Kış lastikleri genel olarak 7 ile 12 derece altında performans gösterebilmesi için tasarlanır. Yaz aylarının sıcak havasında kış lastiği kullanmanız lastiğin ömrünün kısalmasına sebep olabilir. Zaman içerisinde lastiklerden parçalar kopması ve lastiğin ömrünün kısalması gibi durumlar sık sık ortaya çıkabilecek problemler arasında yer alır.
Lastik Basıncı Değeri Kaç Olmalıdır?
Aşınmış lastiğin, yol tutuşunun düşmesine sebep olabileceği de unutulmamalıdır. Uzun ve virajlı yollarda ilerlerken kış lastikleriyle sürüş güvenliğinizi düşürebilirsiniz. Motosiklet kış lastiklerini yaz aylarında kullanmak aynı zamanda yakıt tüketimi kısmında da %5 seviyelerine varabilecek olumsuz etkilere yol açabilir. Kış lastiklerini yaz aylarında kullanabilmeniz mümkün olmasına rağmen tavsiye edilmez.
Motosiklet lastik basıncı değerinin doğru bir biçimde ayarlanabilmesi sürüş güvenliğiniz ve konforunuz için son derece kritik bir öneme sahiptir. Değer tablosu, motorun lastik ölçülerine ve lastiğin cinsine göre de değişkenlik gösterebilir. Örneğin, 150 cc’lik bir değere sahip motorun lastik hava basınç değeri 1200 cc’lik motor ile aynı olamaz.
Motosiklet temel olarak iki ayrı ilkeye göre hareket eder. Lastikler sürüş halindeyken motosikletin ağırlığını daima eşit şekilde dağıtamaz. Akıcı ve planlı sürüş için elde edilmesi gereken önemli özellik, ağırlığın iki lastik tarafından eşit şekilde paylaşılabilir olmasıdır.
Lastik Basınç Değerleri Neden Önemli?
Motosiklet lastiklerinin iyi durumda olması ve diş derinliğinin en az 1,5 mm olması da önemlidir. Lastiklerin yan kısımlarında çatlak ya da çarpma olması problem yaşamanıza yol açabilir. Lastik basınçları doğru biçimde ayarlandığı takdirde güvenilir sürüş keyfi elde edilir. Belirli yerlerin aşındığı durumlarda, gidon çatal üçgenlerinde ya da süspansiyonlarında farklı sıkıntılardan söz edilebilir.
Motosikletin hakimiyeti konusunda da lastik basınçları kritik bir önem taşır. Lastik üreticisi markalar tarafından belirtilen basınç ile kullanılmaları önemlidir. Az şişirilen lastikler çarpma riskini artırabilecek etkilere yol açabilir. Lastik yanaklarında ‘’Maxload’’ yazısının yan kısmında ‘’Max.PSİxx’’ yazısı bulunur. Motosikleti tek kişi kullanıyorsanız lastiğe bu rakamın 4 PSİ altında hava basmanız gerekir. Lastiğin arka kısmında ‘’MaxiPSİ42’’ yer alıyorsa basıncınız 38PSİ olmalıdır. Ön lastikte ise 32 PSİ yeterli olacaktır. Lastiklerin yan bölgesinde konumlandırılan bölgede ‘’MaxPSİxx’’ motosikletin tam yükteyken lastiğe alacağı yüksek basınç değerini belirtir.
Lastik basıncı konusunda iki ayrı öneri ortaya çıkar. Bunlardan ilki, üreticilerin önerdiği, diğeri ise üreticilerin önerdiği ve lastik üzerinde bulunan değerdir. Bazı özel durumlarda iki değer arasında farklılıklar ortaya çıkabilir. Motosiklet markalarının önerdikleri basınç değerlerini tercih eden kişiler standartların dışında kalabilirler. Bu tür durumlarda lastik üreticisinin önerdiği en uygun ve özel değerler de uygulanabilir.
Lastik Basınç Değeri Nasıl Belirlenir?
Lastik ısındığı zaman basınç değeri de kendiliğinden artabileceği için sağlıklı bir ölçüm gerçekleştirebilmek için lastiklerin soğuk olması önemlidir. Üretici firmaların verdikleri lastik basınç değerleri soğuk lastikler baz alınarak ortaya çıkarılır. Basıncın kontrol edilebilmesi için birçok farklı parametrenin değerlendirilmesi gerekir.
Motosiklet lastikleri mevzu bahis olduğu zaman basınç değerlerinin doğru şekilde belirlenmesi sürüş güvenliği ve konforu açısından son derece önemlidir. Doğru yöntemler uygulandığı zaman basınç değerinin analiz edilmesi ve yeterli seviyelere çekilebilmesi mümkün hale gelir.
Sizler de yeni nesil lastikler arıyorsanız https://www.birlasshop.com adresine göz atabilirsiniz. Her marka ve modeldeki motosikletlere uygun seçenekler sunan markanın sitesi üzerinden ihtiyaçlarınıza karşılık verebilecek ürünlere sahip olabilirsiniz. Uzun kullanım ömrü ile dikkat çeken motosiklet lastikleri ile konforlu bir şekilde seyahat etmeye başlayabilirsiniz.