Miyom tedavisi nasıl yapılır? Miyom tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Bekar ve evli fark etmeksizin birçok kadının yaşadığı sağlık sorunlarından bir tanesi de miyomdur.
Kadınların yüzde 50’lik bir kısmında görülen miyom bazı semptomlara sebebiyet verdiğinden, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Bu kapsamda var olan miyomun tanılanması ve hızlı bir şekilde tedavi sürecine giriş yapılması gereklidir.
Miyom Tedavisi | Miyom Neden Oluşur?
Rahimde miyom nedir, miyom ne demek öncelikle bu kavram hakkında bilgi vererek giriş yapalım. Rahim kas dokusunda gelişen, boyutları değişebilen, çoğunlukla kanserojenik olmayan karın içi kistlerine miyom denir. Tıpta anormal düz kas çoğalması olarak da tanımlanabilen bu durum, düzgün sınırlı olup farklı yerleşim yerlerinde ortaya çıkabilir.
Ayrıca miyomun çok ender vakalarında kanserleşme riskinin bulunduğu da bilinmektedir. Ancak miyom tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde kanserleşme olasılığı artacağı gibi yarattığı belirtiler sebebiyle, yaşam kalitesini düşürebilir.
1) Miyom Nasıl Olur? Miyom Nasıl ve Neden Oluşur?
Miyom nasıl oluşur bu konuda tam ve net olarak bilimsel bir açıklama yapılamamıştır. Ancak miyomun genel olarak kas dokusu üzerinde bulunan kök hücreler yüzünden kaynaklandığı ifade edilmektedir.
İşte bu yüzden miyom ağırlıklı olarak genetik faktörler ile doğrudan ilişkilidir. Miyom genetik yatkınlık, gebelik, siyah ırk, doğum kontrol hapı kullanımı, erken yaşta adet olmak, obezite, et ağırlıklı beslenmek, alkol kullanımı gibi durumlar sebebiyle daha sık ortaya çıkmaktadır.
2) Miyomlar Neden Büyür? Miyom Küçülme Gösterebilir mi?
Miyom tedavisi genellikle sürekli büyüme eğilimi gösteren miyomlar için tercih edilmektedir. Miyomların büyümesinin kesin olarak bilinmese de östrojen hormonu ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Buna göre östrojen hormonunun fazla salgılandığı kadınlarda miyom görülme ve büyüme olasılığı fazladır. Birçok kadında menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması söz konusu olduğundan, küçülme gözlenebilir. Bu nedenle menopozda miyom tedavisi yapılmasına ihtiyaç duyulmayacaktır.
3) Miyom Kimlerde Görülür? Hamilelikte Miyom Neden Oluşur?
Miyom özellikle doğurgan döneminde olan kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra hamilelerde de miyom olasılığı oldukça fazladır. Hamilelikte bebeğin büyümesi ve gelişiminde östrojenin büyük etkisi vardır. Bu dönemde kadınlarda östrojen hormonu fazlaca salgılandığından miyom oluşma ihtimali yüksektir. Hamileyken miyom tedavisi genellikle önerilmez. Çünkü hamilelik süreci sonrasında östrojenin azalmasına bağlı olarak küçülme gözlenebilir.
4) Kadınlarda Miyom Nedir? Miyom Çeşitleri Neler?
Miyomlar genel olarak yerleşim yerine göre isimlendirilir. Ancak tüm miyom çeşitlerinde, miyom tedavisi aynı şekilde yapılır. Rahim duvarında yerleşim yerlerine göre miyomlar 4 farklı şekilde sınıflandırılır. Miyom çeşitleri ve tedavisi şu şekildedir;
- Submüköz miyom: Rahimin iç yüzeyinde ortaya çıkan miyomlardır.
- İntramural miyom: Rahim kas tabakasının içerisinde görülen miyom türüdür. İntramural miyom tedavisi genellikle daha kolaydır.
- Subseröz miyom: Rahmin dışına doğru büyüme eğilimi gösteren miyomlardır. Subseröz myom tedavisi, diğer miyomlara nazaran daha zordur.
- Saplı ve subseröz miyom: Rahmin dışına doğru olan ve sapları olan türlerdir. Saplı miyom tedavisi, ilaçlı ya da cerrahi olarak yapılabilmektedir.
Rahimde Miyom Belirtileri Nelerdir? Miyom Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?
