PTT Maaşları Personel Alımı ve Sınavı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2020 yılı için düzenlenen

2020 yılı için düzenlenen PTT maaşları ve personel alım sınavları hakkında gerekli açıklamalar yapıldı. Buna göre PTT alımları, 2020 yılının içerisinde uygun zaman dilimlerinde sınav ve mülakat sistemine dayalı olarak yapılacak. PTT personel alımı duyurusu da insanların bu alana yönelmesine neden olan gelişmeler arasında yer aldı.

Yeni personel alımı müjdesi aynı zamanda PTT maaşları konusunda da aramaların yapılmasına neden oldu. Biz de bu müjdeli gelişmelerden yola çıkarak PTT personel alım ilanı ve sınav sistemi hakkında merak edilenleri derlemek istedik. Bu yazımızda ik PTT tarafından resmi olarak açıklanan işe alım, sınav ve maaş detaylarını bulabilirsiniz.

PTT İş Alımı Müjdesi

PTT iş alımı müjdesi en nihayetinde 2020 yılının yaz aylarında yayınlanan bir genelge ile kesinleşmiş oldu. Buna göre yalnızca 2020 yılı içerisinde toplamda 55 bin yeni personel alımı yapılacağı açıklandı. PTT ilan içerisinde yer alan bu müjdeli haberde iş başvurusuna dair pek çok önemli detay da yer alıyor.

PTT tarafından alınacak olan personellerin 2023 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Yani PTT memur alımı için başvurunuzu yaptıktan sonra 2023 senesine kadar atama beklemeniz gerekebilir. Bu süreçte PTT alım detaylarını harfiyen yerine getirerek gerekli olan belgeleri derleyip sınav başvurunuzu da yapmanız gerekecektir.

PTT Personel Alımı Başvuru Süreci

PTT maaşları hakkında detaylara girmeden önce personel alımı için gerekli olan başvuru sürecine de göz atmak gerekiyor. 2020 yılı içerisinde PTT bünyesinde 55 bine yakın personelin alımının yapılması bekleniyor. Bu süreç başvuru süreci ile başlayıp 2023 yılının son aylarına kadar devam edebilir.

PTT personel alımı başvuru sürecinde ilk önce gerekli olan şartların sağlanıp sağlanmadığına dikkat ediliyor. Eğer gerekli şartlar sağlanmış ise personel adaylarının açılan kadroya başvuruda bulunmalarına izin veriliyor.

Bu süreçte pek çok aday, gerekli şartların sağlanmaması üzerine henüz ilk aşamada elenebiliyor. Aynı zamanda PTT eleman alımı için gerekli başvuruyu yapan kişilerden KPSS talep edileceği de net bir şekilde açıklanmış bulunuyor.

PTT Başvuru İçin Aranılan Özellikler

PTT başvuru sürecine dahil olabilmek için önceden belirtilmiş olan bir takım özellikleri sağlıyor olmanız gerekiyor. Başvuruda bulunacağınız pozisyona göre farklı özellikleri de taşıyor olmanız beklenebiliyor. Aynı şekilde başvuruda bulunulan pozisyon PTT maaşları için de belirleyici bir özellik taşıyabiliyor.

PTT işçi alımı ve personel alımı için belirleyici olan özelliklerin başında 18 yaşını doldurmuş olmak geliyor. İşte, açıklanan son bildiriye göre 2020 yılında açılacak olan kadrolara başvuruda bulunma şartları şöyle:

