Asfaltı olmayan bir yol düşünebiliyor musunuz? Evet, artık asfalt kullanmadan plastik atıkları ile yol yapmak mümkün hale geliyor. İlk kez Hollanda’da bir bisiklet yolunda asfalt kullanılmadan yol yapıldı. Plastik atıkları günümüzün en büyük sorunlarından birisi, fakat plastikler yola dönüştürüldüğünde bu sorunda ortadan kaldırabilmek mümkün olacaktır.
Yılda 400 milyon tonun üzerinde plastik üretiliyor ve yüzde 75’i çöpe atıldıktan sonra okyanuslara ulaşıyor.
Okyanustaki yaşam ise plastik atıklarından zarar görüyor. Aslında depolanabilen plastikler geri dönüştürülerek yollar yapıldığında, belki de dünyanın en büyük sorunlarından birisine çözüm bulmuş olacağız. Peki ama bu nasıl olacak?
Plastik Atıkları ile Çevreci Yollar Nasıl Yapılıyor?
Plastikler geri dönüştürüldüğünde yolların her bir kilometresinde 684.000 plastik şişeyi ya da 2 milyon plastik poşeti kullanabilmek mümkün olacak. Ayrıca plastik şişelerden yapılan yolların iki kat daha güçlü ve yoğun trafik olduğunda daha dirençli olduğu yapılan testler sonucunda da ortaya çıktı. Plastik yolların dayanıklı olmasının nedeni ise plastiğin esnek özelliklerine dayandırılıyor. Ağırlık altında ezilen plastik geri tepme yeteneği ile plastiğe kendini onarma özelliği kazandırıyor. Böyle bir özellik ise asfaltlarda bulunmuyor.
Ayrıca plastik atıkları ve benzeri malzemelerle yapılan yollar aynı anda iki soruna da çözüm getiriyor. Bunlardan birisi atık maddeler geri dönüştürülerek çevreye zarar vermiyor. Diğeri ise asfalt yapımında kullanılan bitüm miktarını azaltıyorlar. Sürdürülebilir yollar yapıldığı zaman ise üretim sırasında kullanılan petrol miktarı da azalmış olacak. Ayrıca tüm bunlara ek olarak, bu tür yollarda bir ton bitüm yerine plastik atıkları kullanıldığı takdirde bir ton daha az karbondioksit açığa çıkacak.
Peki, Yolları Daha Nasıl Çevreci Hale Getirebiliriz?
Aslında plastik atıkları ile sağlam bir yolun yapılması da oldukça karmaşıktır. Bu tür yolları yapabilmek için önce plastik olan şişeler, poşetler ve diğer tüm nesneler yıkandıktan sonra küçük tanecikler haline gelebilmesi için kesilmesi gerekiyor.Ardından asfalt karışımıyla birleştirilmesi için 170 santigrat sıcaklıkta eritilmesi gerekmektedir.
Ortaya çıkan karışımla da işçiler aynı asfaltta olduğu gibi, yol katmanlarını döşüyorlar. Tabi bazı plastik tanecikleri farklı olduğunda ise farklı özelliklerde yollar ortaya çıkıyor. Kısaca atılan plastiklerin geri dönüşümü ile daha çevreci yollar geliyor…
Ayrıca ek olarak; Plastik ambalaj ile daha fazla geri kazanımın sağlanması, tek kullanımlık plastik atıklar ile yollar yapılması ya da herhangi bir nedenle plastik atıkların geri dönüşüm için kullanılması kuşkusuz dünyayı daha çevreci bir hale getirecektir.