Peki, kadınlarda miyomun belirtileri nelerdir? Miyomların büyük bir kısmı aslında semptom vermez. Ancak rahmin kasılma yeteneği olumsuz etkilenebileceğinden bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Miyomun yan etkileri nelerdir denildiğinde, kadınların en sık adet dönemi belirtileri sorunları yaşadığı görülmektedir. Bu sorunu yaşayan büyük bir kısım düzensiz, uzun süreli ve bol kanamalı adet gördüklerini ifade edebileceklerdir. Miyom tedavisi, belirtilerin şiddetine ve sayısına göre planlanır.
Adet düzensizliği nedir? Adet düzensizliği belirtileri nelerdir bilgi almak için buraya tıklayınız.
1) Miyom Ağrısı Nereye Vurur? Miyom Belirtisi Ağrı Nerede Hissedilir?
Miyom ağrısının nereye vuracağı aslında miyomun boyutlarına göre farklılık gösterebilecektir. Miyomun boyutları büyüdükçe özellikle bağırsaklara yoğun bir baskı olur. Miyomun ağrısı genel olarak karna, kasıklara, böbreklere ve bacağa vurabilir. Bunun yanı sıra miyom idrar yollarına baskı yapacağından, rahimde miyom belirtisi olarak kişilerde sık idrara çıkma durumu da görülebilir.
2) Kist Miyom Belirtileri | Miyom Elle Hissedilir mi?
Peki, miyom tedavisi öncesinde hasta miyomu elle hissedebilir mi? Miyom rahim içinde ya da kas üzerinde ise elle hissedilmesi mümkün değildir. Ancak boyutları büyük olan, saplı ya da sapsız subseröz miyomların elle hissedilmesi olasıdır.
3) Bekarlarda Miyom Belirtileri Nasıldır? D Vitamini Miyom İlişkisi Nedir?
Bekarlarda miyom olur mu demeyin! Bekarlarda da genetik yatkınlık, obezite ve beslenme bozukluklarına bağlı olarak görülebilir. Bunun yanı sıra D vitamini eksiklikleri de bekarlarda miyom oluşumuna neden olabilecektir. Bu kişilerde gebelik döneminde bu miyomlar daha hızlı büyüme eğilimi göstereceğinden, bekarlarda miyom tedavisi için geç kalınmamalıdır.
4) Evlilerde Miyom Kendini Nasıl Gösterir? Kanserli Miyom Belirtileri ile Ayırt Edilebilir mi?
Evli kadınlarda miyom ağırlıklı olarak hamilelik süreci sonrasında görülmeye başlayabilir. Miyom boyutları tehlikeli olmadığı sürece, kadınlarda miyom tedavisi ertelenebilir. Çünkü menopoz döneminde, östrojen salınımı olmayacağından miyomlarda küçülme ve yok olma olasılığı bulunmaktadır.
Kanserli miyomlarda adet dönemi oldukça uzun süreli ve ağrılı geçer. Ayrıca bu kadınlarda cinsel ilişkide oldukça ağrılıdır. Karın içi basıncında da önemli bir artış görüldüğünden, hastalığın tanısı için bazı tetkiklere başvurulabilir.
5) Miyom Tedavisi Önemi | Rahimde Miyom Patlaması Belirtileri Nelerdir?
Kadın hastalıkları miyom tedavisi yapılmadığı takdirde, rahim içinde bulunan miyom patlaması endikasyonu gelişebilir. Bu durumda hastada şu gibi belirtiler gözlenebilir;
- 1 haftadan daha uzun süren adet kanaması,
- Kanama miktarının fazla olması,
- Karın ve kasıklarda aşırı ağrı,
- Sık sık tuvalete gitme,
- Mesanenin tam boşalamaması,
- Bacak ve sırt ağrısı,
- Kabızlık,
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
6) Polip ve Miyom Belirtileri Birbirinden Farklı mı? Kadın Hastalıkları Kist ve Miyom Farkı Nedir?
Polip halk arasında kist olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra polip ve miyomlar sıkça birbirine karıştırılır. Genel olarak bu iki sorunun da aynı belirtilere yol açtığı, miyom ve kist tedavisi aynı olduğu söylenebilir. Ancak polip ve miyomlar yapısal olarak birbirinden fark edilir. Poliplerin büyük bir kısmı kesinlikle semptom vermez.
Polipin var olduğu tespit edilirse, kesinlikle alınmalıdır. Fakat miyomlar alınmadan da yaşamın devamlılığı mümkündür. Miyomun belirtileri yoğunlaştığında ve tehlikeli boyutlara ulaştığında miyom tedavisi yapılmalıdır. Kadın hastalıkları miyom sorunu çoğunlukla alınmasına gerek kalmaksızın tedavi edilebilir.
Miyom Nasıl Anlaşılır? Rahimde Miyom Nasıl Teşhis Edilir?
