Öğretimde En Son Teknolojik Gelişmeler ile Dersler Çok Daha Eğlenceli Olacak!

Eğitim sürecinin gerekliliği ve insan doğasının değişkenliği sonucunda, öğretimde son teknolojik gelişmeler ile karşılaşmak oldukça doğal hale gelmektedir. Öğretimin gerçekleştiği her akademik seviyede ihtiyaç duyulan öğretim teknolojileri, son yıllarda çok daha iyi anlaşılmıştır. Özellikle pandemi döneminde uzaktan eğitim ve online eğitim sistemlerinin hazırlanması ve zorunlu bir şekilde uygulanması, bu durumun açık bir göstergesi olmuştur. Öğretimde […]

Eğitim sürecinin gerekliliği ve insan doğasının değişkenliği sonucunda, öğretimde son teknolojik gelişmeler ile karşılaşmak oldukça doğal hale gelmektedir. Öğretimin gerçekleştiği her akademik seviyede ihtiyaç duyulan öğretim teknolojileri, son yıllarda çok daha iyi anlaşılmıştır. Özellikle pandemi döneminde uzaktan eğitim ve online eğitim sistemlerinin hazırlanması ve zorunlu bir şekilde uygulanması, bu durumun açık bir göstergesi olmuştur.

Öğretimde En Son Teknolojik Gelişmeler

Öğrenci, öğretmen ve öğretim materyali üçlüsünün içerdiği değişken özelliklere göre şekillenen öğretim süreci Covid-19 nedeniyle çevrimiçi ortamlara taşınmak zorunda kaldı. Çok uzun yıllar boyunca uzaktan eğitim ve teknoloji temelli eğitimin öneminin anlatıldığı Türkiye’de, bu anlatımların doğruluğu bu süreçte bir kez daha ortaya çıktı. Peki, yeni çıkan teknolojik ürünler nelerdir? Bu ürünler hangi akademik seviyede hangi amaçla kullanılır?

1 –  Web 2.0 ile Birlikte Hayatımıza Giren Bloglar

Öğretimde uzun bir süredir kullanılan bloglar, daha önceki yıllarda yalnızca üniversite ve üzeri seviyedeki öğretim süreçlerinde kullanılmakta idi. Özellikle akademisyenler tarafından kullanılan öğretim destekleyici bir ortam olan bloglar ile ders ile ilgili kısa ya da uzun paylaşımlar yapılarak öğrencilerin yorum yapması sağlanabilir.

Blogger, WordPress ve Blogcu gibi önemli blog siteleri bulunurken, bu siteler üzerinden paylaşım yapmak ya da öğretim destekleyici ortam hazırlamak için kod bilgisine  sahip olmanıza gerek yok.  Bu ortamı okuma ve yazma bilen her öğrenci grubu ile kullanabilirsiniz.

2 – Eğlenceli Sunumların Adresi Prezi

Prezi Nedir? Prezi'de Sunum Nasıl Hazırlanır? (Türkçe Anlatım)

Eğer ders anlatımlarınızı klasik efektleri olan sunumlardan kurtarmak, yeni çıkan teknolojik ürünler arasından en eğlencelilerinden birine taşımak istiyorsanız, Prezi tam da aradığınız servis. Hareketli sunumlar hazırlayarak, öğrencinin öğretim sürecinde eğlenmesini sağlayabilir, dersi takip etme ihtiyacı duymasını dolayısı ile kalıcı öğrenmeyi sağlayabilirsiniz.

Öğrenci ve öğretmen hesap türleri bulunan internetten sunum hazırlama servisinde sınıf grupları için satın alınabilecek paket hesaplar da bulunmaktadır. Böylece hem eğlenceli öğretim ortamları hazırlayabilir hem de öğrencilerin çok daha dikkatle takip ettikleri bir ders anlatımına ulaşabilirsiniz. Ayrıca teknoloji kullanımında yetkin öğrencilere sahipseniz, sunumlarını Prezi üzerinden hazırlamalarını sağlayarak, öğrencilerinizin yaratıcılıklarını geliştirebilirsiniz.

3 – Simülasyonlar ile Zenginleştirilmiş Öğretim Ortamları

En son teknolojik gelişmeler geleceğimizi oluşturan gençlerin eğitiminde de kullanılırken, bu süreçte öğrenmeyi pekiştirecek yöntem ve ürünler büyük öneme sahiptir. Bir öğrenme sürecinde, kazanımların doğru bir şekilde edinilmesi için öğrencinin öğrendiği bilgiyi uygulayabilmesi çok önemlidir. Bu noktada ise simülasyonlar büyük bir görev üstlenir.

Özellikle Fizik ve Kimya gibi uygulama ile çok daha netleşecek derslerde, en son çıkan teknolojik ürünler arasında bulunan simülasyonlar kalıcı öğrenmeyi sağlayacaktır. Simülasyonlar sahip olduğu görsel ve işitsel ögeleri ile zenginleştirilmiş içerikler oldukları için, öğrencilerin de neden sonuç ilişkisine şahit olmaları öğretimi çok daha iyi hale getirecektir. 

