete dikimi, kumaş peçete ölçüleri bayanlar arasındaki gündemi oluşturmaktadır. Sofralarda peçeteler bu kadar kıymetli iken görselliği ve pratikliği ile yemek masalarına canlılık ve ahenk katar.

Parlak ve ipeksi dokunuşuyla bir motifiyle ya da rengiyle hayale daldırır bu nedenle insanlar tarafından bazen kullanılmaya kıyılamaz. Hele el yapımı bir peçete olduğu zaman insan kullanıp kullanmamakta kararsız bile kalabilir. Her öğün bizlere eşlik ederek, yemek sırasında kıyafetleri yemek lekelerinden korur.

Yemek sırasında ya da sonrasında el temizleme gereksinimi duyulduğu zaman hemen imdada yetişir. Günlük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Kullanma amacı genelde temizliktir ve çok geniş alana sahiptir. Her gün yüzlerce insanın kullandığı bu ürünü her yerde rahatlıkla görmekteyiz. Mutfaklarda, lokantalarda, ofislerde, okullarda, AVMlerde, hastanelerde, çantalarda kısacası her yerde.

Püsküllü peçete nasıl yapılır? Sorusu cevabına geçmeden önce peçetenin tarihçesi hakkında biraz bilgi vermek iyi olacak.

Peçetenin Serüveni

Peçete şimdiki zamanda olduğu gibi geçmişte zamanlarda da yemek masalarında önemli bir yere sahipti. Günümüzde her şeyin edebi adabı olduğu gibi geçmişte de her şeyin edebi adabı vardı. Peçeteyi zorunlu kılan ise buydu. Yani yemek yemenin de bir inceliğinin, görgü kuralının olması. Yemekten sonra el temizliği ihtiyacı doğrultusunda bazıları kıyafetlerine ve masa örtülerine sürerek el temizliğini yapardı, bazıları masada bulunan kâseler içindeki gül kokulu sular eşliğinde el temizliğini yapardı.

Bazen de masanın hemen yanı başında bulunan küçük çocuklar elindeki kase ve sularla hizmet ederek el temizliği yapardı. Dikdörtgen biçimde ve çeşitli iğne teknikleri ile süslenmiş çeşitli motiflerin olduğu bez parçalarıyla el temizliği ihtiyacını giderenlerde vardı.Zamanla İtalyanlar buna daha farklı bir hal kazandırdı. Peçeteyi yemek masalarının vazgeçilmezi haline getiren İtalyanlar  “pezzetto” kökü ile kelimeye de ev sahipliği yaptı.

Peçete tarihten günümüze kadar birçok medeniyet tarafından kullanılmış ve çeşitli isimlerle anılmıştır.   Farsça “piş=ön ve gir=tutulan” iki kelimenin birleşmesiyle oluşan peşgir Osmanlıda da “pişgir (önce tutulan) olarak kullanılmıştır. Anadolu halkı arasında peşgir ya da pişgir olarak kullanılmaktadır. Osmanlıda sofra adabında peşgirin önemi çok büyüktür. İpek ve pamuk kumaşlarda dokuma, püsküllerle süsleme ve iğne teknikleri ile çeşitli motiflerle işlenmiş olup özellikle saray sofralarında misafirperverliğin sembolü haline gelmiştir. Kumaşlardan yapıldığı için kirlendikten sonra temizlenip tekrar kullanıma hazır hale getirilirdi.

Zamanla peşgirler yerini kağıt havlu, mendil, havluya ve kumaş peçeteye bırakmıştır. Kumaş peçete dikimi artmasıyla günümüzde yemek masasında bulunan kumaş peçeteler tokalarla birlikte sunulmakta ve dizlere serilerek yemek lekelerinden korumaktadır. Kanaviçe peçeteler ise gündemini her zaman devam ettirmektedir. Kanaviçe peçete ölçüleri, kanaviçe peçete şablonları ile daha kolay yapım elde edilmekte ve sofralarda yerini almaktadır.

Kağıt peçeteler ile de el ve ağız temizliği yapılmaktadır. Gelişen sanayiyle birlikte seri üretime geçilerek çoğaltılmakta ve bunun verdiği rahatlık sayesinde kullan-at mantığı hakim olmaktadır. Kullan at mantığının hakim olması ile birlikte geçmişteki el emeği işlemenin ehemmiyeti kalmamış ve yılların kullanımdaki yerini ve önemini yitirmiştir.

Püsküllü Peçete Nasıl Yapılır?

Püsküllü peçete nasıl yapılır? Sorusunun cevabını sizlerle buluşturuyoruz. Yemek masalarında lezzetli yemeklerin yanı sıra el emeğim olsun, görsel şölen sunsun ve tarzım olsun diyenlerin tercih ettiği püsküllü peçete yapımı:

a) Malzemeler:

Dikiş makinesiDikiş ipiMakasKumaş

b) Püsküllü Peçete Yapımı:

Peçete büyüklüğüne karar verdikten sonra uygun bir ebatta kumaşınızı kesin. Kumaşınızı dikdörtgen şeklinde keserek de amerikan servis yapabilirsiniz. Renklerin birbirine uyumuna dikkat ederek, kumaş renginde ya da kumaşta kullanılan renklerin birinden ip rengi tercihi yapabilirsiniz.Elde ettiğiniz parça kenarlarını içine iki kez katlayın ve dikmeye başlayın. Böylelikle kenarların daha düzgün olmasını sağlayacaksınız.

Püsküllü peçete nasıl yapılır sorusun cevabının oldukça kolay olduğunu görmektesiniz. Şimdi sıra püskülün yapımında ve oldukça basit. Püskül büyüklüğünü belirleyip o ölçüde bir kartona ipinizi sarın. Kartonun en üst kısmından ve iplerin altından olacak şekilde bir parça geçirdikten sonra sıkıca bağlayın. Kartondan sardığınız ipleri çıkartarak üst tepe noktasından yarım santim aşağıda olacak şekilde ipinizi sarın. Tam ortadan bağladığınız ipi ve uçları keserek püskülünüzü hazırlamış oluyorsunuz. Şimdi peçetenize püskülü dikme zamanı.