https://www.youtube.com/watch?v=b3CfQ25kfrA2009 yılında yayınlanan genel bildirgeye göre PTT için başvuruda bulunan kişilerin mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekiyor. Bu şart yurtdışında istihdam edilecek olan personel için farklılık gösterebiliyor. Fakat Türkiye’de açılan PTT kadrolarına başvururken T.C. vatandaşı olmanız şart.PTT tarafından açılan işe alım kadrolarına başvuruda bulunan kişilerin 18 yaş ila 36 yaşları arasında olmaları da bekleniyor. Buna göre erkeklerde 22 ila 32 yaş aralığında olmak bayanlarda ise 18 ila 27 yaş aralığında olmak makul görülebiliyor.Başvuruda bulunmak isteyen adayların kamu haklarından yasaklı bulunmamaları da aranılan şartların başında geliyor.Aynı şekilde PTT alımları için herhangi bir sabıka kaydının bulunmaması da büyük önem taşıyor. Sadıka kaydı bulunan kişilerin başvuru süreçleri olumsuz sonuçlanabiliyor. Başvuruda bulunacak olan kişilerden e – devlet kapısı sisteminden alınan adli sicil kaydı belgesi de talep ediliyor.Başvuruda bulunan erkek adayların da askerliklerini tamamlamış olmaları aranılan şartlarda başı çekiyor. Adayların askeriye ile herhangi bir bağının kalmamış olması gerekiyor.PTT maaşları, atanılan pozisyona göre değişiklik göstereceğinden başvuruda bulunacak olan kişiden öğrenim belgesi de talep ediliyor. Yönetim Kurulu tarafından önceden belirtilmiş olan öğrenim durumunun beyan edilmesi başvuru sürecinde büyük önem taşıyor. Yüksek pozisyonlar için yüksek öğrenim belgesi talep edilirken daha düşük pozisyonlarda lise ve ortaokul belgeleri de yeterli olabiliyor.Başvuruda bulunacak olan kişilerin daha önce herhangi bir kurumdan disiplin suçunun olmaması da önem taşıyor.Aynı şekilde personel adayının başka bir kamu kuruluşuna zorunlu bağlılığının da olmaması gerekiyor. (zorunlu hizmetin tamamlanmış olması gerekmektedir)Emekli statüsünde bulunan kişilerin PTT memur alımı için başvuruda bulunmalarına da izin verilmiyor.Başvuru sürecinde yapılan güvenlik soruşturmasının da olumlu sonuçlanması gerekiyor. Tüm bu şartların tamamen sağlanması halinde adayların başvuruları bir sonraki adıma geçebiliyor.

PTT Alımları İçin KPSS Şartı

PTT maaşları belirlenirken adayların eğitim durumlarına ve sınavda elde etmiş oldukları başarılara da baklıyor. Buna göre 2020 yılında yapılacak olan alımlar için KPSS şartının geldiği genelgede yayınlanan bir diğer önemli detay olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre alım yapacak olan kurumun belirlediği minimum KPSS puanına sahip olmayanların başvurusu onaylanmayacak.

2020 yılı personel alımları için KPSS şartının aranmasına çeşitli itirazlar edilmişti. Hatta son günlere dek personel alımı için KPSS şartının aranıp aranmadığı konusu hala muallaktaydı. Fakat son getirilen genelge içerisinde de belirtildiği gibi personel adaylarından belli bir KPSS puanının üzerinde olmaları bekleniyor.

PTT Personel Alımı Ne Zaman Yapılacak?

PTT için personel alımının yapılacağı tarih ilk olarak 2020 yılının Nisan ayı olarak belirlenmişti. Fakat tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci nedeniyle alımların yapılması için verilen süre uzatıldı. KPSS’nin de geride kaldığı bu günlerde alınan sonuçlar neticesinde alımların yapılacağı düşünülüyor.

Bununla birlikte PTT sınav tarihi konusunda da gerekli çalışmalar yapılıyor. Bazı adayların yapılacak olan sözlü ve yazılı sınavlar neticesinde kadroya dahil edileceği söyleniyor. Yine PTT maaşları da sınav ve öğrenim belgesi neticesinde atanılan pozisyona göre değişiklik gösterecektir.

PTT İşe Alım Sınavları ve PTT Maaşları

PTT maaşları için belirleyici olan bir diğer özelliğin de PTT bünyesinde yapılan yazılı ve sözlü sınavlar olduğunu belirtmiştik. Başvuruda bulunulan pozisyona göre kimi zaman yalnızca yazılı sınav yapılabilmektedir. PTT için açılan kadrolarda yazılı ve sözlü sınavların iki ayrı aşamada yapıldığı durumlar da olmuştur.

Hem yazılı sınavın hem de sözlü mülakatın yapıldığı durumlarda PTT Tekniker, Avukat, Mimar ve Uzman Yardımcılığı alımları yapılır. Yalnızca yazılı sınavların yapıldığı alımlarda ise Postacı ve Gişe Görevlisi gibi unvalar için alım yapılmaktadır.

PTT Sınav Konuları Nelerdir?

PTT sınav konuları için yazılı sınavlarda yapılan konu dağılımına göz atmak gerekmektedir. Bazı personel alımları için yapılan sınavlarda Genel Kültür ve Genel Yetenek konuları sorulmaktadır. Fakat bazı uzmanlık sınavlarında Alan Bilgisi ile ilgili kapsamlı sorular da yer alabilir.

