Panik atak belirtileri, panik atak bozukluğu yaşayan kişilerde dönem dönem görülen semptomlar olarak gösterilebilir. Belirgin bir tehlike ya da durum görülmemesine rağmen bazı kişiler yoğun stres yaşayabilir.
Bu durum tıpta panik atak şeklinde adlandırılır. Panik atak tedavi edilmediği takdirde, hastaların yaşam kalitesini düşürebilir. Bu nedenle hızlı bir şekilde tanılanması ve tedavi edilmesi gerekecektir.
Panik Atak Belirtileri Neler? Panik Atak Nedir?
Panik atak belirtileri birden başlamakta ve giderek şiddetini arttırmaktadır. Bir tür korku atağı olan bu hastalıkta kişi öleceğini ve kalp krizi geçireceğini düşünebilir. Panik atak belirtileri kişide oluştuktan sonra şiddetlenir ve ortalama 30 dakika sürer. Sonrasında ise azalarak sonlanır. Panik atak belirtileri ise şunlardır;
- Göğüs ağrısı,
- Yutkunma zorluğu,
- Aşırı terleme,
- Nefes darlığı ve yüzeysel solunum,
- Kalp çarpıntısında artış,
- Bayılacak gibi hissetme,
- Üşüme, titreme,
- Sıcak basması,
- Bulantı,
- Karın ağrısı,
- Vücudun bazı bölümlerinde karıncalanma hissi,
- Bayılma hissi,
- Halüsinasyonlar
1- Panik Atak Olduğumuzu Nasıl Anlarız?
Kişide panik atak sebebiyle oluşan belirtilerin bir kısmı görülüyorsa, bu belirtiler en stresli ve en kaygılı dönemlerde ortaya çıkıyorsa panik atak düşünülebilir. Bu durumdan şüphelenildiğinde bir doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir.
Sessiz Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Panik Atak Neden Olur?
Panik atak nedenleri karmaşık ve çeşitli olabilecektir. Panik atağın en sık görülme nedeni psikolojik faktörlerdir. Bunun yanı sıra biyolojik, genetik ve çevresel sebebiyle de panik atak belirtileri ortaya çıkabilir.
Genetik yatkınlıklar, aile geçmişinde panik atak varlığı, stresli yaşam olayları, anksiyete, travmalarda panik atak oluşumuna sebep olabilir. Tüm bunların yanı sıra beyindeki kimyasal dengesizlikler de panik atak oluşumuna sebebiyet verebilecektir.
2- Panik Atak Anında Ne Yapmalı? Gece Panik Atak Belirtileri Görülürse Ne Yapılır?
Panik atak geçiren birisi olayı tam kavrayamayacağı için, kendisini koruma ve rahatlama önlemleri alamayacaktır. Ancak değişik bir süreç geçirdiğini fark edebilen herkesin ilk olarak kendi güvenliğini sağlaması gerekecektir.
Bunun yanı sıra karşınızdaki kişinin panik atak geçirdiğini düşünürseniz, derin derin nefes almasına teşvik edebilirsiniz. Yine bulunduğu yerdeki güvenliğinin sağlanması da oldukça önemlidir. Sakin müzik açmak, kas gevşetmek için masaj yapabilmek diğer rahatlatıcı yöntemler arasındadır.
Sıklıkla geceleri panik atak görülme olasılığı oldukça düşüktür. Uyuyan bir bireyde korku düzeyi oldukça az olduğundan panik atak beklenmez. Ancak bunu tetikleyen bir korku ya da düşün ortaya çıkması halinde panik atak belirtileri ortaya çıkabilir.
3- Panik Atak Nasıl Geçer? Panik Atak Tedavisi Var mı?
Panik atak belirtileri görülen kişide ilk olarak tanının konulması gerekecektir. Hastaya tanı konulabilmesi için kapsamlı bir psikososyal değerlendirme yapılmalıdır. Bunun yanı sıra panik atak tanısının konulabilmesi için EKG, SFT ve kan sayımı gibi tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.
Panik atak tedavisinde psikoterapi uygulamaları ile ilaç tedavisi birlikte götürülür. Bilişsel ve davranışsal terapiler ile hastanın bu korku durumunun önüne geçebilmek amaçlanır. Hasta panik bozukluklara neden olan durumlar, yaşadığı duyguları psikologu ile paylaşır. Bu durum ile nasıl başa çıkacağı ise değerlendirilerek çözüm aranır.
Panik atak belirtileri görülen hastalara tedavi kapsamında nefes egzersizleri de önerilir. Gevşeme ve solunum egzersizleri kişiyi rahatlatarak olası kaygı bozuklukları ve panik ataklarının ortaya çıkışını önleyebilecektir. Gevşeme ve nefes egzersizleri için bu bağlantıya göz atabilirsiniz.
4- Panik Atak İlaçları İşe Yarıyor mu?
Panik Atak ilaçları işe yarıyor mu bu konuda keskin yorumlar yapabilmek doğru değildir. İlaçların ve psikoterapinin kişi üzerinde yaratacağı etki özneldir. Her kişide aynı etkiyi alabilmek mümkün olmayacaktır. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi ile psikoterapi düzenli olarak uygulanmalı, atlanmamalıdır.
En tehlikeli psikolojik hastalıklar hakkında detaylı bilgi için bu bağlantıyı inceleyebilirsiniz.
5- Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Panik Atak Yaşayanların Yorumları Nasıl?
Panik atak belirtileri yaşayan insanların büyük bir kısmı tedavi görerek yaşadığı bu zorlu durumdan kurtulabilmeyi amaçlıyor. Peki, panik atak yaşayanların yorumları ve tedavi süreçleri nasıl?
Hastaların tedavi süreçleri incelendiğinde, büyük bir kısmının panik atak belirtilerinin azaldığını ifade ettiği görülüyor. Ancak panik atağın neden olduğu belirtilerin tamamen geçmesi oldukça uzun bir süreyi kapsayabilmektedir. Bu nedenle ilaç tedavisi ile psikoterapinin kısa kesilmesi önerilen bir durum değildir.