Neden Ağlarız |  Gözyaşı Nasıl Oluşur Bilmeyenler İçin Bahsi Geçtiği Yerde Ağlamasak Olmaz Dediğimiz 6 Olayı Sorguluyoruz

Neden ağlarız… Ağlamak pek çok durumda ciddi bir üzüntünün sinyal vericisi olsa da aslında çok hızlı duygu geçişlerinde vücudun verdiği bir tepki olarak karşımıza çıkar. Bakıldığında doğan bebek bile ilk anda ağlarken insanların anlam veremediği bu ağlama krizlerinin mutlaka bir sebebi olmalıdır. Ağlamak bir hastalık mıdır yoksa vücudun bir ihtiyacı mı… Yoksa gözyaşı her halukarda […]

Neden ağlarız… Ağlamak pek çok durumda ciddi bir üzüntünün sinyal vericisi olsa da aslında çok hızlı duygu geçişlerinde vücudun verdiği bir tepki olarak karşımıza çıkar.

Bakıldığında doğan bebek bile ilk anda ağlarken insanların anlam veremediği bu ağlama krizlerinin mutlaka bir sebebi olmalıdır.

Ağlamak bir hastalık mıdır yoksa vücudun bir ihtiyacı mı… Yoksa gözyaşı her halukarda etkiye tepki ortaya çıkan bir durum mu?

Bu yüzden insanlar ne zaman ağlar, gözyaşı nasıl oluşur neden vardır, hangi durumlar ağlatır, nasıl gözyaşı dökeriz, neden gözümüzden yaş gelir şöyle bir göz atalım dedik…

Bahsi Geçtiği Yerde Ağlamasak Olmaz Dediğimiz 7 Olayı Sorguluyoruz

Bazen gülerken bazen üzülürken bazen de rüzgar çarptı toz kaçtı deyip bir ağlama başını alır gider… Bazen niye gözyaşım akıyor deyip sinirlenir bazen de ağlıyım da az açılayım dediğimiz pek çok an vardır. Peki neden ağlarız?

1- Doğarken Neden Ağlarız

Gözyaşı nasıl oluşur konusunda illa bir sebep aranacaksa daha dünyanın çilesinin çekmemiş yeni doğan bebek neden ağlar? Çocuk ağlamıyorsa sorun var kabul edilir bunun sebebi nedir?

Aslında dünya genelinde uzmanlar gözyaşının nasıl ve neden oluştuğuna dair açıkça bir izahet yapamamışlardır. Bunlardan birisi de bebek doğumudur.

Çok enteresan bir sahne olan doğum anında sağlıklı doğan çocuk için sevinç duygusu tavan yaparken, illa çocuk ağlayacak kıstası nedendir?

He bir de doğum yapan annenin durumu var… bin türlü açı çekti ağlamadı bu anneler neden en büyük sevinç sebepleri dünyaya gelince ağlarlar?

2- Uykuda Neden Ağlarız

Bu sorunun bir diğer formu da rüyada neden ağlarız? Ağlamanın bir diğer sebebi uyku… uykuda görülen rüyalarda yaşanan olaylar sebebi ile aniden ağlayarak uyanmak söz konusu olabilir.

Pek çok kişi rüya esnasında sanki gerçek hayatta yaşıyor gibi olayların içine dahil olur hatta öyle bir ağlarlar ki içleri çıkar ama bu ağlamanın yine mantıklı bir sebebi yoktur…

3- Gülerken Neden Ağlarız

Gözyaşı nasıl oluşur diyorduk… Bebek ağladı, rüya gören ağladı sıra gelsin gülmekten yere yatanlara! Bu ağlama işi eğer hüzne bağlı bir işlem ise kahkaha atarken ağlayanlar bu tezi çürüttü demektir.

Çünkü pek çok insan aşırı gülme sebebi ile kahkahalara boğulurken şakır şakır ağlarlar. Gözler kan çanağına döner ama işin sonu mutluluktur…

4- Kınada Neden Ağlarız

Tamam bebek doğdu ağladı, anne doğurdu ağladı, kahkaha atan ağladı, sıra geldi kınalarda gelinlere kızlara…. Her kına gecesinde adettendir… gelin kına yakmak üzere salonun ortasında sandalyeye oturtulur, eline kına yakılırken ağlaması gereklidir…

Şimdi geleneksel adetler der ki “gelin kısmı hem ağlar hem gider” peki ya bu kız ağlayamazsa ne olur? Bazı adetlerde gelin arsız sayılır!

“eywah ne adetler var Allah gelinleri korusun” derken… Bir de bakmışız kına gecesi öncesinde gelinler ağlama provası yapıyor. Demek ki gözyaşı aynı zamanda insanın yönetebildiği bir eylemdir de, denebilir.

5- Mutluluktan Neden Ağlarız

Gözyaşı nasıl oluşur merak ettik 5. Aşamada geldik mutluluktan ağlayanlara! Bazı kişiler tüm mutlu anlarında çok yoğun duygu birikimi sebebi ile mutluluklarını gözyaşı ile belli ederler.

Yoğun bir duygu boşalması ile iliklere kadar mutluluğun somut şekilde görünen hali ağlamak olur. İnsanı mutlu eden sebepler gerçekleştiğinde kişi istemsizce bu mutluluğunu gözyaşı ile belli eder.

6- Üzüldüğümüzde Neden Ağlarız

Bir de üzüntüden ağlayanlarımız vardır…. Aslında ağlamak deyince aklımıza ilk olarak üzüntü gelir. Gam ve kederin yoğun stres ve baskısı ile insanların saklayamadıkları en açık fizyolojik durumlardan birisi ağlamaktır.

