Dünyamızdan en net görülebilen takımyıldızlardan biri olan ve oldukça parlak yıldızlardan oluşan Orion takımyıldızı, bu özelliği nedeniyle gökyüzünün en merak edilen oluşumlarından biri olarak dikkat çekiyor. İşte bu yazımızda merak edilen yönleri ile Orion takımyıldızını ele alacağız. Orion takımyıldız ne zaman çıkar? Orion takım yıldızı nerede? Orion takım yıldızı özellikleri neler? İşte, detaylar!
Orion Takımyıldızı Ne Demektir?
Orion takımyıldızı incelemesi öncesinde, en başta takımyıldızı ne demektir? sorusunun yanıtlanması gerekir.
Bu kapsamda takımyıldızı tabirinden, gökyüzünde birbirlerine göre konumları daima aynı kalan ve değişmeyen yıldızlar topluluğu anlaşılır. Günümüzde, dünyanın gökyüzünde 88 adet takımyıldızı olduğu genel kabul görür.
En bilinen takımyıldızları arasında; Küçükayı takımyıldızı, Büyükayı takımyıldızı, Orion (Avcı) takımyıldızı, Ejderha takımyıldızı, Andromeda takımyıldızı, Koç takımyıldızı, Tavşan takımyıldızı, Boğa takımyıldızı sayılabilir.
Orion Takımyıldızı İsmini Nereden Alır ve Konumu Nerededir?
Orion takım yıldızı ne kadar uzakta? Son derece parlak bir grup yıldızdan oluşan Orion takımyıldızı ismini Yunan mitolojisinden almaktadır. Bu takımyıldızı adını Avcı Orion’dan alır ve dilimizde de kısaca Avcı takımyıldızı olarak da bilinir. Yunan mitolojisine göre Avcı Orion, deniz tanrısı Poseidon ile Girit Kralı Minos’un kızı Euryale’nin oğludur.
Orion takımyıldızı, gök ekvatoru olarak isimlendirilmiş bölgede bulunur ve dünyadaki her noktadan rahatlıkla görülebilir. Peki, orion takım yıldızı neyi temsil eder? Çok net görülmesi itibariyle Orion takımyıldızı, tarih boyu insanlar tarafından en çok ilgi gören gök cisimleri arasında yer alır. Orion takımyıldızına komşu diğer takımyıldızlardan en önemlileri ise Boğa, İkizler ve Tavşan takımyıldızlarıdır.
Orion Takımyıldızı İçerisindeki Başlıca Yıldızlar Hangileridir? Orion Takım Yıldızı İsimleri?
Orion takımyıldızı içerisindeki başlıca önemli yıldızlar ise şu şekilde sıralanabilir;
1) Rigel Yıldızı;
Avcı Orion’un sol ayağında yer alan Rigel yıldızı, hem Orion takımyıldızının en parlak yıldızıdır, hem de gökyüzünde görülen en parlak yıldızlardan biridir. Yaklaşık olarak 10 milyon yaşında son derece genç bir yıldız olan Rigel, mavi bir süper devdir.
2) Betelgeuse Yıldızı;
Orion takımyıldızının en parlak ikinci yıldızı olan Betelgeuse yıldızı, Avcı Orion’un sağ omuzunda bulunur. Güneş’ten yüz bin kat daha parlak bir yıldız olan Betelgeuse’da, Rigel yıldızı gibi yaklaşık 10 milyon yaşında genç bir yıldızdır.
3) Bellatrix Yıldızı;
Orion takımyıldızının üçüncü en parlak yıldızı olan Bellatrix yıldızı ise Avcı Orion’un sol omuzunda yer alır. Bellatrix, mavi beyaz parlak bir dev yıldızdır ve Güneş’ten yaklaşık 6500 kat daha parlaktır.
4) Orion Takımyıldızı İsimleri: Saiph (Saif) Yıldızı
Orion takımyıldızı grubunda olan ve avcının sağ ayağını oluşturan Saiph yıldızı mavi bir süper yıldızdır. Dünyamıza yaklaşık 720 ışık yılı uzaklıktadır.
5) Hatysa Yıldızı
Hatysa yıldızı da, avcının kılıcında yer alan en parlak yıldızdır ve kılıcın ucunu oluşturur. Bu parlak yıldız ise dünyamıza 1300 ışık yılı uzaklıktadır.
6) Meissa Yıldızı
1100 ışık yılı uzaklıkta bulunan Meissa ise mavi bir dev yıldızdır ve Avcı Orion’un baş kısmını oluşturan Heka olarak anılan üç yıldızdan biridir.
7) Orion’s Belt (Orion’un Kemeri)
Mintaka, Alnilam ve de Alnitak yıldızlarından birleşmi olan Orion’s Belt, Avcı Orion’un kemerini yani kuşağını oluşturur. Bu kemer yukarıda isimleri sayılı üç çapraz yıldızdan oluşmaktadır.
Uzaylı yaşamı nerede konusunda yapılan araştırmaların sonuçları hakkında bilgi almak isterseniz, yazımıza mutlaka göz atmalısınız!