4 – Öğretimde Oyunlaştırma

Eğitimde Oyun, Oyunlaştırma ve Eğitsel Oyun Tasarımı

Tıpkı sınıf ortamında olduğu gibi online ya da uzaktan eğitim süreçlerinde de öğretimde oyunlaştırma çalışmaları öğrenmeyi hem eğlenceli hem de oldukça kalıcı hale getirecektir. Son çıkan teknoloji ürünleri arasında yer alan tablet bilgisayar, cep bilgisayarları, akıllı telefon ve tahtalar ile oyunlaştırma uygulamaları kolayca uygulanabilir.

Eğer uzaktan eğitimde oyunlaştırma öğretim yönteminden faydalanmak istiyorsanız, hazırladığınız oyunları ya da dersinize uygun olduğunu düşündüğünüz oyunun bağlantı linkini öğretim ortamınızda paylaşabilir, öğrencilerinizin oyunu oynamasını sağlayabilirsiniz.

5 – Video Konferans

Son teknolojik gelişmeler ile koronavirüs ile mücadele dönemi bir araya geldiğinde, eğitim alanında en çok kullanılan yöntem video konferans yöntemi oldu. Öğretmenin kamera karşısına geçerek öğretimi gerçekleştirdiği bu yöntemde öğretmen merkezli bir öğretim söz konusudur. Daha çok uzaktan eğitim temelli yetişkin eğitim programlarında uygulanan bu yöntem Covid-19 nedeniyle ilkokul seviyesinde de kullanılmaya başlanmıştır.

6 – Sosyal Medya Grupları ile Etkileşimli Öğrenme

Sosyal Medyanın Eğitimde Kullanılması - Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu

Son yıllarda kullanılan Son teknolojik gelişmeler ile bezenmiş sosyal medya hesapları, öğretimin de desteklendiği alanlar halini almıştır. Sınıf ya da okul grupları açılarak ders notlarının, acil duyuruların ya da video anlatımların paylaşıldığı sosyal medya grupları ile öğrenci ve öğretmenler aynı ortamda buluşarak, ders dışı etkinlikler yapabilir ve öğrencilerin derse ve öğretmene bağlılığı artırılabilir.

Öğrenci ile kurulan duygusal bağ, öğrencinin derse hazır olma konusunda başarı elde etmesini sağlar. Yani, herkesin de bildiği ve kabul ettiği gibi öğretmeninin sevildiği dersler dinlenir ve öğrenilmeye çalışılır.

7 – OpenCourse – Açık İçerik ile Hayat Boyu Öğrenme

Sadece akademik öğrenme ortamlarında değil, hayat boyu öğrenme süreçlerinde de öğretim ortamına ihtiyaç duyulur. Open Course isminin verildiği, açık ders ortamlarına ücretsiz olarak kayıt olunan ve takip edilebilen öğretim materyalleri yüklenerek, bu materyaller aracılığı ile öğrenim sağlanmaktadır. Bu noktada ODTÜ Open Course Center web sayfasında onlarca ücretsiz eğitim bulunmaktadır.

8 – Online Kütüphane ile İhtiyaç Duyduğunuz Her Bilgiye Ulaşın

Üniversiteler ve akademiler tarafından servis edilen online kütüphane hizmeti ile öğretim sürecinde eksik olduğunu düşünen öğrenciler ek kaynak bulmakta zorlanmazlar. Baskı kitap araştırmak yerine online ortamlarda PDF üzerinden okunabilen kaynaklar üzerinden bilgi edinmek de öğrenmek de oldukça hızlı olur.

ODTÜ Kütüphanesi - Mart 2017

Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi kütüphanelerini online ortamda da hizmete açan okullardır. Bu noktada öğretim seviyesi uygun olmayan kişiler iletişim bölümünden başvuru yaparak, kütüphane hizmetinden faydalanabilirler.

9 – Akıllı Tahta Sistem ve Yazılımları

Fatih Projesi ile tüm Türkiye’de hızla uygulamaya koyulan akıllı tahta donanımı son çıkan teknolojik ürünler arasında yer almaktadır. Zenginleştirilmiş öğretim ortamlarının vazgeçilmezi olan akıllı tahta uygulamaları da öğrenciler tarafında çok sevildi. Fakat öğretmen yeterliliklerinin eksik olması nedeniyle bu uygulama özellike devlet okullarında beklendiği kadar fayda sağlamadı. Fakat hala hali hazırda akıllı tahta uygulamaları ile öğretim gerçekleştirilen özel okullar bulunmaktadır.

10 – Öğretimde En Son Teknolojik Gelişmeler – Tablet Bilgisayar

Fatih Projesi ile birilikte yeni çıkan teknolojik ürünler arasında yer alan tablet bilgisayarlar, öğrencilerin derse aktif şekilde katılımını sağladı. Öğretimin evlerden gerçekleştiği günümüzde ise en son teknolojik gelişmeler ile yakından bağlantılı olan bu cihazların kullanımı da oldukça faydalı oldu.

Özellikle zenginleştirilmiş öğretim materyalleri kullanmak istiyorsanız, bu cihazlar öğrencilerinizin işini çok kolaylaştıracak. Fakat öğrencilerinizin ders sırasında yatakta ya da koltukta uzanarak ders dinlemediğinden emin olmalısınız.

Exit mobile version