Motor Ehliyeti Almak İçin Ne Yapılmalıdır?

Motor Ehliyeti, karayollarında motorlu araç sınıfı içerisinde yer alan iki, üç veya dört tekerlekli motosikletleri kullanmak için alınması gereken ehliyettir. Şehirlerarası yollarda veya şehir içinde motosiklet tipi araçları kullanabilmek için Motor Ehliyeti alınması zorunludur. Ehliyet olmadan motosiklet kullanmaya kalkarsanız ceza almanız veya motosikletinize el konulması kaçınılmazdır. Motor Ehliyeti Türleri Motosikletleri kullanacaklara verilebilecek Motor Ehliyetleri beş […]

Motor Ehliyeti, karayollarında motorlu araç sınıfı içerisinde yer alan iki, üç veya dört tekerlekli motosikletleri kullanmak için alınması gereken ehliyettir. Şehirlerarası yollarda veya şehir içinde motosiklet tipi araçları kullanabilmek için Motor Ehliyeti alınması zorunludur. Ehliyet olmadan motosiklet kullanmaya kalkarsanız ceza almanız veya motosikletinize el konulması kaçınılmazdır.

Motor Ehliyeti Türleri

Motosikletleri kullanacaklara verilebilecek Motor Ehliyetleri beş sınıfa ayrılmıştır. Bu sınıflar şu şekildedir;

M Sınıfı Ehliyeti: Motorlu bisiklet olarak adlandırılan iki, üç veya dört tekerli araçların kullanılması için gerekli olan ehliyettir.A1 Sınıfı Ehliyeti: İki ve üç tekerlekli silindir hacmi 125 santimetreküpten küçük sepetli veya sepetsiz araçların kullanılabilmesi için gerekli olan ehliyettir.A2 Sınıfı Ehliyeti: Motor gücü 25 kWh’den az olan iki tekerlekli araçlar ve motor gücü 15 kWh’den az olan üç tekerlekli araçların kullanabilmesi için gerekli olan ehliyettir.A Sınıfı Ehliyeti: Motor gücü 15 kWh’dan fazla olan üç tekerlekli, motor gücü 35 kWh’den fazla olan iki tekerlekli araçların kullanılabilmesi için gerekli olan ehliyettir.B1 Sınıf Ehliyeti: Motor gücü 15 kWh’den az, araç ağırlığı 400 kg ve yük koyulduğunda 550 kilogramı geçmeyen araçların kullanılabilmesi için alınması gerekli olan ehliyettir.

Motor Ehliyetlerini Alabilmek İçin Gerekli Olan Yaş Sınırları

Motor ehliyeti alabilmek için belirli bir yaşı doldurmanız gerekmektedir. Motor Ehliyeti Yaşı aşağıdaki gibidir.

M Sınıfı Ehliyeti, A1 Sınıfı Ehliyeti ve B1 Sınıfı Ehliyetlerini alabilmek için Motor Ehliyet Yaşı 16’dır. 16 yaşını dolduran bireyler bu sınıflara ait ehliyetleri alabilmek için başvuru yapabilirler.A2 Sınıfı Ehliyeti almak isteyen sürücüler için Motor Ehliyet Yaşı 18’dir. 18 yaşını dolduran sürücüler A2 Ehliyetini alabilirler. Ancak sürücülerin bu ehliyeti alabilmeleri için en az ilkokul mezunu olmaları gerekmektedir.A sınıfı Ehliyeti almak isteyen sürücüler için Motor Ehliyet Yaşı 24’dür. 24 yaşını dolduran sürücüler A sınıfı ehliyeti almak için başvuru yapabilirler. Ya da 2 yıldır A2 ehliyetine sahipseniz yine A sınıfı ehliyeti almak için başvuru yapabilirisiniz.