Miyom tedavisi sürecine başlanabilmesi için öncelikle miyomun varlığından tetkiklerle emin olunmalıdır. Miyomun teşhisi için genel olarak ultrasonografi yeterli olacaktır.
1) Miyom Muayenesi Nasıl Yapılır? Miyom Ultrasonda Belli Olur mu?
Miyom muayenesinin elle yapılabilmesi mümkün değildir. Ultrasonografi ile rahim içi incelendiğinde, miyomlar görülebilecektir. Genellikle ultrasonografi ile tespit edilen miyomlar sonrasında çeşidi ile ilgili bilgi sahibi olunabilecektir. Bu nedenle kist ve miyom belirtileri gösterildiğinde vakit kaybetmeksizin bir doktora başvurularak, ultrasona girilmelidir.
2) Miyom Ultrasonda Nasıl Görünür? Tehlikeli Miyom Boyutları Neler?
Miyom ultrasonda normal rahim dokusundan daha koyu bir renkte, gölgeli şekilde ve düzgün sınırlı olarak görülmektedir. Bunu fark eden doktorlar ilk olarak miyomum boyutlarına dair ölçümler yaparlar. Miyomlar 1-9 cm boyutlarında olabileceklerdir.
6 cm ve üzerindeki miyomlar büyük boyutlardadır. Bu nedenle 6 cm ve üzerindeki miyomların cerrahi olarak alınması tavsiye edilmektedir. 6 cm’den küçük olanlar için miyom tedavisinin yapılması önerilmektedir.
Miyom Tedavisi Var mı? Miyom Tedavisi Nasıldır?
Miyom ilacla geçer mi? Miyom ameliyatı nedir? Rahimde miyom tedavisi ilaçlı ya da cerrahi olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Bunun yanında bazı doğal yöntemlerinde ameliyatsız olarak miyom tedavisi yapabildiği düşünülmektedir. Tıpta bu yöntemlerin doğruluğu ispat edilemese de, ameliyatsız miyomdan kurtulanlar çoğunlukla bu yöntemlerden sonuç aldıklarını ifade etmektedir. Bu nedenle birçok kadın miyom için ilaç kullanımı öncesinde bu yöntemlere başvurmaktadır.
1) Miyom Kendi Kendine Geçer mi? Miyom Doğal Yolla Nasıl Geçer?
Miyom elbette ki, östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kendi kendine geçebilir. Ancak miyomun kendi kendine iyileşebilmesi için 1-5 cm aralığında olması gereklidir. Büyük boyutlarda doğal miyom tedavisi etkili olamayacağından, hastalığın seyri bozulabilir. Bu nedenle ilk olarak doktora başvurulmalı, ehemmiyeti doğrultusunda bitkisel yöntemler denenmelidir.
A) Miyom Vücuttan Nasıl Atılır? Miyom Küçülmesi İçin Ne Yapmalı Doğal Yöntemler
Miyomların küçülmesi için tüketilmesi önerilen sebzelerden bir tanesi turptur. Turpun östrojen hormonunun dengelenmesinde oldukça etkili olduğu vurgulanmaktadır. Yüksek lif ve antioksidan içeriğine sahip turp, östrojen hormonunu baskılayarak miyomun küçülmesine katkı sağlamaktadır.
Düzenli turp tüketimi, alternatif tıpta miyom tedavisi şeklinde yorumlanmaktadır. Miyomlara ameliyatsız çözüm olarak kırmızı pancar suyu tüketilmesi de önerilmektedir. Düzenli olarak tüketilen pancar suyunun östrojen hormonunu baskıladığı ve dolayısı ile miyomları yok ettiği düşünülmektedir.
B) Soğan Suyu Miyomu Küçültür mü? Rahimde Miyom Bitkisel Tedavi Önerileri
Miyom tedavisinde alternatif tıp olumlu sonuçların alınmasında etkili bir yöntem olmuştur. Alternatif tıpta soğan suyunun miyomu küçülttüğüne dair önemli paylaşımların bulunduğu bilinmektedir. Doğal Miyom tedavisi İbrahim Saraçoğlu tarafından da önerilen bu yöntem için ilk olarak soğan dörde bölünmelidir. 2 bardak su ile ortalama kaynatılan soğan, öğlen ve akşam yemekleri öncesinde tüketilmelidir.
Bu içecek 15 gün tüketildikten sonra 6 ay ara verilmelidir. 6 ay sonrasında ise bu miyom kürü 15 gün tüketildikten sonra, miyom tedavisi için doktora başvurulmalı ve yok olup olmadığı sorgulanmalıdır. İbrahim Saraçoğlu miyom tedavisi uygulayan kişiler genel olarak miyomlarının küçüldüğünü ya da yok olduğunu ifade etmektedir.
