NASA’nın Yeni Keşfettiği Ötegezegen TOI-2109b | TOI-2109b Ötegezegeninde Bir Yıl Sadece 16 Saat Sürüyor!

Ötegezegen TOI-2109b, NASA tarafından keşfedilmiş ikinci en sıcak gezegen olma özelliği taşıyor. Bununla birlikte bu yeni keşif ötegezegende bir yıl tam tamına 16 saat kadar sürüyor. Güneş sistemi dışında kaldığı için ötegezegen olarak adlandırılan, dünyadan binlerce ışık yılı uzaklıkta bulunan TOI-2109b hakkındaki bilgiler ise Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi yani NASA gökbilimcileri tarafından Astronomical […]

Ötegezegen TOI-2109b, NASA tarafından keşfedilmiş ikinci en sıcak gezegen olma özelliği taşıyor. Bununla birlikte bu yeni keşif ötegezegende bir yıl tam tamına 16 saat kadar sürüyor.

Güneş sistemi dışında kaldığı için ötegezegen olarak adlandırılan, dünyadan binlerce ışık yılı uzaklıkta bulunan TOI-2109b hakkındaki bilgiler ise Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi yani NASA gökbilimcileri tarafından Astronomical Journal’da yayınlanan bir makale ile açıklandı. İşte, NASA’nın yeni keşfi ötegezegen TOI-2109b hakkındaki ilgi çekici bilgiler…

1– Gökbilimciler 400’den Fazla Ötegezegen Keşfetti

Son yıllarda gökbilimciler tarafından ‘’ötegezegen’’ olarak bulunup duyurulan gezegenler aslında onların deyimiyle ‘’sıcak Jüpiterler’’. Sıcak Jüpiterler kategorisinde yer alan bu ötegezegenler, güneş sistemi dışında bulunduğu için bu ismi alıyor. Bu zamana kadar ise 400’den fazla sıcak Jüpiterler bulundu. Ancak ötegezegen TOI-2109b diğerlerinden farklı.

2– Ötegezegen TOI-2109b Dünya’dan 855 Işık Yılı Uzaklıkta

Gökbilimcilerin yaptığı açıklamaya göre diğer ötegezegenlerden farklı olarak TOI-2109b oldukça nadir özellikler taşıyor ve şaşırtıcı özelliklere sahip. Bu ötegezegen tam olarak Herkül takımyıldızının güney kısmında bulunuyor ve dünyaya olan uzaklığı ise 855 ışık yılı. Ayrıca kendi yıldızının da etrafında dönüyor.

3– TOI-2109b Ötegezegeninde Bir Yıl 16 Saat Sürüyor

Ötegezegen TOI-2109b oldukça farklı çünkü kendi yörüngesindeki dönüşünü 16 saatte tamamlıyor. Bu da; bu ötegezegende bir yılın 16 saat sürdüğü anlamına geliyor. Yani, dünyada bir günden daha kısa bir süre, bu ötegezegende bir yıl demek oluyor. Bunun nedeni ise; TOI-2109b’nin kısa bir yörüngeye sahip olması.

4– TOI-2109b Sıcaklığı Üç Bin Derece  

Yıldızına oldukça yakın olan bu ötegezegenin sıcaklığı ise yaklaşık olarak üç bin derece. Bu açıdan, TOI-2109b keşfediliş olan ikinci en sıcak gezegen. Kısacası; TOI-2109b ötegezegeni yaklaşık olarak bir yıldız kadar sıcak.

5– TOI-2109b Kendi Yıldızı Tarafından Yutulacak

Ötegezegenler üzerine çalışma yapan bazı bilim insanları, NASA’nın son keşfi ötegezegen TOI-2109b’nin bir süre geçtikten sonra kendi yıldızı tarafından yutulacağını düşünüyor.

Ancak bunu bizlerin görebilmesi mümkün değil. TESS araştırma verilerine göre bu olay yaklaşık olarak 10 milyon yıl sonra gerçekleşecek ve TOI-2109b hiç var olmamış gibi evrenden yok olacak.

6– Ötegezegen TOI-2109b Nasıl Keşfedildi?

Gökbilimcilerin bu ilginç ötegezegeni nasıl keşfettiği de merak konusu. TOI-2109b ötegezegeni, Transit Ötegezegen Araştırma Uydusu yani TESS adlı uzay teleskobu ile keşfedildi ve elde edilen veriler de bu uzay teleskobu sayesinde.

Exit mobile version