Özel Güvenlik Görevlisinin Yetkileri Nelerdir? Özel Güvenlik Görevlisi Elle Kaba Üst Araması Yapabilir mi?

Özel Güvenlik Görevlisinin yetkileri nedir, ne değildir? Alışveriş Merkezleri (AVM), konserler, ulaşım tesisleri, spor müsabakaları gibi çok sayıda yer ve etkinlikte güvenliğin sağlanmasında görev alan Özel Güvenlik Görevlisinin yetkileri ne olduğu vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu yazımızda Özel Güvenlik Görevlisinin yetkileri konusuna genel hatları ile bakacak ve özellikle arama yetkisi konusuna […]

Özel Güvenlik Görevlisinin yetkileri nedir, ne değildir? Alışveriş Merkezleri (AVM), konserler, ulaşım tesisleri, spor müsabakaları gibi çok sayıda yer ve etkinlikte güvenliğin sağlanmasında görev alan Özel Güvenlik Görevlisinin yetkileri ne olduğu vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor.

Özel Güvenlik Görevlilerinin Yetkileri

Bu yazımızda Özel Güvenlik Görevlisinin yetkileri konusuna genel hatları ile bakacak ve özellikle arama yetkisi konusuna odaklanacağız.

Özel Güvenlik Görevlisinin Yetkileri ve Kimlik Sorma 

Özel Güvenlik Görevlisinin yetkileri, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında düzenlenmiştir. Söz konusu 5188 sayılı Kanunun 7. Maddesinde Özel Güvenlik Görevlisinin yetkileri sayılarak belirlenmiştir.

Bu yetkiler kapsamında ilk olarak, Özel Güvenlik Görevlisi “Kimlik Sorma Yetkisine” değinelim. 5188 sayılı Kanun uyarınca, konser, toplantı,  sahne gösterileri, spor müsabakası ve benzeri etkinliklerde, cenaze ve düğün törenlerinde, hava meydanı, gar, liman, terminal ve istasyon gibi toplu ulaşım tesislerinde, özel güvenlik görevlilerinin kimlik sorma yetkileri vardır.

Kendisine kimlik sorulan kişi, kimliğini göstermekten imtina ederse, özel güvenlik görevlisi, kimliğini beyan etmeyen kişiyi görev yaptığı yer ya da alana almama hakkına sahiptir.

1- Özel Güvenlik Görevlisinin Yetkileri İçinde Arama Yetkisi

Esas olarak özel güvenlik görevlisinin yetkileri dahilinde, korudukları yer ve alanlara girmek isteyenleri ve yine görev alanlarında bulunan, hakkında yakalama ya da mahkumiyet kararı verilmiş kişileri arama yetkisine sahiptirler. Bu arama yetkisinin nasıl kullanılacağı da 5188 sayılı Kanunun 7. Maddesinde belirlenmiştir.

Bu düzenleme uyarınca, özel güvenlik görevlisi koruma ve güvenliğini sağladığı alana girmek isteyen kişileri duyarlı kapıdan geçirme ya da bu kişilerin üstlerini dedektör kullanarak arama, eşyalarını X-ray cihazından veyahut benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme suretiyle arama yetkisine sahiptir.

Yani madde düzenlemesinden de açık olarak anlaşılacağı üzere, özel güvenlik görevlisi, arama yetkisini ancak teknik araçlar ile kullanabilir. Bunun dışında el ile arama yetkisi bulunmaz. Ancak el ile arama yapamama kuralının iki istisnası vardır.

Bunlardan ilki olarak, özel güvenlik görevlisinin yetkileri suçüstü halinde yakaladığı kişinin üzerinde bulunan suça konu eşyanın tespiti için el ile kabaca üst arama yapma yetkisine sahiptir. İkinci olarak ise Özel Güvenlik Görevlisinin, kendi vücut bütünlüğüne zarar veren kişinin üzerindeki kesici ve delici aletlerden arındırma amacıyla elle kabaca üst arama yetkisi de vardır.

Bu noktada şunu da özellikle belirtelim ki, arama yetkisi de kimlik sorma da olduğu gibi rızaya dayalıdır. Eğer kişi, aranmaya itiraz ederse, özel güvenlik görevlisi, aranmak istemeyen kişinin görev yaptığı yer ya da alana girişine engel olabilecektir. Yoksa ısrarla kişiyi aramaya kalkmamalıdır.

Ayrıca özel güvenlik görevlisinin yetkileri ile, X-ray cihazından geçmesinde sakınca bulunan (örneğin kalp pili takılı olan) kişiyi, bu cihazdan geçirmek yerine dedektör veya benzeri bir cihazla arayarak görev yaptığı yer ya da alana almalıdır.

2- Özel Güvenlik Görevlisinin Diğer Yetkileri

Özel Güvenlik Görevlisinin kimlik sorma ve arama yetkisi dışında sahip olduğu diğer yetkilerde yine 5188 sayılı Kanunun 7. Maddesinde belirlenmiştir. Buna göre, özel güvenlik görevlisinin yetkileri ile, sahibi tarafından terk edilmiş, unutulmuş ya da bırakılmış eşyaları emanete alma, genel kolluk kuvvetlerini derhal haberdar etmek koşuluyla, arama esnasında suç teşkil eden ya da delil olabilecek veya  suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma yetkisine sahiptir. Özel Güvenlik Görevlisinin, el koyup emanete alacağı bu eşyalar için detaylı bir tutanak tutması ve eşyanın özelliklerini kayıt altına alması gereklidir.

Yine özel güvenlik görevlisinin yetkileri arasında, yangın, sel, deprem gibi doğal afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanında bulunan konut ve işyerlerine girme yetkisine sahiptir. Yani, bir başka ifade ile doğal afet anında ve imdat istenmesi koşuluyla özel güvenlik görevlisi, ancak görev alanında bulunan konut ya da işyerine girebilecektir.

Ayrıca özel güvenlik görevlisi, suçüstü durumunda şüphelileri, görev alanı içinde bulunan ve hakkında yakalama ya da mahkumiyet kararı bulunan kişileri, yine kendi vücut bütünlüklerini ve sağlıklarını tehlikeye atan kişileri ve olay yeriyle delilleri korumak için bunlara zarar vermek isteyen kişileri yakalama yetkisine sahiptir.

3- Özel Güvenlik Görevlisi ve Zor Kullanma Yetkisi

Yine özel güvenlik görevlisi,  Türk Medeni Kanunu’nun 981. maddesine, Türk Borçlar Kanunu’nun 52. maddesine, Türk Ceza Kanunu’nun 24. ve 25. maddelerine göre zor kullanma yetkisine de sahiptir. Özel güvenlik görevlisi zor kullanma yetkisini kullanırken kanunun çizdiği sınırlar içerisinde hareket etmelidir.

Son olarak belirtelim ki, özel güvenlik görevlisinin yetkileri görev alanında meydana gelen herhangi bir suç anında, suça el koyma ve delilleri muhafaza altına alarak, derhal genel kolluğa (polis ya da jandarma) bilgi vermekle yükümlüdür.

Exit mobile version