Proloterapi nedir nasıl yapılır sorusunun yanıtı, son zamanlarda proliferatif tedavinin yaygınlaşmaya başlamasıyla ve bu tedavinin güvenli olmadığını söyleyenlerin de olmasıyla daha merak edilir oldu. Proliferatif tedavi olarak da adlandırılan proloterapi tedavisi özellikle kronik kas iskelet sistemi hastalığı bulunan kişiler ve ağrı şikayeti olanlar için alternatif bir tedavi yöntemi olarak biliniyor. Peki, proloterapi nedir nasıl yapılır?
Bir enjeksiyon tedavisi olan proloterapi kimi kişilerce güvenli bir uygulama olarak kabul edilmiyor ve proloterapi zararlı mı sorusu akıllara takılıyor. Çünkü bu tedavide vücuda tedavi edici değil; tahriş edici bir sıvı karışımı enjekte ediliyor ve vücudun kendisini iyileştirme sürecini başlatması hedefleniyor.
Biz de bu yazımızda proloterapi nedir nasıl yapılır konusunu ele aldık ve merak edilen soruları cevapladık. İşte, proloterapi nedir nasıl yapılır, proloterapi zararlı mı, proloterapi yan etkileri nelerdir sorularının cevapları..
Proloterapi Nedir ?
Proloterapi nedir; kronik kas iskelet sistemi hastalıklarını, eklem ağrılarını ve kas iskelet sistemi zedelenmelerini tedavi etmek amacıyla uygulanan, enjeksiyon yöntemi kullanılan bir tamamlayıcı tedavidir. Proloterapi tedavisi ile işlevini kaybetmiş ya da hasar almış kıkırdağın, eklemin, tendonun yeniden yapılanması amaçlanır.
Proloterapi Nasıl Yapılır ?
Proloterapi nedir nasıl yapılır; hasar gören veya ağrı şikayeti olan sorunlu bölgeye enjeksiyon yöntemi aracılığıyla hazırlanan özel bir karışım enjekte edilir. Bu karışım sorunlu dokuların, eklemlerin ve kıkırdakların kendisini tamir etmesini sağlar.
Proloterapi tedavisi için hazırlanan sıvı karışım, sorunlu eklemin yumuşak dokusuna enjekte edilir. Ancak bu sıvı tedavi edici değil; tahrip edicidir. Dolayısı ile sıvının sorunlu bölgeyi tahriş ettikten sonra, vücudun kendisini iyileştirme sürecine girmesi hedeflenir. Bu nedenle de proloterapi tedavisini güvenli bulmayanlar da vardır.
Proloterapi tedavisi öncesinde hastaya lokal anestezi uygulanır ve bölgesel uyuşma sağlanır. Lokal anestezi sonrasında ise sorunlu bölgeye hazırlanan özel sıvı karışım enjekte edilir. Enjeksiyon işleminden sonra da işlem bölgesine ısı paketleri konularak hastanın yaklaşık 15 dakika istirahat etmesi sağlanır.
Proloterapi Ne İşe Yarar ? Proloterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır ?
Proloterapi tedavisi, çeşitli hastalıklardan nedeniyle kronik ağrı şikayeti yaşayan hastalar tarafından sık tercih edilir. Özellikle de bu uygulamayı güvenli bulan kişiler, sırt ağrıları için etkili olduğunu iddia eder.
Kısaca proloterapi ne işe yarar; sorunlu bağların ve eklemlerin tedavi edilmesine yarar. Proloterapi hangi hastalıklarda uygulanır sorusunun cevabı ise şunlardır:
Boyun ağrısıBel ağrısıSırt ağrısıSporcu yaralanmalarıKartal tünelTendon yırtığıKıkırdak ve bağ doku zedelenmeleri
Bu rahatsızlıklar proloterapi tedavisinin en sık uygulandığı rahatsızlıkları ancak bunlar dışında da çeşitli kas iskelet sistemi nedeniyle yaşanan ağrılar da tedavi edilebilmektedir. Çoğu zaman romatoid artrit ve disk hastalığı ağrıları için de bu tedaviye başvurulur.
