Modern Görgü Kuralları

Click For English.  Modern Görgü Kuralları Modern görgü kuralları, sabah uyandığımız ilk andan itibaren gece yatana kadar uymamız gereken kurallar bütünüdür. Görgü kuralları daha çok çevremizle alakalı bir görecelik barındırmaktadır. Modern görgü kuralları, içinde bulunduğumuz herhangi bir toplumda uyduğumuz, çevremizle daha uyumlu bireyler olmamızı sağlayan ve daha kabul edilebilir kişi olmaya yardımcı olan davranışlar bütünüdür. […]

Click For English. 

Modern Görgü Kuralları

Modern görgü kuralları, sabah uyandığımız ilk andan itibaren gece yatana kadar uymamız gereken kurallar bütünüdür. Görgü kuralları daha çok çevremizle alakalı bir görecelik barındırmaktadır. Modern görgü kuralları, içinde bulunduğumuz herhangi bir toplumda uyduğumuz, çevremizle daha uyumlu bireyler olmamızı sağlayan ve daha kabul edilebilir kişi olmaya yardımcı olan davranışlar bütünüdür.

Görgü Nedir?

“Görgü yalnızca çatal bıçak değil; hayattaki tavrınızdır, yaşam biçiminizdir.” İlber Ortaylı
Görgü, bir toplumda uyulması gerekli olan tutum ve davranışların tamamına verilen genel isimdir. Adabı muaşeret olarak da adlandırılan görgü kuralları ise çevremizle saygılı bir şekilde yaşamayı temel almaktadır. Daha önceki yıllarda görgü kuralları ile ilgili ilk ve orta öğretim düzeyi müfredatında dersler bulunmaktaydı. Şimdi ise bu dersler seçmeli olarak verilmekte, birçok okul tarafından açılmamaktadır.
İşte, madde madde görgü kuralları listesi!

1 – Konuşma


İlk adabı muaşeret kuralı, toplum içinde yüksek sesle konuşmamayı gerektirmektedir. Bir topluluk içerisinde ya da yanınızda başka bir kimse varken çok yüksek sesle konuşmak, yanınızdaki kişiye saygısızlıktır.

2 – Parmaklar


Modern görgü kuralları, topluluk içerisinde parmak, el veya bilek çıtlatmak, ya da değişik eklem seslerinin çıktığı seslerin yapılmamasını gerektirir. Ayrıca, toplum içerisinde burun, kulak ya da dişler parmaklanmaz. Tırnak temizliği yapılmaz.

3 – Kitap


Topluluk içerisinde kitap okurken bir sonraki sayfaya geçmek üzere parmak yalanmaz.

4 – Parfüm


Modern görgü kuralları, kadınların ağır derecede parfüm sıkmamasını gerektirir. Aynı kriter erkekler için de gereklidir fakat her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da erkeklerin büyük çoğunluğu ağır parfüm sıkmamaktadır. Adabı muaşeret kuralları ayrıca kötü koymamayı da gerektirir. Yani, abartmadan hoş kokmak toplum saygınlığı için önemlidir.

5 – Kapı


Bir toplumda kapı hızlı ve sesli bir şekilde kapatılmaz. Eğer ki cereyan yaptı ve istek dışı sert bir kapatma söz konusu olduysa, kapı tıklatılarak tekrar içeri girilir, isteyerek olmadığı dile getirilerek, özür dilenir.

6 – Söz Kesme


Adabı muaşeret kuralları gereğince, biriyle konuşurken ya da bir kimse konuşurken sözü kesilmemelidir. Sözü bitmeden ya da bir konu hakkında konuşma bitmeden, konu başka bir yöne direk aktarılmamalıdır. Bu, karşınızdaki kişinin gereksiz konuştuğu hissine kapılmasına neden olacaktır.

7 – Randevu

Eğer bir kimse ile randevulaşılmışsa, nezaket kuralları gereğince, randevu saatinden önce belirlenen yerde olunmalıdır.

8 – Aile Sorunları


Aile sorunlarınızı ya da tartışmalarınızı iş ya da okul arkadaşlarınız ile paylaşmayın. Onların yanında ailenizle tartışmayın. Modern görgü kuralları, bu durumda karşı tarafın sizi zorunda olduğu için dinlemek ve durumunuzu zorunda olduğu ve maruz kaldığı için paylaştığını kabul eder. Eğer çok çok yakın bir arkadaşınız değilse arkadaşınızla sorunlu ilişkilerinizi tartışmayın.

9 – Selamlaşma


Bir arkadaşınız ya da yakınınızla selamlaşırken birbirinizin yüzüne bakmak çok önemli bir nezaket kuralıdır. Sohbet esnasında yüzün karşıdakine dönük olması da önemli bir görgü kuralı olarak belirlenmiştir. Bu konuda önemli olan bir husus da hatır sormak konusundadır. Biri “Nasılsın?” dediğinde, hastalıklardan bahsetmek nezaket kuralları dışında kalmaktadır. Karşınızdaki kişinin çok normal, söz gelimi sorduğu bir soru olan bu soruya “İyiyim” ya da “Fena değilim” demek çok daha doğru bir cevap olacaktır. Hastalıklardan bahsetmek, karşınızdaki kişinin enerjisini düşürecektir.

10 – El Sıkışma


Kadın ve erkeklerin bulunduğu bir ortamda, görgü kuralları gereği erkekler elini ilk uzatan olmamalıdır. Kadınlardan birinin el sıkışmak istemeyebileceği göz ardı edilmemelidir.
Bakınız: Ailemizden Miras Aldığımız 11 Genin Karakterimizi Şekillendirdiğini Biliyor Muydunuz?
 

Exit mobile version