Ön muhasebe nedir? Şirketler İçin Neden Gereklidir?

Ön muhasebe, birçok kişinin

Ön muhasebe, birçok kişinin tercih ettiği bir meslek olarak oldukça merak edilmektedir? Peki ön muhasebe nedir? Zorlukları nelerdir? İşte, muhasebe hakkında her şey!Ön Muhasebe Nedir?

Şirket bünyesinde gerçekleşen para işlemlerinin aksamadan, düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için ön muhasebe işlemleri gerçekleştirilir. Nakit para giriş çıkışları, senet işlemleri, banka hesaplarının kayıtlarının takibi ve düzenlenmesinden ön muhasebe işlemleri sorumlu tutulur. 

Şirketin geleceği açısından ön muhasebenin önemi büyüktür. Finans işlemlerinin sıkı takip edilmesi ve yapılacak adımlarda göz önünde tutulması gerekir. Şirketin kar ve zarara uğramasını önlemek en büyük amacı olmalıdır. Yapılan harcamaları ve gelirleri not ederek oranlarına hesaplamalı ve bilgileri belgelemelidir. Yapılacak ürün alımları ve harcamalarda belgelenmiş gelir, gider harcamaları incelenerek zarar uğramayacaksa alış ve satış onaylanmalıdır.

Ön Muhasebe Bilinmesi Gerekenler 

Ön muhasebe doğru bir şekilde gerçekleşmesi için bilinmesi gereken durumlar vardır. Finansal yönetimin sürekli takibi yapılmalıdır. Şirket bünyesinde para hesaplarının açık ve biliniyor olması gerekir. Para giriş ve çıkışları analiz edilmeli, karlı olmayacak harcamalar incelenmeli ve bildirilmelidir. Ön muhasebeci ne yapar, sorusu sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Ön muhasebeci ne yapar, sorusunun cevabı aşağıda ki gibidir;

1. Kasa Takibi

Gelir gider bilançolarının ayarlanma ve takip işlemlerinden ön muhasebe çalışanları sorumludur. Şirket bünyesinde çalışan tedarikçi ve müşteri hesaplarının toplamından elde edilen kasaya cari hesap denilir. Cari hesap takibi şirket geleceği ve gelişimi için önemlidir. Para kaybı yaşamamak ve zarara uğramamak adına kazanç ve harcamalar listelenmelidir. Alacak ve harcamalar listeli olması takibini kolaylaştırır. Rapor haline getirilen mali durumlar, acil ve aksi durumlarda ihtiyaç duyulacak en önemli belgeler arasında yer alır.

2. Fatura İşlemleri

Şirket bünyesinde alınacak ve satılacak ürün veya hizmetler için ön muhasebe işlemlerine fatura talebi oluşturulur. Yapılan işlemlerin kayıtlı kalması ve vergilere uygun yapılması açısından fatura kesmek ve talep etmek gerekir. Şirketin kendi bünyesinde yapacağı harcamalar için karşı taraftan fatura istemelidir. Alınan faturalar kasa takibinde giderler bölümünde bulundurulmalıdır. Şirket satışlarında, verilen hizmetlerde kanunlara göre fatura vermesi zorunlu bir durumdur. Fatura belgeleme, fatura kesme işlemleri ön muhasebenin bünyesinde gerçekleştirilmesi gereken görevler arasında yer alır.

3. Hizmet Giriş Çıkış Takibi

Ürün satışı yapan şirketlerin, ürünlerinde stok takipleri de ön muhasebe tarafından takip edilmelidir. Aksamaların yaşanmaması için alınan ürün miktarları not edilmelidir. Satış için ayrılmış, rezervasyonu olan ürün sayıları not alınmalı ve stok ürünlerin ne kadar süre kalacağı belirlenmelidir. Ürün sayılarının satışlardan sonra mutlaka güncellenmelidir. Stok ürün kalmaması şirket kazancının aksaması ve müşteri hizmet kalitesinin azalmasına sebep olan durumları oluşturacaktır.

4. Senet Takibi

Ticari alışverişler her zaman nakit paralar üzerinden gerçekleştirilemeyebilir, bu sebeple ön muhasebe tarafından senet işlemlerinin titizlikle takip edilmesi gerekir. Senetlerin takip ve geçerlilikleri hakkında bilgiler işlenmelidir. Ödeme günleri ve senetlerin tahsil günlerinin takibi yapılmalıdır. Aksayan ödeme günlerinde şirket itibarında zedelenmeler gözlemlenebilir.