Proloterapi Çeşitleri Nelerdir ?
Farklı farklı proloterapi çeşitleri vardır ve her birinde, tedavi edilmek istenen hastalığın özelliğine göre farklı çözeltiler kullanılır. Dolayısı ile proloterapi nedir nasıl yapılır tam olarak öğrenmek için hangi hastalık tedavisi için hangi proloterapi çözeltisi kullanılacağı bilinmelidir. Uygulanan proloterapi çeşitleri yani çözeltileri şunlardır:
1- Proinflamatuar Dekstroz Çözeltisi
Büyüme faktörlerinin salınımını destekleyen çözelti; dekstrozdur. Bu sebeple de yaralanma bölgesine deskstroz çözeltisi enjekte edilir. Böylelikle büyüme faktörleri uyarılmış olur. Yumuşak dokular, tendonlar ve bağlar uyarılarak onarım sağlanır.
Proloterapi çeşitleri arasında en çok tercih edileni dekstroz çözeltisinin kullanıldığı uygulamadır. Dekstroz çözeltisi, tahriş etme yönünden oldukça etkilidir. Bu sayede vücudun kendisini tamir etmesi amaçlanır. Bu çözeltinin tahriş ediciliği sonucunda onarım başlar ve eklemler desteklendiğinde, ağrı şikayeti son bulabilir.
2- Kök Hücre
Hastanın kendisinden alınan kök hücre, kemik iliği veya yağ dokusundan alınır. Toplanan kök hücreler, bazı dokularda ve hücrelerde iyileştirme, onarma etkisi bulunan hücrelerdir. Bu sebeple sorunlu bölgeye kök hücre enjekte edilir ve iyileşme hedeflenir.
3- PRP
Platelet rich plazma yani PRP, trombosit bakımından zengin plazmalardır. Hastanın kendisinden alınan plazma, sorunlu bölgeye enjekte edilir. Trombosit, doku tamir bileşenleridir ve büyüme faktörlerinin salgılanmasına etkisi vardır. Peki, PRP ile proloterapi nedir nasıl yapılır?
Öncelikle hastadan kan alınır ve bu kan santrifüj edildikten sonra hastaya enjekte edilir. Bu sayede iyileşme hedeflenir. Özellikle de PRP yüz bölgesi için oldukça olumlu sonuçlar vermektedir.
4- Prolozon
Prolozon ile yapılan proloterapi tedavisinde kullanılan çözelti; ozon çözeltisidir. Bu çözelti ile eklemlerdeki artrit ağrısı, siyatik sinir ağrısı ve yumuşak doku yaralanmaları tedavi edilir.
Proloterapi Faydaları Nelerdir ?
Ağrı tedavisi olarak uygulanan proloterapi son yıllarda adı bilinmeye başlayan yeni bir yöntemdir. Bu enjeksiyon tedavisi için yeterli ve uzun dönem araştırmanın olmaması, proloterapi yan etkileri konusunda şüphelere yol açmaktadır ve proloterapi zararlı mı sorusunu akıllara getirmektedir. Ancak yapı araştırmalara göre; güvenilirdir ve proloterapi faydaları vardır.
Proloterapi faydaları denince akla ilk gelen; ağrı tedavisidir. Yaralanma ve kronik hastalık gibi nedenlerle ağrı şikayetleri, proloterapi tedavisi ile giderilebilmektedir. Ayrıca çoğu cerrahi operasyonlara göre daha avantajlıdır çünkü genel anestezi ve hastanede yatış gerektirmez. Dolayısı ile genel anestezi gerektiren operasyonların riskini taşımaz.
Proloterapi Yan Etkileri Nelerdir ?
