Otonom Araçlar Nedir ?
Otonom araçlar denildiğinde hemen akıllara yapay zeka geliyor. Büyük çoğunluğumuzun aklına gelen ilk isim de Tesla oluyor. Tesla, tasarladığı elektrikli otomobilleri ve bu otomobillerin sahip olduğu Autopilot yazılımla birlikte kullanıcıya yarı otonom sürüş keyfi yaşatabilecek seviyeye gelmiş durumda. 2019’da piyasaya sürülen Autopilot Hardware 3 sürümü Tesla’nın son çalışmaları arasında yer alıyor. Bu gelişmeyi bir adım ileriye taşımak isteyen Tesla, tam otonom araçlar ile sürüş için çalışmalarına hızla devam ediyor. 2020’de hedeflediği nokta, tam otonom taksilerin yapılmaya ve kullanılmaya başlanmasıydı. Fakat bu hedefini gerçekleştiremedi.
En son Autopilot güncellemesinde Nnvidia yerine üretimini kendi yaptığı mikroçipleri kullanan Tesla hakkında bazı bilimsel çalışmalar da yürütülüyor. Bu çalışmalar, yazılımsal yeterliliklerin ve gerekli güvenlik önlemlerinin uzman olmayan sürücüler tarafından trafikte test edilmesinin çeşitli risklere yol açabileceğe yönünde. Yasal ve etik kurallarının iyileştirilmesiyle birlikte Tesla’ya güvenin artacağını gösteriyor.
Otonom Araçlar, Araç Destek Ekipmanlarında Nasıl Gelişmeler Olacak?
Otonom araçlar, otomotiv teknolojisine birçok yeni kavram kazandırdı. Bu yeni kavramlar ve teknolojiler, var olan bazı sürücüsüz otomobil teknolojilerinin güncellenmesi gerektiğini gösteriyor. Bu gelişmeler noktasında Autoliv, Continental, ZF ve Bosch,’un çalışmaları karşımıza çıkıyor.
Continental, herkesin bildiği otomotiv sektörü destek ürünleri sağlayan bir şirket. Otonom araçlarda da kendine bunu görev bilmiş Continental, kendini sürücüsüz otomobil teknolojileri ve sürüş destek teknolojileri konusunda geliştirmeye devam ediyor. 2017’de Silikon Vadisi’nde araştırmalarına devam edebileceği bir laboratuvar kurdu. Texas’ta radar/sensör tesisinin kurulumuna devam eden Continental, 2018’de Nvidia ile iş birliği içerisinde olup, otonom araç sistemleri konusunda kendini geliştirmeye devam ediyor.
Autoliv, otomotiv sektöründe güvenlik donanımlarıyla ismini duyurmuş bir firma. Özellikle hava yastığı üretiminde önde gelen isimlerden biri olan Autoliv, gelişen otonom araçlar ile birlikte şu an kullanılan emniyet kemeri ve hava yastığı teknolojilerinin kullanılamayacağını düşünüyor. Otonom araçlar içinde sürücü koltuğu araçta gezebilir veya koltuğunu yatak şekline getirerek dinlenebilir. Böyle bir durum yaşandığında hem yayaları hem de sürücüyü korumak için uzun zamandır güvenlik önlemleri geliştirmeye devam ediyor. Bu konuda en büyük destekçisi herkesin bildiği bir otomobil markası olan Volvo. Firma, kaza esnasında koza şeklinde açılarak kullanıcıyı tamamen saran hava yastıkları tasarlıyor ve bu tasarımını fuarlarında sergiliyor.
ZF ve Bosch, ilgilendiği dallar farklı olsa bile benzer hedefler için çalışmalarına devam ediyor. Bosch, şu sıralar vale-park etme servislerini de otonom hale getirme konusunda ilerlemeler kaydediyor. Bosch aynı zamanda Daimler grubu araçlarında uygulanmaya yeni yeni başlamış olan otonom park etme sistemiyle dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. ZF, Nvidia ve Baidu ile ortak çalışarak otonom araç üretiminin Çin’de de yapılmaya başlanmasına ön ayak oldu. Baidu bu konuda oldukça güzel gelişmeler kaydetti. ZF, elektronik tarafında da Nvidia mikroçip teknolojisiyle kendi elektronik donanımlarını kombinleyerek kullanmayı seçiyor.
