Oumuamua Nedir? Güneş Sisteminin İlk Yıldızlararası Ziyaretçisi Oumuamua Nasa İçin Ne Anlam İfade Ediyor?

oumuamua-nedir-oumuauma-nasa-baris-ozcan-1-manset.jpeg

Oumuamua nedir öğrenmeye hazır mısınız? 2017 yılında tespit edilen bir gök cismi etrafındaki tartışmalar son bulmuyor. Bu esrarengiz cisim kimine göre bir kuyrukluyıldız, kimine göre bir asteroit, kimine göre doğal bir gök cismi, kimine göreyse bir uzay gemisinin parçası…

Ancak bu Oumuamua hakkında bilinen tek bir gerçek var ki o da onun, Güneş sistemine dışarıdan geldiği tespit edilen ilk ve şu ana kadar ki tek yıldızlararası gök cismi olması. Yani Oumuamua bizim içinde yer aldığımız Güneş sistemine, yıldızlararası yolculuk yaparak dışarıdan gelen bir gök cismi….

Oumuamua Nedir? Oumuamua Ne Anlama Geliyor?

Oumuamua nedir sorusuna hemen bir cevap vermek isteriz. Tarihler 19 Ekim 2017’yi gösterirken insanlık tarihi açısından son derece önemli bir keşif gerçekleştirildi. Hawaii’de deniz seviyesinden 3000 metre yüksekte konumlandırılan gözlemevinde bulunan PAN-Starss teleskopu, dünya yakınlarında çok hızlı hareket eden bir gök cismi tespit etti. Hızı ve hareket yörüngesi ile güneş sistemi dışından geldiği anlaşılan bu cismin nereden geldiği ve nereye gittiği bilinmiyordu. Bu gizemli gök cismine, Hawaii dilinde “İzci, kaşif, öncü ya da elçi” gibi manalara gelen Oumuamua adı verildi.

1- Oumuamua Nedir | Bu Tuhaf Gök Cismi Doğal mı Yoksa Yapay mı?

Oumuamua nedir? Bu gök cismi sizce doğal mı yoksa yapay mı? Güneş Sistemi’nin dışından geldiği tespit edilebilen bu ilk yıldızlararası nesne, oldukça eksantrik şekilde hiperbolik bir yörüngede hareket ediyordu. İlk etapta bu gök cisminin bir kuyrukluyıldız olduğu açıklansa da bir hafta sonra bu cisim bu kez de asteroit olarak sınıflandırıldı.

Daha sonra yapılan araştırmalarda Oumuamua’nın hidrojenden oluştuğu ve bu nedenle bu esrarengiz gök cisminin daha önce listelenen yıldız, gezegen, göktaşı ve bulutsu gibi çok sayıda tanımlamanın yer aldığı literatürde yeni bir gök cismi türü olduğu iddia edildi.

Ancak, söz konusu gök cisminin şimdiye kadar hiç gözlemlenmeyen bazı kendine has özellikleri sebebiyle doğal olmayan yapay bir nesne olabileceği görüşü de dile getirildi. Harvard Üniversitesi bünyesinde teorik fizik profesörü olarak çalışan bilim insanı Avi Loeb, Oumuamua ilgili yayınladığı bilimsel makalesinde cismin sahip olduğu tuhaf ivmelenme nedeniyle, bu nesnenin uzaylı bir uygarlıkça Dünya’nın çevresine gönderilen işlevsel bir uzay gemisi olabileceği fikrini savundu.

2- Oumuamua Bir Uzay Aracı Olabilir mi?

Bu görüşün aksini savunan bilim insanlarının genel kabulü ise, Oumuamua’nın bir uzay aracı olmak için yeterince hızlı ve de kullanışlı olmadığı tezine dayanıyor. Bu bilim insanları, ne olursa olsun, bizler Oumuamua’nın doğal bir cisim olduğuna inanıyoruz, ancak yapay olmadığını da kanıtlayamıyoruz, diyerek durumu açıklamaya çalıştılar.

Güneş sistemimiz dışından gelen ilk yıldızlararası cisim olan Oumuamua üzerinde yapılan araştırmalar, onun ne olmadığı konusunda çok sayıda tez sunsa da bu esrarengiz cismin tam olarak ne olduğuna dair bir açıklama ise geliştiremiyor.

3- Oumuamua Nedir| Oumuamua’nın Şekli Nasıl?

Bu gizemli gök cismine dair yapılan teleskopik gözlemler sonucunda, Oumuamua’nın kırmızı renge yakın, parlaklığındaki değişimler nedeniyle de yaklaşık olarak 80 metreye 800 metre ebatlarında çubuk şeklinde ve yassı bir yapıya sahip olduğu belirlendi.

Hızını giderek arttıran bu gök cismi, bu yönüyle de bilim insanlarını şaşırttı. Çünkü şimdiye kadar yapılan tespitlere göre bu tür bir hareket yalnızca kuyruklu yıldızlarda görülebiliyor. Kuyrukluyıldızların üzerinde bulunan maddelerin güneş ışığı ile ısınması sonucu bir gaz çıkışı oluşuyor ve bu da bir roket etkisine sebebiyet veriyor, kuyrukluyıldızlarda görülen kuyrukta zaten bu gaz çıkışı. Fakat Oumuamua’da ne böyle bir gaz çıkışı ne de herhangi bir kuyruk bulunmuyor.

Bu nedenle ilk başta kuyruklu yıldız olarak sınıflandırılan cisim daha sonra asteroit olarak nitelendirildi. Ancak asteroidlerde de Oumuamua da olduğu gibi hız değişimi olmazdı.

4- Oumuamua Ne Zaman Neptün Yörüngesine Geçecek?

Güneş sistemimizin dışından gelen ve şu ana kadar ne olduğu tam olarak açıklanamayan bu yıldızlararası gök cismi, sahip olduğu hiperbolik yörüngenin sonucu olarak 2022 yılında Neptün’ün yörüngesinden geçecek. Şimdiye kadar gözlemlenebilen ilk ve tek yıldızlararası gök cismi olan Oumuamua, bu anlamda da adının içerdiği mana gibi tam anlamıyla bir kaşif ve öncü. Bu tarz haberler hoşunuza gidiyorsa, Uzay Hukuku nedir konusuna da mutlaka göz atmanızı öneririz…

5- Bonus! Youtuber Barış Özcan’ın Oumuamua Nedir Sorusunu Cevapladığı Videoyu İzlemek İster misinz? 

Oumuamua nedir, Oumuamua bir uzay teknolojisi mi bir de Barış Özcan’dan dinleyin. Bu tarz haberler hoşunuza gidiyorsa, Uzay Hukuku nedir konusuna da mutlaka göz atmanızı öneririz…Bir sonraki içeriğimizde görüşmek üzere…

Exit mobile version