Proloterapi nedir nasıl yapılır diye araştırdığımızda bu enjeksiyon tedavisinin bazı kişilerce güvenilir bulunmadığı görülüyor çünkü çeşitli proloterapi yan etkileri de var. Ancak çoğu cerrahi girişime kıyasla proloterapi tedavisi daha az risk barındırıyor.
Proloterapi yan etkileri arasında en önemlisi; sinir hasarıdır. Enjeksiyonun sinire çok yakın bir yere yapılması, sinir hasarına yol açabilir. Ancak bu proloterapi yan etkisi riski, proloterapi alanında eğitimli ve uzman kişiler tarafından yapıldığında minimuma inmektedir.
Uygulama sonrası enfeksiyon oluşması da proloterapi yan etkileri arasında yer alır. Nadiren de olsa enfeksiyon oluşması riski vardır bu durumda ağrı ile ateş söz konusu olabilir. Enfeksiyonun tedavisinde için de antibiyotik tedavisi uygulanır.
Proloterapi Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Tedavinin olumlu etkisini gösterebilmesi ve proloterapi sonrası sürecin daha iyi geçmesinin sağlanması amacıyla öncesinden bilinmesi gerekenler vardır. Bunlar ise genel olarak aşağıdaki gibidir:
Proloterapi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?
Proloterapi nedir nasıl yapılır araştırması yaparak bu tedaviyi olmayı düşünen kişiler, proloterapi sonrası süreç hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü işlem sonrası gerçekleşmesi olağan olan ve gerçekleşmesi beklenmeyen durumlar vardır.
Proloterapi enjeksiyonu sonrası, işlem bölgesinde hafif sertlik ve şişlik olması normaldir. Bu durum genellikle bir gün içinde kendiliğinden geçerKimi hastaların işlem bölgesi, proloterapi tedavisi sonrası bir hafta boyunca mor kalabilir ancak bu normaldir, kendiliğinden geçerProloterapi işlemi sonrası hastanın şiddetli ağrı yaşaması beklenen bir durum değildir. Eğer işlemden sonra şiddetli ağrı yaşanıyorsa enfeksiyon söz konusu olabilir ve bu nedenle sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Proloterapi Fiyatları 2022 Ne Kadar ?
En merak edilenlerden biri de; proloterapi fiyatları 2022 ne kadardır. Her bir sağlık uygulaması gibi proloterapi fiyatları da değişkendir. İşlemi yapacak olan hastanenin ya da kliniğin fiyat politikası dışında tedavi edilecek olan hastalık, tercih edilecek proloterapi çeşitleri ve uygulamanın kaç seans yapılacağı proloterapi fiyatları üzerinde etkili olur.
Proloterapi Tedavisi Hakkında En Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Proloterapi nedir nasıl yapılır araştırması yapan internet kullanıcıları bu enjeksiyon tedavisi ile ilgili başka pek çok soruya da yanıt arıyor. Yazımızın bu kısmında en çok cevabı araştırılan proloterapi nedir nasıl yapılır hakkındaki soruları ele aldık.
1- Proloterapi Etkisini Ne Zaman Gösterir ?
Proloterapi tedavisi genellikle 1 veya 2.seansin sonunda olumlu etkilerini göstermeye başlar. Bazı rahatsızlıklarda maksimum fayda, 1 veya 2 seansta sağlanabilirken , bazı rahatsızlıklarda da 10-15 seans gerekebilir. Kısacası; proloterapi etki süresi hastalığın türüne göre farklılaşır.
2- Proloterapi SGK Karşılıyor mu ?
Proloterapi SGK tarafından karşılanan bir tedavi yöntemidir. Eğer işlem devlet hastanelerinde yapılıyorsa ücretin tamamı SGK tarafından karşılanır. Ancak özel bir hastane ya da özel bir klinikte yapılıyorsa SGK karşılamaz. Kısacası; Proloterapi yapan devlet hastaneleri dışında hizmet alınan yerlerde SGK ödemesi söz konusu değildir.
