Petunya Çiçeği Bakımı için Nelere Dikkat Etmelisiniz? Petunya Çiçeği Anlamı Nedir, Nasıl Çoğaltılır?

Petunya çiçeği, kahkaha çiçeği

Petunya çiçeği, kahkaha çiçeği olarak da bilinen güzel kokusuyla kişilerin dikkatini çeken bir türdür. Diğer çiçekler gibi elbette bakımı konusunda dikkat etmeniz gerekenler mevcut.

Petunya çiçeği bakımı konusunda aslında çok da endişelenmenize gerek yoktur. Uzun vadede rahatlıkla bakabileceğiniz, çok da özel bir beklentisi olmayan modeldir.

Yine de her çiçekte olduğu gibi bu çiçeği yakından tanımak ve buna bağlı olarak hareket etmek daha iyi olacaktır. Böylece baktığınız kahkaha çiçeği  ömrü de uzun olacaktır.

İşte Petunya çiçeği bakımı hakkında püf noktalar ve Petunya çiçeği hakkında diğer merak edilen konular…

Petunya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır? Kahkaha Çiçeği Bakımı için Dikkat Etmeniz Gerekenler

Her çiçeğin kendi özelliğine göre belirli bir sulama, güneşlenme ve genel bakım süreçleri bulunmaktadır. Petunya çiçeğinin bakımı esnasında da bu başlıkları ayrı ayrı ele almanız en doğrusu olur.

Özellikle ilk defa herhangi bir petunya çeşitleri sahibiyseniz ve bakımını üstleneceksiniz, aşama aşama ilerlemeniz doğrudur. İşte sulama, güneşlenme ve genel Petunya çiçeği bakımı hakkında bilgiler…

A- Kahkaha Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Petunya çiçeğinin toprağını seçerken dikkatli olmanızda fayda var. Öncelikle toprak seçiminin bitkinin köklerini salmasında, suyu almasında ve hava geçirgenliği sağlamasında önemli olduğunu bilmelisiniz.

Sert ve geçirgenliği olmayan topraklardan uzak durmalısınız. Petunya çiçeği toprağı olarak satışa sunulan güvenilir toprakları tercih edebilirsiniz.

Toprağı daha çok yumuşak, hava geçimini sağlayacak düzeyde olabilecek torflu toprak seçimini tercih edebilirsiniz. Bu toprakta çiçeğiniz oldukça mutlu olacaktır.

Topraklarını çok sık değiştirmemelisiniz. Saksı değişimi sırasında toprağınızda bir hastalık olmadığı sürece bu durumlarda değişime gidebilirsiniz.

1 ya da 2 senede bir saksı değişimi önerilir. Daha önce de belirtildiği üzere toprağınızda bir hastalık görmemeniz durumunda saksı değişimi sırasında toprağınızı da tazeleyebilirsiniz.

B- Petunya Kaç Günde Sulanır?

Sulama yapmak belki de çiçek bakımının en önemli detaylarından birisidir. Her çiçeğin ortak bir sulama yöntemi bulunmamaktadır.

Bu yüzden çiçeğinize özel bir sulama tercih etmelisiniz. Petunya çiçeği bakımı sırasında çiçeğinizin belirli günler aralığında sulanması gerekir gibi bir bilgi söz konusu değildir.

Toprağının nemli kalması gerekir. Kurumamasına dikkat etmeli,  toprak kontrolü yaparak sulama işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Parmağınızla toprak altını kontrol edebileceğiniz gibi kurşun kalem yardımıyla da toprak nemini ölçebilirsiniz. Fazla su koymamalı, alttan su taşmasının da önüne geçmelisiniz.

C- Petunya Çiçeği Güneşi Sever mi? Petunya Çiçeğinin Güneşlenmesi Nasıl Yapılmalı?

Petunya çeşitleri genel olarak güneşi doğrudan almayı sevmezler. Elbette büyümeleri ve çiçek açmaları için günlük belirli bir güneş ışını ihtiyacı bulunmaktadır.

