Oyuncak Bebekle Oynamanın Faydaları

Oyuncak haberleri artık anne babalar tarafından çok daha fazla araştırılıyor. Çocukların oynadıkları oyun ve oyuncaklardan zarar görmemesi oynadığı oyuncaklar ile kendilerini geliştirmeleri tüm anne babaların en büyük dileği. İnternet üzerinde araştırılan oyuncak haberlerinden bir tanesi de çocukların sahip olduğu hayali oyuncaklar. Çocukların hayali oyunlarla oynamasının olumlu etkileri Psikolog Piaget’in “Bilişsel Gelişim Kuramını” yayımlamasından bu yana […]

Oyuncak haberleri artık anne babalar tarafından çok daha fazla araştırılıyor. Çocukların oynadıkları oyun ve oyuncaklardan zarar görmemesi oynadığı oyuncaklar ile kendilerini geliştirmeleri tüm anne babaların en büyük dileği. İnternet üzerinde araştırılan oyuncak haberlerinden bir tanesi de çocukların sahip olduğu hayali oyuncaklar. Çocukların hayali oyunlarla oynamasının olumlu etkileri Psikolog Piaget’in “Bilişsel Gelişim Kuramını” yayımlamasından bu yana bilinen bir gerçektir. Oyuncak bebekler, çocukların sosyal davranış modellerini prova etmek ve empati becerisini geliştirmede önemli rol oynamaktadır.  Her ne kadar ebeveynler çocuklarının sosyal hayata uyumlanmaları ve toplum içinde doğru ilişkiler kurup kuramayacağı konusunda endişelenseler de bebekle oynamak onlara göre eğitim için önemli bir aktivite olarak kabul edilmemektedir.  Oysa bir çocuk için çevresindeki insanlarla sağlıklı iletişim kurmak, öğrenmeye başlamanın ilk adımıdır. Anne babalarda genel olarak matematik ve bilgiyi içermeyen oyuncakların eğlence amaçlı olduğu ve  faydalı olmadığı düşüncesi yaygındır.

Empati Kurmak Çocukların Mutluluğunu ve Başarısını Olumlu Etkiler

Oyuncak bebekle oynamak çocukların hayal gücünün sınırsız düzleminden çıkan sonsuz sayıda senaryo ile kendilerini özdeşleştirerek, sosyal hayatta karşılaştıkları rollere bürünmelerini sağlamaktadır. Empati kurmak; çocuğun kendini arkadaşlarının yerine koyması ve onlarla iyi geçinmesi gerek okul hayatında gerekse sosyal hayatın tamamında son derece önemlidir. Sosyal anlayış, çocukların akademik başarısını, refahını, ilişki kalitesini, zorlukları aşabilme kapasitesini geliştirmede kilit rol oynamaktadır.

Global Oyuncak Bebek Firması Barbie’nin Araştırması

Çocuklarda hayali oyunlar oynamanın faydaları uzun zamandır bilinse de bu konu yakın zamana kadar kanıtlanmamıştır. Global oyuncak bebek markası Barbie’nin sponsorluğunda Cardiff Üniversitesinden Sarah Gerson’un baş araştırmacı olduğu “Oyuncak Bebekle Oynamanın Faydaları” üzerine bir çalışma gerçekleştirilmiş ve projeden çıkan sonuçlar geçtiğimiz kasım ayında yayınlanmıştır. Oyuncak bebekle oynamanın çocuklar üzerindeki etkisini araştıran bu çalışma, nörobilim kullanılan ilk bilimsel araştırma olma niteliğindedir.

Bu önemli bilimsel çalışmaya Mattel tarafından Türkiye sözcüsü olarak Klinik Psikolog ve Oyun Terapisti İrem Polat katılmıştır. İrem Polat Hürriyet Gazetesinden Ömür Kurt’a verdiği röportajda projeden çıkan sonucu bu şekilde özetlemiştir;

“Cardiff Üniversitesi çocuk gelişimi araştırma grubumuz, yakın zamanda bebeklerle tek başlarına oynarken bile çocukların beyinlerinin, diğer insanlarla etkileşime girdiklerindeki gibi aktif olduğuna dair kanıtlar buldu. Oyuncak bebeklerle oynamak, çocukların sosyal etkileşimleri prova etmelerine yardımcı olabilir ve gelecekte empati ve sosyal becerileri geliştirmelerine olanak tanır. Yaptığımız bu çalışmada, bebeklerle veya tabletlerle kendi başlarına ve oyun arkadaşlarıyla oynadıkları sırada 4-8 yaş arası çocukların beyinlerinde neler olduğunu araştırdık. Beynin insanların başkalarını düşünürken ve onlarla etkileşime girerken kullandığı bir bölümünü inceledik. Bu, ebeveynler olarak bizim için iyi haber. Çocuğunuz tek başına oyuncak bebeklerle oynarken arkadaşlarıyla nasıl etkileşim kurabileceğinin pratiğini yapabilir. Bu oyun, arkadaşlarının nasıl hissedebileceğini ve kendilerinin buna nasıl tepki verebileceklerini düşünmelerine olanak tanır.”

 

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/omur-kurt/oyuncak-bebekle-oynamak-cok-faydali-41656942

 

Exit mobile version