C) Miyomları Ne Yok Eder? Zeytinyağı Miyom İçin Kullanılır mı?
Bitkisel miyom tedavisi için kullanılan zeytinyağının iyi geldiğine dair, önemli bir bilgi paylaşımı bulunmamaktadır. Bu kapsamda miyom için doğal tedavi olarak zeytinyağının kullanımı tavsiye edilmemektedir.
D) Hacamatla Miyom Tedavisi Tehlikeli mi?
Hacamat miyomlarda, yumurtalık tembelliğinde ve erkeklerde sperm sayısı düşüklüğünde yapılabilen bir uygulamadır. Hacamatın tıbbi açıdan yararları, zararlarından çok daha fazladır. Bu nedenle rahimde miyom doğal tedavi yöntemlerinden olan hacamatın uygulanmasında, herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
2) Miyom Tedavisi Nasıldır? Ameliyatsız Miyom Tedavisi Mümkün mü?
Doğal yöntemlerle miyom tedavisi yapılamadığı takdirde ilaç ya da cerrahi tedavi uygulanması şarttır. Doktorlar tarafından cerrahi işleme gerek kalmaması adına ilk etapta ilaç tedavisi tercih edilmektedir. Bazı doktorlar miyom tedavisinde doğum kontrol hapı kullanımını önerebilir.
Genelde 1-3 cm boyutlarında olan kistik yapılara, miyom tedavi yöntemleri uygulanmasına gerek duyulmaz. Sürekli olarak boyutları takip edilerek, büyüme varlığı araştırılmalıdır. 3-6 cm boyutlarındaki miyomlarda, miyom tedavisi ilaçları olarak bilinen GnRh tabletler reçete edilmektedir. Bu ilaçlar östrojen ve progesteron hormon üretimini engellemektedir.
Kişinin geçici olarak menopoza girmesine sebebiyet veren bu ilaçlar, miyomların küçülmesini sağlar. İlaçların bırakılmasından çok kısa süre sonrasında ise adet kanaması yeniden görülecektir.
İkinci olarak başvurulabilecek hormonlu spiral miyom tedavisi olarak bilinen, RİA uygulamasıdır. RİA bir doğum kontrol yöntemi olup, vücutta östrojen hormonunun baskılanmasına yardımcıdır. Miyom tedavisinde hormonlu spiral östrojen yokluğuna sebebiyet vererek, miyomların küçülme eğilimi göstermesini sağlar.
Doğum kontrol hapı miyomun tedavisi için sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle bekar kadınlarda miyom küçültme tedavisi olarak tercih edilen bu yöntem, etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
Yaygın bir tedavi yöntemi olan miyom embolizasyonu radyologlar tarafından yapılan, anjiografi cihazının kullanıldığı bir uygulamadır. Bu işlemde kasıktan ince bir katater ile rahmi besleyen atardamara giriş yapılmaktadır. Giriş sonrasında ise, bu damarın tıkanmasına sebep olan tanecikler gönderilir.
Yapılan embolizasyon miyom beslenmesini sağlayan atardamarları tıkayacağından, miyomlar artık yeterince beslenemez. Böylece kısa sürede miyom dejenerasyonu belirtileri gözlenir. Peki, miyom dejenerasyonu nedir? Miyomun yeterince beslenememesi ile miyom yavaş yavaş yok olur. Doku ölümü sonucunda miyomlarda bariz bir küçülme ya da tamamen kaybolma gözlenir. Embolizasyon ya da miyom dejenerasyonu tedavisi olarak adlandırılan bu işlem, yüzde yüz olumlu sonuçlar alınmasını sağlar.
Miyom embolizasyonu yaptıranlar, çok kısa sürede miyomlardan ve yarattığı belirtilerinden tamamen kurtulduğunu paylaşmaktadır. Bunun yanı sıra miyom embolizasyonu fiyatları diğer tedavi yöntemlerine nazaran daha pahalı olduğundan, herkes tercih etmeyebilir.
Radyofrekans ile yapılan miyom tedavisi ise, özel bir iğne yardımı ile miyoma girilmesi ve radyofrekans enerjisi verilmesi işlemidir. Bu miyom tedavisinde iğne ısı artışına sebep olarak, miyom bulunan dokunun ölümüne yol açar. Ağrılı bir işlem olduğundan bu miyom tedavisi öncesinde anestezi uygulanmalıdır.
