Çiçeğini Döken Orkidelerinizi Atmayın | Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Solan Orkide Yeniden Çiçek Verir mi?

Orkide bakımı nasıl yapılır?

Orkide bakımı nasıl yapılır? Solan orkideler nasıl canlandırılır? Solan orkidelerinizi canlandırmak için bilmeniz gerekenler!

Orkideniz çiçeğini dökmüşse ve dalları sararmışsa atmayın! Yalnızca bu yöntem ile orkidenize yeniden çiçek açtırabilirsiniz.

Çiçeklerin en nadide ve zarifi kabul edilen orkide, artık hemen her yaşam alanında bulunuyor. Bakımı oldukça zor olan orkide ile ilgili detaylara yer verilmediğinde, bu nadide bitki kuruyabiliyor ya da çiçeklerini dökebiliyor. Peki, çiçeğini döken orkideleriniz olduğunda ne yapmalısınız? Kuruyan dalları bulunan orkide bakımı nasıl yapılır? İşte, detaylar…

Doğru Orkide Seçtiğinizden Emin Olmalısınız

Eğer orkide seçimi yapmadınız ve seçim öncesinde bu yazıyı okuyorsanız doğru orkide seçmeniz gerektiğini belirtelim. Orkide alırken mutlaka tomurcukları bulunanları seçmelisiniz. Tomurcuklu olanlar ilerleyen dönemlerde çiçek açacağından daha güzel bir görünüm sunacaktır.

Şeffaf Saksı Tercih Etmelisiniz

Şeffaf saksı tercih etmezseniz, orkideler kök kısmından yeterli güneş ışığını alamayacaktır. Orkide özellikle alt kısmından güneş ışığını almayı seven bir bitkidir. Bunun yanı sıra saksının ince olması da gereklidir. Şeffaf ve ince olmayan saksılar tercih etmediğiniz takdirde orkideniz kök kısmından kurumaya başlayacaktır. Ayrıca orkide için kesinlikle birden fazla saksı kullanmamalısınız. Birden fazla saksı ışığın kalitesini iyiden iyiye düşürecektir.

Orkide Nereye Konmalı?

Orkide ışıklı ve aydınlık ortamlarda bulundurulmalıdır. Ancak bulunduğu ortamın aşırı nemli olmamasına da özen gösterilmelidir. Havadar ve ışık alan bir yaşam alanında direkt güneş ışığını görmeyen bir yere konulması yeterlidir. Güneş alan, 15-25 derece ısıya sahip, gölge bir yer orkide için en ideal yerdir. Ayrıca orkide yalnız kalmaktan hoşlanan bir bitki değildir. Bu nedenle hızlı büyüyebilmesi için sık vakit geçirdiğiniz yerleri tercih etmeniz önerilmektedir.

Orkide Sulamanın Püf Noktaları

Orkide suyu çok seven bir bitki türü değildir. Bu nedenle 4-7 gün arasındaki sulama yeterli gelebilecektir. Çok fazla su vermek onun hızlı çürümesine neden olabilir. Kesinlikle tercih edilen saksı drenajı sağlamalı yani delikli olmalıdır. Böylece ihtiyacı olmayan su miktarını dışarı atabilmesi mümkün olabilecektir. Sulama işlemini sabah yapmalısınız. Bitki orantılı bir şekilde köklerini yaymışsa, bu doğru sulama süresi tercih ettiğinizi gösterecektir. Fakat kökleri dar ve yayılmış değilse bu durumda sulama süresini daha uzun tutmalısınız. Dönem dönem orkide gübresi vermenizde, sağlıklı bir şekilde uzamasını destekleyebilir.

Orkidenin Toprağı Nasıl Hazırlanır?

Orkidenin özel bir toprağı bulunmaktadır. Çünkü orkide diğer bitkilere nazaran daha fazla minerallere ihtiyaç duymaktadır. Orkide topraklarının içerisinde odun kömürü kırıntıları, perlit, pomza, eğrelti otu, ağaç kabuğu ve sphagnum yosunu gibi bileşenler yer alır. Bu toprağı dışarıdan hazır olarak temin edebilirsiniz. Daha sonra yılda 2-3 kez toprağını değiştirerek sağlıklı büyümesini olumlu yönde destekleyebilirsiniz.

Orkide Budaması Nasıl Yapılır?

Orkidenizin bir ya da birkaç dalı kurumuş olabilir. Orkideye iyi bakarsanız, uzun yıllar yaşayacağını söyleyebiliriz. Bu bitkinin dalları kurumuşsa çiçek veremeyecek sağlıklı bir şekilde büyüyemeyecektir. Bunun için kuruyan dalları budamalısınız. Saplar sararıyorsa, üçüncü boğumdan itibaren dalları budayarak daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Genellikle dallarda olan sararma, çiçeğin dökülmesi ile meydana gelecektir. Çiçekler dökülüyorsa hemen peşine dallar sararır. Ancak bu her yıl olacak ve olması gereken bir durumdur. Bu durumun orkidenin sağlıklı büyümesi için gerekli olduğu unutulmamalıdır. Orkideniz çiçeklerini döktü ve sarardı ise, budama yaparak yeniden çiçeklenmesini bekleyebilirsiniz.

Halen Çiçek Açmıyorsa Vazelin Sürmeyi Deneyin

Orkidenize budama yaptınız ve diğer detaylara da dikkat ettiniz ancak halen çiçek açmadı. Bu durumda vazelin ile çiçeklendirme yöntemini deneyebilirsiniz. Budadığınız çiçeğinizin tüm dalına vazelin sürmelisiniz. Ancak bu işlemi budama öncesinde  toprağını yenileyerek yapmalısınız. Toprak yenilemesi yaptıktan sonra budama yaparak, daldaki boğumlara vazelin sürerek beslenmesini sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Saksı Çiçek Çeşitleri Nelerdir? En Güzel Saksı Çiçek Çeşitleri