Ancak bunu doğrudan çiçeği güneş altına koyarak yapmamalısınız. Aksine yarı geçirgen güneş ışını almaları daha doğru olacaktır.

Özellikle doğrudan yaz aylarında güneş ışını görmeleri Petunya çiçeği yapraklarının kurumasına sebep olur. Perdenin arkasından yarı gölge yarı güneşli bir alanda bulunmaları kendileri için yeterlidir.

D- Petunya Sıcağı Sever mi?

Aşırı soğuk ortamları sevmediği gibi kahkaha çiçekleri aşırı sıcak ortamları da sevmemektedir. Nem kaybına yol açacağı için onları çok sıcak alanlarda bulundurmamalısınız.

Özellikle kalorifer yanları gibi noktalara çiçeğinizi koymayın. Çiçeği bulunduracağınız ortamın ortalama olarak 20-25 derecelik ısıda olması gerekir.

Bu sıcaklığın altında çiçeğin donma tehlikesi olabileceği gibi bu sıcaklık üstünde de aşırı ısıya bağlı olarak yoğun nem kaybı ve kuruma görülebilir. Ortalama bir sıcaklık, Petunya çiçeği için vazgeçilmezdir.

E- Petunya Bahçede Olur mu?

Gece Göğü Petunyası Nerede Yetişir? Petunya çiçeği, rüzgara karşı oldukça savunmasız ve narin bir çiçektir. Bu yüzden bahsedilen çiçeğin daha çok kapalı ortamlarda bulunması gerekir.

Eğer bahçeniz her cepheden açık bir bahçe ise yani kış bahçesi değil ise bulundurmamalısınız. Ancak kapalı bir kış bahçesi formundaysa beslenmenizde sakınca olmayacaktır.

Yine keza, cam balkon yapısında bulunan alanlarda Petunya çeşitleri beslenebilir. Balkonunuz açıkça ve doğrudan güneş ışığı ile birlikte rüzgar alıyorsa maalesef çiçeğinizin zarar göreceğini söylemek mümkün.

Daha çok kapalı balkonlar ve ev içinde bu çiçeğin bakımını yapmalısınız.

F- Kurutan Petunya Nasıl Canlanır?

Eğer bakımını üstlendiğiniz Petunya çeşitleri arasındaki herhangi bir çiçek kurumaya başladıysa burada ters giden bir durum olduğunu söylemek mümkün.

Ancak kurumanın hangi sebebe bağlı olduğunu çözümlemeniz gerekir. Aksi takdirde kurumuş petunyalarınızı canlandırmak mümkün olmayacaktır.

Öncelikle çiçeğinizin nem dengesi temel kuruma sebeplerinden birisi olabilir. Köklerine ve özellikle toprağına belirli aralıklarla bakmalısınız. Gerekirse 2 günde bir kontrol yapıp gerekli nemli toprağı elde etmeye çalışın.

Kurumanın diğer sebeplerinden birisi ise ters hava dalgası arasında kalması olabilir. Örneğin kapalı bir alanda bakıyorsanız ve petek, soba gibi sıcak eşyaların yanındaysa kurumasına sebep olmuş olabilirsiniz.

Bu sıcağa görece daha ılık ve soğuk olabilecek bir alana alabilirsiniz. Yine doğrudan güneş ışığı alması kurumanın sebebi olabileceğinden güneş ışığını dolaylı yoldan alabilecek bir alanda çiçeğinizi bulundurmalısınız.

Mevsim geçişleri özellikle Petunya çiçeği için riskli dönemlerdir. Bu dönemlerde ekstra vitamin takviyesi yapmanız gerekir. Kurumuş Petunya çiçeği için özel olarak bulundurulan vitaminleri satın alabilirsiniz.

G- Petunya Çiçeği Böceği Nasıl Yok Edilir?

Neredeyse her çiçekte olduğu gibi maalesef Petunya çiçeği böcekler tarafından tehdit altında olabilir. Yaprak biti olarak adlandırılan bu canlılar çiçeğinizin baş düşmanları arasında bulunacaktır.