Nakliye Sektöründe Otonom Araç Teknolojisi
Taşımacılık sektöründe otonom araçlar, otobüslerden önce kamyonlarda uygulamaya geçilmesi bekleniyor. Sürücüsüz kamyonların büyük nakliye şirketleri için güzel bir avantaja dönüşecek olması şirketleri heyecanlandırmaya devam ediyor. Teknoloji şirketleri ise bu beklentiyi karşılayacak çalışmalarına son sürat devam ederek nakliye firmalarına umut vaat ediyor. Daimler, Iveco, MAN, Volvo, DAF, ve Scania bu konuda uzunca bir süredir faaliyetlerini sürdürüyor. Otonom filolar kurmak isteyen bu büyük şirketler, nakliye sektöründe devrim yapmayı planlıyor. 2016 yılında bir lider kamyonun 6 kamyonu yarı otonom bir şekilde yönetebilmesi ile ilgili yapılan testler sonrasında “Torc Robotics” Daimler AG bünyesine dahil oldu.
SAE 4 seviyesindeki sürücüsüz kamyonların Avrupa pazarında yer edinebilmesi Daimler’in hedefi haline geldi. Otonom teslimat araçlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda kendine bazı iş birlikçileri edindi: Wallmart ve Posmate, Ford, Domino’s. Özellikle son 5 yıldır otonom araçlar ile ilgili önemli testler yapan Ford için Avrupa pazarı güzel bir test alanı olacaktır. Bununla birlikte elbette başka hedefleri de var; Amazon’un otonom teslimatta kullandığı drone’lar, otonom forklift ve taşıyıcı sistemleri daha ileri bir noktaya taşımak, otonom sistemleri nakliye sektöründe de yaygın kullanılır bir seviyeye getirmek.
Waymo’nun Otonom Araç Sektöründeki Başarısı
Hepimizin son dönemlerde adını sıkça duyduğu Waymo’nun otonom araç sektörüyle ilgisi nedir? Waymo, Google’ın sahibi Alphabet Inc.’nin kurucusu olduğu bir şirket. Google yürütmekte olduğu sürücüsüz araç projesi için Waymo ismini kullanıyor. Bu sektörde pek çok büyük otomobil firması için cazip teklifler sunan Waymo; Renault, General Motors, Fiat, Nvidia ve Nissan gibi isimlerle iş birliği içerisinde. Sürücüsüz araç filoları meydana getirmek ve sürücüsüz taksilerin yaygınlaşmasını sağlamak Waymo’nun hedefleri arasında yer alıyor.
2018’de ilk otonom aracını sahada test eden firma kısa sürede güzel işlere imza atmıştır. Bundan sadece 1 yıl sonra California’da robotaksi işletme lisansını almayı başarmıştır. Sürücüsüz otomobil filosuyla şimdiye dek 50 kilometreden fazla mesafeyi sürücüsüz bir şekilde kat eden Waymo, daha büyük başarılar elde edebilmek için çalışmalarına devam etmektedir.
Peki Bundan Sonra Otonom Araba Alanında Ne Olacak?
Otonom pazarda üreticilerin kendi başlarına hareket etmeleri veya pazarı sırtlanmaları söz konusu değil. Bu nedenle ortak çalışmalar ve anlaşmaların devam edeceği öngörülüyor. Şahsi kullanımda otonom taksiler birinci sıraya yerleşmiş durumda. Bu konuda güvenlik sistemleri iyileştirilmeye ve araç filoları güçlendirilmeye devam ediyor.
Yapılan ortaklıklarda firmalar, partnerlerinin teknolojisinden istifade ediyor. Ticari boyutta otonom sistemlerinde nakliye sektörü diğerlerinden sıyrılmayı başarıyor. Avrupa’lı kamyon firmaları, Tesla SEMI ve Daimler gibi isimlerin öncelikli hedefi otonom kamyonların geliştirip, iyileştirebilmek. Böylece şirketlerin maliyetlerinde ciddi düşüşler meydana gelecek ve kar payı artacaktır. Waymo, Huawei, Apple, Cisco ve Nvidia gibi üreticiler, otomotiv sektörüne katılarak pazarlarını genişletecek isimler arasında. Otonom araçlar yapay zeka sektörüne rekabet yaşanıyor. Başlayan rekabetin ve ortaklıkların daha da büyüyeceğine, otonom araç teknolojisinde ciddi gelişmeler kaydedileceğine inanıyoruz.