3- Proloterapi Kimlere Uygulanmaz ?
Proloterapi tedavisi herkes için uygun değildir. Proloterapi kimlere uygulanmaz sorusunun cevabı şu şekildedir:
Kanser hastaları
Hamileler
Emziren anneler
Otoimmün hastalığı olanlar
Ağrı şikayeti, iç organından kaynaklanan kişiler
Bağışıklık sistemi baskılanan ve bunun için ilaç kullanan hastalar
Kortizon kullananlar
Beslenme yetersizliği olanlar
İşlem sonrası egzersiz yapmayacak olan kişiler
4- Proloterapi Nerelere Yapılır?
Proloterapi nedir nasıl yapılır hangi bölgelere yapılır en merak edilenler arasında… Genel olarak bu enjeksiyon tedavisinin uygulama bölgeleri şunlardır:
Diz
Omuz
Kalça
Bağ dokular
Eklemler
4- Proloterapi Hangi Bölüm Bakar ? Proloterapi Nerede Yapılıyor?
Proloterapi tedavisi, tıp eğitimi almış ve Proloterapi yapma yeterliliğine sahip uzmanlar tarafından gerçekleştirilebilir. Günümüzde doğal ve alternatif tedavi uygulayan hekimler tarafından gem hastanelerde hem de kliniklerde bu işlem gerçekleştirilir.
Proloterapi işlemi için genellikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne başvurulabilir. Kimi hastanelerde de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp bölümü bu işlemi gerçekleştirir. Dolayısı ile uzman hekimlerce hastanelerde ya da kliniklerde proloterapi yapılır.
5- Proloterapi Sonrası Ağrı Olur mu ?
Proloterapi sonrasi sonrası genellikle yaşımı zorlaştıracak ya da hastanede yatmayı gerektirecek ağrı ve acı yaşanmaz. Uygulama öncesinde kullanılan anestezik kremler sayesinde işlem anında da minimum seviyede acı hissedilir.
Eğer uygulama sonrası bir iki gün içinde geçmeyen bir ağrı söz konusu olursa sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir çünkü bu enfeksiyon belirtisi olabilir.
6- Proloterapi Zararlı mı ?
Proloterapi nedir nasıl yapılır gibi proloterapi zararlı mı sorusunun cevabı da merak ediliyor çünkü kimi kişilerce yeterli araştırma sonucu olmadığından bu enjeksiyon tedavisi güvenli kabul edilmiyor. Ancak genel kabul, bu tedavinin güvenli olduğu yönünde ve bu sebeple uzman kişilerce uygulanabiliyor.
Proloterapi henüz yeni bir tedavidir ve bu sebeple proloterapi zararlı mı diye araştırılmakta. Her ne kadar riskleri tam olarak bilinmesi de zararlıdır demek pek doğru değil.
Kimi uzmanlarca, proloterapi esnasında sorunlu bölgeye enjekte edilen dekstroz, uzun dönemde şeker moleküllerinin eklem dokularına zarar verebileceği söyleniyor. Ancak henüz bunu kanıtlayan bir veri yok. Yapılan araştırmalar ise olumlu yönde. Dolayısı ile proloterapi zararlıdır demek pek doğru değil.
7- Proloterapi Tedavisi Kaç Seans Yapılır ?
Proloterapinin kaç seans yapılacağı, hastanın şikayetine ve uzmanın öngörüsüne göre değişir. Genellikle tek seansta değil, birkaç seans sonucunda olumlu etkiler görülür. 3 ya da 6 ay gibi süre içinde tamamlanan seanslar sonucunda vücudun kendisini onarmasını tamamlamasıyla şikayetler giderilebilir.
8- Proloterapi Devlet Hastanesi Tarafından Yapılır mı?
Her devlet hastanesinde olmamakla birlikte proloterapi yapılan devlet hastaneleri vardır. Genellikle Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp bölümlerinin olduğu hastanelerde bu işlem gerçekleştirilir.