Nem Koronavirüs Yayılmasını Engelliyor Mu? Araştırmalar Ne Söylüyor?

Koronavirüs salgınına dair her geçen gün yeni bir araştırma yapılıyor. Yapılan son iki araştırma, nemli havanın salgını engellediğini gösterdi. Yapılan iki araştırma birbirinden bağımsız olarak gerçekleşti. Araştırmalar, kuru hava da insanların solunum yolunun dirençsiz kaldığını gösterdi. COVİD-19 salgını dünya genelinde büyük bir çevreyi etkisi altına aldı. Bu zamana kadar 6 milyondan fazla kişi bu hastalığa […]

Koronavirüs salgınına dair her geçen gün yeni bir araştırma yapılıyor. Yapılan son iki araştırma, nemli havanın salgını engellediğini gösterdi. Yapılan iki araştırma birbirinden bağımsız olarak gerçekleşti. Araştırmalar, kuru hava da insanların solunum yolunun dirençsiz kaldığını gösterdi.

COVİD-19 salgını dünya genelinde büyük bir çevreyi etkisi altına aldı. Bu zamana kadar 6 milyondan fazla kişi bu hastalığa yakalandı. 375 bin civarında kişi de korona virüsü nedeni ile hayatını kaybetti. Bu büyük salgının durdurulması için dünyanın birçok yerinde aşı ve ilaç çalışması yapılıyor.

Bu çalışmalar sırasında iki farklı çalışma yürüten kuruldan umut verici bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada salgının yayılmasının önlenmesi için nemli havanın etkili olduğu söylendi. Kuru havanın ise salgınla savaşta bizi güçsüz bıraktığı söylendi.

Corona virüsü gibi solunum yolunda rahatsızlık veren hastalıklar, kuru havalarda daha güçlü ilerliyor. Kuru hava, bu virüslerin akciğerlerden temizlenmesi önünde bir engel olarak duruyor. Ayrıca, enfekte olan bir vücudun bağışıklık kazanmasını da güçleştiriyor.

Koronavirüs Salgını Nemli Hava ile Engellenebilir Mi?

Birbirinden bağımsız araştırmalara göre; korona virüs salgını %40 – %60 nem oranında yetkinliğini kaybediyor. Edinilen bu bilgi sayesinde virüse karşı kullanabileceğimiz somut bir ipucu elde etmiş olduk.

Yale Üniversitesi immünobiyolog uzmanı Akiko Iwasaki, araştırma yapan ekiplerin birinde yer alıyor. Yaptıkları araştırma hakkında açıklamalarda bulunan Iwasaki şunları söyledi;

“Havanın kuru olduğu kış aylarında hayatımızın %90’ınını kapalı alanlarda geçiriyoruz. Bu da virüsün en iyi hayatta kaldığı ve geçit yaptığı dönemdir.”

İfadelerini kullandı.

Koronavirüs salgını sıcak havada biter mi?

Pilotlar, yerden çok yüksekte ve nemin az olduğu bölgelerde uçuş gerçekleştirirler. Bu nedenle de diğer insanlara oranla gribe yakalanmaları daha yüksektir. Bunun başlıca sebebi is kuru hava olarak açıklanmıştır. Bu tezi ortaya çıkaran ise İsviçreli fizikçi Walter Hugentobler’dir. Iwasaki de zamanında bu ünlü fizikçi ile beraber çalışmıştı.

MIT mühendisi olan Hazhir Rahmandad da corona virüsünün, İran’ın kuru bölgelerinde daha çok görüldüğünü söyledi. Nemli bölgelerinde ki yayılma hızı ise daha düşüktü.

Koronavirüs sıcakta yaşar mı? Çin'den cevap geldi

Verilen bu bilgilere göre yaz aylarının gelmesi ile ve nem oranının yükselmesi ile salgının etkisinde azalmalar görülebilir. Fakat yine de uzmanlar, havaların soğuması ve kuruluğun artması ile beraber daha güçlü bir salgının gelebileceği uyarısında bulunuyor.

Böyle durumların önüne geçilmesi için koronavirüs tedbirleri artırılmalıdır. Iwasaki bu konuda Dünya Sağlık Örgütün’e bir öneride bulundu. Fakat henüz DSÖ’den bir yanıt alamadı. Iwasaki öneri olarak huzur evleri gibi kapalı alanlarda hava nemlendirici kullanılmasını iletti.

Exit mobile version