Omega-3 için Balığa Alternatif Tüketebileceğiniz Gıdalar!

Omega-3 denildiğinde akıllara ilk

Omega-3 denildiğinde akıllara ilk olarak balık gelse de durum bununla sınırlı değildir. Yaz dönemlerinde de omega-3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Omega-3 için balık tüketimi oldukça değerlidir. Fakat yaz aylarında balık azlığı ya da balık tüketmeyi sevmeyenler için alternatif yollar da bulunmaktadır.

Vücut için alınması gereken bazı vitamin ve değerler bulunmaktadır. Omega-3 vücutta kendiliğinden üretilmeyen fakat alındığında oldukça büyük faydalar sağlayan bir yağ asididir.

Başta; cilt, göz, kalp ve psikolojik sağlığa iyi geldiği bilinir. Depresif halden kurtarır ve kaygıyı kontrol altına almanızı sağlar.

Faydaları saymakla bitmeyen Omega-3’ü sadece balıklardan almak zorunda değilsiniz. İşte balığa alternatif olarak tüketebileceğiniz Omega-3 deposu besinler…

Hardal Tohumu

Hardal Tohumu

Hardal tohumu çok duyulan bir besin olmasa da çok kıymetli besin türlerinden birisidir. İçeriğinde başlıca olarak Omega-3 yağı bulunur ama bununla da kalmaz. Omega-6 konusunda da besin değerleri kuvvetlidir. Doymuş yağ içerikleri mevcuttur. Kalp sağlığınız için birebirdir. Soğuk algınlığı gibi şikayetlerinizin ortadan kalkmasında yardımcı olur.

Barbunya

Barbunya

Barbunyada yok yok resmen! Omega-3 asitleri, lifli yapı, protein ve hatta vücuttan zararlı maddeleri temizleyen antioksidanlar bile bulunuyor. Çok zengin bir içeriğiyle her yaştan birey tarafından kontrollü şekilde tüketilebilir. Kan şekerinizde ayarlama yapar ve kilo konusunda da yardımcı olacağı kesindir.

Brüksel Lahanası

Brüksel Lahanası

Sebze tüketimine alışık olmayanlar için Brüksel lahanası biraz uzak bir sebze olarak kalabilir. Halbuki diğer sebzelerde olduğu gibi insan vücuduna oldukça olumlu etkileri mevcuttur. Lifli yapıda olmasından ötürü kolay sindirilir. K vitaminine de sahiptir. Omega-3 eksiğinizi karşılayacaktır.

Bal Kabağı

Bal Kabağı

Kış kabağı olarak da bilinir, özellikle çorbası ve tatlısıyla ünlüdür. Çeşitli vitaminleri bünyesinde barındırır. Tam bir C vitamini yuvasıdır. İçeriğinde Omega-3 yağlarına da rastlamanız mümkündür. Kış mevsiminde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Kırmızı Mercimek

Kırmızı Mercimek

Özellikle B12 ihtiyacınızı gidermek için sadece balık tüketmenize gerek yok, Omega-3 için de aynı durum geçerli. Bahsedilen bu iki değeri kuru bakliyat sınıfındaki yiyeceklerden de çok rahat alabilirsiniz. Mercimek değerlendirebileceğiniz bir besindir.

Ispanak

Ispanak

Ispanağın faydalarını saymakla bitiremeyiz, lifli olması yüksek kaloriye sahip olmaması (doğru, diyete uygun ıspanak yemeği olarak pişirildiğinde) oldukça önemlidir. Demir gibi farklı vitaminlerde içerir. Omega-3 eksikliğiniz için ‘yoğurtsuz’ şekilde tüketmelisiniz.

Tofu Peyniri

Tofu Peyniri

Soya peyniri olarak da bilinir ve özellikle veganlar tarafından sık tercih edilmektedir. İçeriği oldukça zengin olan bu peynir her yaştan insan tarafından tüketilse yeri aslında. Omega-3 bulundurmasının yanı sıra farklı mineralleri de alabilir ve hatta kilo kontrolünüzü bile sağlayabilirsiniz!

Ceviz

Ceviz

Beyne iyi gelen besinler arasında gösterilen ceviz, Omega-3 bakımından zengindir. Zaten bu zenginliği ile beyin sağlığına iyi geldiği konuşulur. E vitamini kaynağı da olmakla birlikte manganez de içerir. Günde birkaç adette olsa ceviz tüketimine yer vermelisiniz.

Chia Tohumu

Chia Tohumu

Vitamin ve mineral değerlerinin fark edilmesinden sonra özelikle diyet listelerinde sık sık gördüğümüz besinlerden birisi. Süper gıda olarak adlandırsak yeri var! Chia tohumu ile sadece zayıflamayacak aynı zamanda sekiz farklı vücuda yararlı aminoasitleri de vücudunuza alacaksınız.

Keten Tohumu

Keten Tohumu

Mide ağrısına, hazımsızlığa ve çoğu zaman zayıflamaya iyi gelen keten tohumu gerçek anlamda bir Omega-3 deposudur. Lifli bir yapısının bulunmasından ötürü kolay sindirilir. Takviye amacıyla tüketebilirsiniz. Fakat günlük tüketim sınırına dikkat etmekte fayda var.