 

Ön muhasebe görevleri arasında verdiğimiz liste bulunmaktadır. Ön muhasebe görevleri arasında  yer alan görevleri, bu mesleği icra etmek isteyen kişiler en ince detayına kadar öğrenmelilerdir.

Ön Muhasebe Zor mu?

Şirket işleyişinde ön muhasebe konusunda zorlanmamak adına düzenli ve sistematik çalışmak gerekir. Harcamalar ve giderler üzerine kesilen faturaları saklamak ve dosyalamak gerekir. İşlem takiplerinde faturaların dosyalanması faturaların kaybolması veya ulaşamama sorunlarını ortadan kaldıracaktır. Hazırlanan dosya içerisine her zaman belgelerin bir kopyasını bulundurmak doğru bir hamle olur. Sözleşme tarihleri, imza geçerlilikleri ve kaşe onaylamaları için belgeler saklanmalıdır.

Şirketin finansal hesapları yapılırken harcamalar, gelir ve gider karşılaştırmalarının belgelenmiş olması ön muhasebe işleminde karışıklık çıkmasını ve hata yapılmasını engeller. Belgeleri arşivlemek ve mümkün olduğunca süresi dolsa dahi saklamak iyi olacaktır. Ürün tedarikleri işlemlerinin sonrasında oluşabilecek hata ve yanlışlıklar da zarara uğramamak adına garanti belgelerini ve faturalarını saklamak gerekir. Alınan ürünlerin ticaret esnasında kontrollerinin sağlanması oluşacak hataların erkenden çözümü için zaman kazandıracaktır.

Ön Muhasebe İle Genel Muhasebe Arasındaki Fark 

Ön muhasebe işlemleri muhasebenin detaylarının hatırlatmaları ve takibinin gerçekleştiği işlemler bakımından genel muhasebeden ayrılır. Ödeme için gerekli bütçenin ayrılması, ödeme zamanının hatırlatılması işlemlerinden sorumlu tutulmaktadır. İşleyiş takibi ön muhasebe işlemlerinin eksiksiz gerçekleşmesi için gereklidir. Genel muhasebe ise ödemelerde ve sayısal verilerin hesaplanma ve ödemelerinde hataların olmamasına dikkat edilir. İşletmenin dönemsel ve yıllık kar ve zarar hesaplamalarını hazırlar. Bu sonuçları belgeler ve üzerinde çalışmalar düzenler. İşletmenin devlet daireleri üzerine ödenmesi gereken ödeme takiplerini takip etmektedir.

Ön muhasebe tutarken genel muhasebe bilgilerinin eksiksiz olmasına gerek yoktur. İşletme hesabının gelir, gider harcamalarını düzenleyebilmek ve rapor haline getirebilmek yeterli olacaktır. Hazırlanan hesaplamalar üzerinden takip işlemleri kolaylıkla gerçekleşir. Harcama ve gelir durumuna göre alacaklı veya borçlu durumlarını ayırt edebilmek ve ona göre hesapları düzenlemek gerekir. Hazırlanan notların belgelenmesi düzenlilik ve iş takibinin kolaylığı açısından önemlidir. Gelir gider hesaplarının aylık veya yıllık düzenlemelerini incelemek ve çıkarımlarda bulunmak şirket gelişimi için fikir üretmek için yardımcı olur.

Ön muhasebe nedir, sorusuna sizler için detaylı bir şekilde cevap verdik. Ön muhasebe nasıl yapılır, hesap takibi bu mesleğin içinde midir gibi soruların cevaplarını geniş haliyle yazımızda bulabilirsiniz. Excelde on Muhasebe Nedir, sorusunun cevabı için minik bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. On muhasebe ekşi yorumları okuyarak bu meslek hakkında aklınızda belli bir şekil oluşturabilirsiniz. On Muhasebe Programı Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz uygulamalar da mevcut. ON Muhasebe Terimleri için de internet araştırması yapabilirsiniz. Oldukça tercih edilen bir meslek olduğundan rahatlıkla bulunabilir.