Miyom tedavisi kapsamında olan miyomektomi ise, miyomun cerrahi olarak kesilip çıkarılmasıdır. Kesin ve net bir tedavi olduğundan büyük boyutlardaki miyomlar için en sık başvurulan yöntemdir.
A) Miyom Tedavisi Zor mu? Tedavi Olunmazsa Miyom Zamanla Küçülür mü?
Miyom tedavisi genellikle kolay ve komplikasyonsuzdur. Tedavi olunmadığı takdirde miyomun küçülmesi ve vücuda zarar vermesi oldukça düşük bir olasılıktır. Bu nedenle geç kalınmamalı ve tedavi sürecine geçilmelidir.
B) Miyomlar İlaçla Küçülür mü? Miyom Ne Zaman Küçülür?
GnRh olarak adlandırılan miyomu küçülten ilaçlar, progesteron ve östrojen hormonunun salgılanmasını durdururlar. Bu ilacı kullanan kadınlarda yumurtlama duracağından, geçici kısırlık görülür.
Aynı zamanda kadınlarda düzenli olarak gelişen adet siklusu yok olur. Miyomda küçülme ve yok olma gözlendiğinde ilaçların kullanımına son verilir. Böylece kadın üreme fonksiyonları yeniden devam edecektir.
Miyom tedavisi doğal olduğu için tercih edilen bu yöntem, büyük çoğunlukla olumlu sonuçlar alınmasını sağlar. Miyomu küçülten ilaçlar düzenli olarak kullanılmadığı takdirde, olumlu sonuçların alınması mümkün olmayabilir.
C) Miyom Tedavisinde Kilo Vermek Gerekir mi? Kilo Verince Miyom Küçülür mü?
Obezite miyom nedenleri arasında gösterilen bir durumdur. Obezite hormonal sorunları beraberinde getirdiğinden, östrojen hormonunun anormal bir şekilde salgılanması söz konusu olabilir.
Buda miyomların oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Kilo verince hormonal dengesizliğin önüne geçilebileceğinden, miyomlarda küçülme gözlenebilir. Obezite kaynaklı olduğu düşünülen miyomlarda, miyom tedavisi öncesinde doktorlar tarafından kilo verilmesi uygun görülebilir.
D) Miyom Tedavisinde Ameliyat Ne Zaman Gerekir? Miyom Tedavisi En İyi Doktor Önerileri
Küçük ve 5 cm miyom tedavisi, dev miyom türlerine göre daha kolaydır. 6 cm ve üzerindeki boyutlarda olan miyomlar büyük kabul edildiğinden, cerrahi olarak tedavi edilmesi gereklidir. Aksi takdirde büyük boyutlardaki miyomlar, kanserleşme eğilimi gösterebilecektir. Peki, miyom ameliyatı nedir ve miyom ameliyatı nasıl?
Oldukça kolay olan cerrahi yöntem ile kesin bir şekilde sonuç alınması mümkündür. Miyom ilaç tedavisi yeterli gelmediğinde hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu anestezi sonrasında rahmin iç kısmında bulunan miyom dokusu kesilerek çıkarılır. Daha sonra bölgenin deri bütünlüğü yeniden düzeltilerek, herhangi bir komplikasyon oluşmasının önüne geçilir.
Miyomların tedavisi için Türkiye’de öne çıkan pek çok doktor ismin bulunduğu söylenebilir. Alanında uzman bir Kadın Doğum Uzmanına başvurulduğunda, miyomlardan ve neden olduğu semptomlardan kurtulmak mümkündür. İstanbul rahim içi miyom tedavisi doktor önerileri için buraya göz atabilirsiniz.
İlaçlı ya da cerrahi miyom tedavisi fiyatları seçilen hastaneye ve doktora bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Devlet tarafından miyom tedavisi ücreti karşılandığından, devlet hastanelerinde herhangi bir ücret ödemeksizin miyomlardan kurtulabilmek mümkün olacaktır.
E) Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur? Miyom Öldürür mü?
Miyom tedavisinin yapılamadığı durumlarda rahim içerisinde bulunan miyomlar hızlı bir şekilde büyüyecek ve önüne geçilemeyecektir. Miyom çeşidi kanserleşmeye yatkınsa ve 10 cm’den büyükse; kanama ile organlara baskı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Bunun yanı sıra rahmin iç zarında bulunan miyomlarda aşırı kanama yapmaya meyillidir. Miyomların tedavisi yapılamazsa kan kaybı, organ hasarı, kanser gibi hastalıklar gelişebilir. Bu hastalıkların tamamı ölümcül sonuçlar doğurabileceğinden, miyomun öldürücü olduğu söylenebilecektir.