PTT yazılı sınav soruları olarak başvurulan alanın ve kurumun özel talepleri de değerlendirilmektedir. Buna göre yazılı sınavda sorulan mesleki sorular bazı spesifik meslek alımları için özel olarak hazırlanmıştır. Örneğin PTT Avukat alımı ya da PTT Mimar alımı gibi kadrolarda adayların mesleki soruları da cevaplandırmaları mecburidir.

Yalnızca Postacı ya da Gişe Görevlisi gibi personel alımların Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularını cevaplandırmak yeterli olacaktır. Buna göre de PTT maaşları hakkında sınavda yerleşilen kadroya göre bir değişiklik gözlemlenmektedir.

PTT Maaşları, PTT Sınav ve Soru Cevapları

PTT maaşları hakkında net bir bilgiye sahip olmak için sınav sonuçlarının ve yerleşilen pozisyonun önemi yüksektir. Buna göre PTT bünyesinde yapılan sınavlarda sorulan sorulara da hakim olmak önem taşımaktadır. PTT sinav sorulari toplamda 100 adet test sorusundan oluşmaktadır.

Bunun yanı sıra sınavda verilen yanlış yanıtların doğru yanıtları etkilemesi de söz konusu değildir. Klasik ÖSYM sınavlarından farklı olarak bu sınav türlerinde 3 yanlışın 1 doğruyu götürmesi sistemi uygulanmamaktadır. PTT sınav ve soru cevapları da her sınavda olduğu gibi sınavın yapılmasından birkaç gün sonra resmi olarak yayınlanmaktadır.

PTT Personel Alımı Sözlü Mülakat Sınavı

PTT için başvuruda bulunan bazı meslek sahibi kişilerin sözlü mülakat sınavına da tabi tutulmaları gerekiyor. Bu da işe alınan personelin PTT maaşları durumunu etkileyebiliyor. PTT soruları, yazılı ve sözlü olarak iki kısımda incelenebiliyor. Yazılı sınavdan barajı açıp başarılı olan adayların sözlü sınava girmelerini zorunlu koşuluyor.

Kurum tarafından yapılan sözlü mülakatlarda genellikle alana ve mesleğe yönelik bazı sorular sorulmaktadır. Bunun yanı sıra güncel olaylara yönelik bazı politik ve ekonomik soruların da sorulduğu sözlü sınavlar düzenlenmiştir. Özellikle de ülkemizde ve dünyada yaşanan siyasi ve toplumsal gelişmeler hakkında sorulan sorular ile karşılaşabilirsiniz.

PTT kurumu tarafından yapılan sözlü mülakat sınavından adayların en az 70 puan almaları  gerekiyor. 70 puanın altında kalan adayların ilgili alanda kadroya dahil olmalarına olanak tanınmıyor.

PTT Sınavına Kimler Girebilir?

PTT tarafından açılan personel sınavlarına Postacı, Gişe Memuru ve Teknisyen unvanı ile çalışmak isteyenler girebilir. Bunun yanı sıra PTT genelinde Avukat, Mimar, Uzman Yardımcısı ve Mühendis olarak görev yapmak isteyenler de sınavlara girme hakkına sahiptir.

PTT sınavına kimler girebilir sorusuna yukarıda bahsettiğimiz mesleki yeterliliğe sahip olan kişiler olarak da cevap verebiliriz. Eğitim durumu ve yaş kriteri tutan kişiler geri kalan tüm şartları yerine getirdikten sonra sınav hakkını elde edeceklerdir. PTT sınavı ne zaman sorusunun yanıtı da en yakın tarihte resmi olarak yayınlanacaktır. Bu konu hakkındaki gelişmeleri sitemizden takip edebilirsiniz.

PTT Maaşları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

PTT maaşları hakkında bilmeniz gereken detaylar arasında birden fazla girdi çıktı bulunuyor.

Bu konuda PTT sınav sonuçları da kimi zaman etkin rol oynayabiliyor. PTT bünyesinde başvuruda bulunduğunuz mesleki alanların farklı ücretlendirme sistemleri bulunuyor. Uzman, Mimar, Avukat ve Mühendis maaşları 5.650 TL civarında seyrederken postacı ve gişe görevlisi maaşları da ortalama 3.900 ila 4.500 TL arasında değişebiliyor.

Net maaşların yanında PTT çalışanları için mesai ve aile yardımı gibi ek ücretler de tanımlanabiliyor. Bu ek ücretlerde çocuk yardımı gibi ek ödemeler de yer alabiliyor. 2020 yılı için ortalama PTT maaşları bu belirttiğimiz düzende aylık olarak ödeniyor.