Her besleyicinin başına gelebilecek bir durum olduğu için çok da endişelenmenize gerek yoktur. Kolaylıkla birkaç yöntemi deneyerek çiçeğinizi kontrol altına alabilirsiniz.

İhtiyacınız olan malzemeler; kalıp sabun ve bol su. 100 gram kadar kalıp sabunu rendeleyin. İçine 1 litre ılık su ekleyin ve iyice karıştırın.

Zamanınız varsa 1 gün boyunca bekletin. Daha sonra üzerine 1 litre daha su daha ekleyin. Daha sonra bu bitlerin bulunduğu yapraklara uzaktan bu karışımı sıkın.

Özellikle 2 günde bir bu karışımı bitler yok olana kadar uygulayın. Azalma olduğunu zamanla görebilirsiniz.

H- Petunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Elinizde ya da çevrenizde var olan sağlıklı Petunya çiçeği çoğaltma sırasında yeterli olacaktır. Oldukça basit yöntemlerle bu çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz.

Tohum ya da filizden direkt büyütmeyi tercih etmeyenler için çelik formdaki bir kısım çiçeği büyütmek için yeterlidir.

Sağlıklı yapraklara ve sapa sahip olan çeliği 10 cm olacak şekilde kesin. Odunsu olmamasına ve daha çok taze, filiz kıvamında olmasına dikkat edin.

Çeliğin altında varsa yaprakların üçte ikisini koparın. Bu işlem sırasında çeliğe zarar vermemeye dikkat edin.

İçi su dolu bir bardakta ya da saksı da bir iki gün kadar çeliği bekletin. Altında kökleri çıkıp filizlenmeye başladığında Petunya çiçeğini toprağına geçirebilirsiniz.

Petunya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir, Ne Anlama Gelir? İşte Meraklısına 8 Adımda Petunya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir Sorusunun Cevapları!

Petunya çiçeği özellikleri sandığınızdan çok daha fazla olmaktadır. Bu özellikleri göz önünde bulundurarak bakımına yön verebilirsiniz.

Bunun yanı sıra özelliklerine bakarak kahkaha çiçeği almak isteyebilir, elinizde var olan çiçek hakkında daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.

İşte bir diğer ismiyle kahkaha çiçeğinin özellikleri

1- Petunya Ne Demek? Petunya Çiçeği Anlamı Nedir?

Petunya anlamı çok çeşitli şekillerde karşınıza çıkacaktır. Özellikle Petunya çiçeği anlamı olarak ‘umut çiçeği’ olduğunu söyleyebiliriz.

Kişilere umut verdiği düşünülen bu çiçek, ‘borazan çiçeği’ olarak da bilinir. Bunun sebebi çiçeklerinin borazan şeklini yansıtmasından ötürüdür.

Keza kahkaha çiçeği olarak adlandırmalar da mevcuttur. Birden fazla isimle bulunan bu çiçeğin, anlam olarak güzelliği kadar fiziksel güzelliği de kişileri kendisine çekmektedir.

2- Petunya Hangi Familyadan?

Petunya ismi Fransızcadan gelmektedir. Aslında ilk duyanları şaşırtacak olsa da kendisi patlıcangiller familyasına ait bir çiçek türüdür.

Her ne kadar Fransızca bir isme sahip olsa da Kızılderililere ulaşacak kadar geçmişe sahip bir çiçektir. Aynı zamanda günümüzde anavatanı Arjantin olarak belirlenmiştir. Saksı çiçekleri kapsamında evleri ve balkonları süslemeye devam etmektedir.

3- Petunya Çeşitleri Nelerdir?

Petunya çiçeği bilinen dört farklı çeşitten oluşmaktadır. Bu çeşitler; küçük ve büyük çiçekli, zemin kaplayıcı ve çok çiçekli olmak üzere adlandırılır.

Aynı zamanda görünümüne bağlı olarak katmerli petunya ya da gece göğü petunya olarak farklı isimlendirmelere de denk gelebilirsiniz.