Bazen; sinirli olduğumuzu saklamak isteriz, bazen çok büyük üzüntülerimizi kimse duymasın isteriz ancak ansızın gözlerden boşalan ve tutulamayan gözyaşları planlarımızı bozar. Sinirden neden ağlarız güçsüz görünmek istemesek de neden gözümüzden yaş gelir bilemeyiz.

İşte bu yüzden gözyaşlarımı kontrol edebilir miyim diyorsanız gözyaşı nasıl oluşur kısaca inceleyelim…

Neden Ağlarız Gözyaşı Nasıl Oluşur ?

Gözyaşının temel işlevi gözü dış etkenlerden korumaktır. İnsan vücudu göz üst kapağının hemen altında sürekli gözyaşı üretir. Bu gözyaşları biz göz kapaklarımızı her kırptığımızda göze dağılır ve gözün mikroplardan korunmasını sağlar.

Fazla olan kısmı ise göz ile burun arasında yer alan kanallar aracılığı ile buruna kanalize olur. Bu yönü ile baktığımızda müthiş faydası olduğu açıktır.

Ancak gözyaşının tek bilinen faydası gözü koruması değildir. İşte gözyaşının diğer önemli faydaları:

1- Gözyaşı Endorfin Salgılar

Gözyaşı yapısında yüksek oranda endorfin ve ACTH hormonu vardır. Endorfin mutluluk hormonudur. Bu yüzden en mutlu anlarda bir anda gözden yaş dökülebilir.

2- Duygusal Gözyaşı Nörolojik ve Psikolojik Fayda Sağlar

Gözyaşı, psikolojik olarak yapılan baskının dışa vurumudur. İnsan ağlarken tüm baskıdan kurtulur ve kendini rahat hissedene kadar ağlar.

Ağlama bitince bir şey olmamış gibi çok daha soğuk kanlı şekilde konuşabilir, çünkü rahatlar. Bu nedenle nörolog ve psikologlar ağlamayı tavsiye ederler. Üzüldüğümüzde neden ağlarız sorusunun da aslında en net cevabıdır bu. Vücudu stresten uzaklaştırıp rahatlatmak için…

3- Antioksidan Görevi Görür

Gözde biriken mikrop ve bakterileri gözden dışarı atmak için antioksidan görevi görür. Gözü temizler. Aynı zamanda vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlayan tuzlu su formu ile vücut temizliği için oldukça önemlidir.

Vücudunuz gözyaşı ile pek çok toksinin atılmasını sağlar. Hatta ağlarken burun akar. Burun akmasının sebebi aslında gözdeki yaşların antioksidan olarak çalışması ve burundan toksinleri dışarı atmasıdır.

4- Hastalıklara İyi Gelir

Ağlamak vücuda olumsuz etki eden bazı hormanların vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kalp, mide ve kas hastalıkları konusunda da fayda sağlar.

Kaç Tip Gözyaşı Vardır? Ağlamazsak Ne Olur?

3 tip gözyaşı vardır. Bunlar yukarıda saydığımız farklı ağlama sebeplerinin de açık ifadesi olacaktır.

1- Bazal Gözyaşı

Bazal gözyaşı gözün içerisinde gözün yapısını ve dokusunu korumak için var olan yapıdır. Gözden kiri atar ve temizler. Kimyası gereği diğer gözyaşı tiplerinden ayrılır.

Gözde fazla ağlama sonucu kuruluk oluşması ya da gözyaşı bezlerinin kuruması gibi durumlar bazal gözyaşı ile alakalıdır. Göz için tehlikelidir.

2- Refleks Olan Gözyaşı

Bir diğer gözyaşı tipi refleks olan gözyaşıdır. Refleks gözyaşı aslında dış etkenlere karşı ortaya çıkan etkiye tepki gözyaşıdır.

Neden Ağlarız? Ağlamanın 3 Farklı Tipi

Soğan keserken ağladığımızda, rüzgarda kaldığımızda ya da tozlu ortamda kaldığımızda gözümüzden akan yaştır. Bu gibi durumlara karşılık göz hemen güçlü antikor üretir ve gözyaşı tehlikeli gördüğü bu durumlara karşılık suyla yıkama yapar.

3- Duygusal Tepki Olan Gözyaşı

Gelelim neden ağlarız konusunun en kafa karıştıran kısmına… bir insan hem mutlulukta hem üzüntüde neden ağlar?

Aslında bilim adamları bu gözyaşı tipini çözebilmiş değiller. Duygusal manada gözyaşı, her teoride farklı anlamlandırılmıştır. Bazı teorilerde güçlü bir tutku, bazılarında ise savunmasızlık olarak nitelendirilmiştir.

Ortalama veriler kadınların %85 inin erkeklerin ise %75 inin ağladığını göstermektedir. Bu yüzden duygusal gözyaşının faydaları ve kıstasları arasında şunlar sayılmıştır:

1- Duygusal gözyaşı yüksek oranda ACTH hormonu salgılar. Bu nedenle kesinlikle hormonel bir durumdur.

2- Ağlama sonrasında yaşanan rahatlama hissi, duygusal gözyaşlarının duygu- durum dengesi kurduğunu göstermektedir.

3- Duygusal gözyaşları enfasalin içermektedir. Bu madde endorfin doğal ağrı kesici içermektedir. Bu da doğal bir ilaç olduğunu göstermektedir.

Exit mobile version