Motor Ehliyeti Almak İçin Gerekli Olan Evraklar

Motosiklet Ehliyeti almak isteyen sürücülerin MEB’e bağlı olan sürücü kurslarından herhangi birini başvuru yapmaları gerekmektedir. Kurslara başvuru yaparken bazı evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Motosiklet Ehliyeti için kursa başvuru yapacakların hazırlaması gereken evraklar şu şekildedir;

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesi veya yabancı ülke vatandaşı olanlar için pasaportMezun olanlar için Mezuniyet Belgesi, öğrenciliği devam edenler için öğrenci belgesiAdli Sicil Kaydı örneğiSağlık kuruluşlarından alınan Sağlık RaporuÖnceden aldığınız sürücü belgeleri varsa bunların fotokopisiSon 6 ay içerisinde çekinilmiş ve şimdi halinizi yansıtan biometrik fotoğraf ( 2 adet)Ehliyet sınavının ücretini kurs çalışanına teslim edildiğine dair belge veya bankaya yatırıldığına dair dekont belgesinin dosyaya eklenmesi gerekir18 yaşından küçük bireyler için veli ve vasilerinden alınmış muvafakat name

Motosiklet Ehliyeti için Verilen Eğitim

Motosiklet Ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarını teorik ve uygulamalı olarak dersler verilmektedir. Eğitimlerin süresi ve zamanı Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği kanunlar çerçevesinde belirlenmektedir.

İlk defa ehliyet alacak bireyler için teorik bilgi olarak Trafik Bilgisi, ilk yardım eğitimi ve araç tekniği hakkında dersler verilmektedir. Uygulamalı eğitimde ise sürücü adaylarına motosiklet sürüşü için uygulamalı olarak dersler verilmektedir. Herhangi bir ehliyete sahip olan ve bu ehliyetini geliştirmek isteyen sürücülere eğitim olarak direksiyon eğitimi uygulamalı olarak verilir.

Direksiyon eğitimi sürücü kursu hocaları tarafından sürücü adaylarına otomatik veya manuel vitesli motosikletler aracılığıyla verilmektedir. Direksiyon eğitimi, direksiyon sınavının yapılacağı alanda kurs hocaları tarafından verilmektedir.

Motosiklet Ehliyeti Sınavı

Motosiklet Ehliyeti almak isteyen sürücü adayları iki aşamalı sınavı geçmek zorundadırlar. İlk sınav teorik olarak verilen eğitim sonucunda yapılacak olan yazılı sınavdır. İkinci sınav ise yazılı sınavda başarılı olan sürücü adaylarının gireceği direksiyon sınavıdır. Her iki sınavında zamanı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

1 – Teorik Sınav

Sürücü adaylarına aldıkları teorik eğitim sonucunda yapılacak olan sınavdır. Sınav belirlenen tarihte ve yerde yazılı olarak ve e-sınav olarak gerçekleştirilir. Teorik sınavda sürücü adaylarına araç tekniği, trafik bilgisi ve ilk yardım konularında 50 soru yöneltilmektedir.

100 puan üzerinden 70 puanı geçen adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar. Yapılan sınavlarda yanlışlar doğruyu götürmemektedir.

2 – Direksiyon Sınavı

Sürücü adayları aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimler sonucunda Teorik sınavda başarılı olan bireylerin gireceği uygulamalı sınavdır. Motosiklet ehliyeti alacak olan sürücü adayları direksiyon sınavı iki aşamalıdır.

Sürücü adayları direksiyon sınavının olacağı tarihte hem özel parkurda hem de trafiğe açık alanda sınava tabi tutulurlar. İki etapta da başarı olan kişiler Motosiklet Ehliyeti almaya hak kazanırlar. Direksiyon sınavının sonucu sınavın yapıldığı gün sürücü adaylarını bildirilir.

3 – 2020 Yılı Motor Ehliyeti Fiyatları

Motor ehliyeti sürücü belgesi yaş kriterini aşan kişiler motor ehliyeti fiyatları araştırması yapmalıdır. Ehliyet sınavını geçen kişi ise Motor Ehliyeti Fiyatları arasından kendisine uygun olanı tercih etmelidir. Her ehliyet kursu standart taban fiyatı üzerinden işlem yapmaktadır. Ehliyet harç bedelinin fazlası ise sürücü kursunun verdiği ekstra özelliklere ( özel kurs, ders saati, ödeme seçenekleri) göre değişir.

 

Exit mobile version