Çeşitleri arasında ciddi bir bakım farkı bulunmamaktadır. Bakımı sırasında bahsedilen yöntemleri tüm çeşitleri için rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Aynı zamanda çeşitlerine bağlı olarak çok değişik renklerde de bulunduklarını söyleyebiliriz. Mor, kırmızı, pembe, beyaz ve mavi olmak üzere başlıca renklere sahiptir.

Ancak Türkiye dışında da ve ülkemizde de yüzlerce karma rengine denk gelmeniz de mümkündür.

4- Petunya Çiçeği Mevsimlik mi?

Aslında mevsimlik bir çiçek değildir. Her ne kadar çiçeklenme süresi uzun sürse de doğru Petunya çiçeği bakımı yapıldıktan sonra uzun süreler kullanabilirsiniz.

Yıllık çiçekler olarak adlandırılırlar. Yılın her mevsiminde bu bitkinin çiçek açmak adına canlı durduğunu görebilirsiniz.

Mevsim geçişleri arasında elbette çiçekte değişimler gözlemleyebilirsiniz. Ancak diğer çiçeklere nazaran ciddi dökülmeleri, kurumaları olmaz.

5- Petunya Tohumu Ne Zaman Çiçek Açar?

Çiçek açma süresinin diğer çiçeklere nazaran daha uzun sürebildiğini söylemek gerekir. Her ne kadar Petunya çiçeği fiziksel özellikleriyle dikkat çekse da bakımı sırasında sabırlı olmanız şarttır.

Genellikle hazırlığını ve bakımını tam yapan bu çiçekler yaz aylarının gelmesiyle birlikte çiçeklerini açarlar. Rengarenk görünümüyle ortamda farklı bir hava elde edebilirsiniz.

6- Petunya Kaç Ay Çiçek Açar?

Kahkaha çiçeği, çiçeklerini açtıktan sonra doğru bakımla birlikte uzunca bir süre çiçekli yapısını kurur. İlk olarak gizemli tavrını yaz aylarında kenara bırakarak sizlere renkli tarafını gösterir.

Ortalama bir bakım ile birlikte kahkaha çiçekleri yaz ve sonbahar aylarında hep açık tutar, dökülmezler. Yine yaklaşık olarak 5-6 aylık bir süre boyunca yılın yarısında kendilerinin renkli görünümüne şahit olabilirsiniz.

7- Petunya Kokulu mu?

Kokusuz bir çiçek düşünemiyorsanız ve bu yönde bir sağlık probleminiz yoksa güzel haber verebiliriz. Bu çiçeklerin konusu uzak mesafelerden bile alınabilecek düzeydedir.

Petunya çiçeği kokusu tarif etmesi zor bir çiçektir. Ancak ortama ferah bir hava katarak nefes anlamında sizi boğmayacaktır.

Özellikle kapalı alanlarda beslediğiniz takdirde odanızda doğal ve temiz bir çiçek kokusuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

8- Petunya Çiçeği Neyi Temsil Eder?

Petunya çiçeği çoğu zaman size mutluluğu ve umudu simgeleyecektir. Umut çiçeği olarak adlandırılması da tamamen buradan gelmektedir.

Hediye olarak sunacağınız bu çiçekler kişilerin şansını ve umudunu arttırması adına verdiğiniz anlamını taşır.

Bu yönüyle düşündüğünüzde çiçek seven sevdiklerinize almak için oldukça uygun türler olduğunu söyleyebiliriz.

Petunya Çiçeği Fiyatı Ne Kadar?

Günümüzde çiçek satış noktalarında ya da e-ticaret sitelerinde petunya çeşitleri bulabilir, kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Tohum olarak elde edebileceğiniz bu çiçeklerin ortalama olarak; 10 tohumu 16 TL, 100 tohumu 22 TL olarak bulunur.

İçerisinde saksısı ve toprağıyla birlikte paket halinde bulunan satış türleri de mevcuttur. Yine bu şekilde satışları da 50 TL’yi geçmeyecek şekilde oldukça ekonomiktir.