MİT Nedir? MİT Başvuru Nasıl Yapılır? MİT Hakkında Merak Edilenler

MİT başvuru yapacak olan kişiler internet üzerinde çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup MİT görevlisi olmayı amaçlayan kişiler MİT görevlisi olmak için gerekli koşulları merak etmekte ve uyum sağlayıp sağlamadığını öğrenmek istemektedir. Bu kişiler için MİT hakkında gerekli olan tüm bilgileri bir araya getirdik ve en çok merak edilen soruları yanıtladık. MİT Nedir? Nasıl […]

MİT başvuru yapacak olan kişiler internet üzerinde çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup MİT görevlisi olmayı amaçlayan kişiler MİT görevlisi olmak için gerekli koşulları merak etmekte ve uyum sağlayıp sağlamadığını öğrenmek istemektedir. Bu kişiler için MİT hakkında gerekli olan tüm bilgileri bir araya getirdik ve en çok merak edilen soruları yanıtladık.

MİT Nedir? Nasıl Girilir?

MİT açılımı ‘’milli İstihbarat teşkilatı’’ olan bir Türkiye Cumhuriyeti teşkilatıdır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de farklı ülkelerden bilgi toplayan bir teşkilatı bulunmaktadır. MİT nedir sorusunun cevabı da merak edilmektedir. Başka ülkelerden alınan ve toplanan bilgiler ülkeye ve ülke yöneticilerine verilmektedir. Aynı zamanda MİT görevlileri, Türkiye içindeki yabancı devlet adamlarının ve içeride bulunan yıkıcı güçlerin; terör örgütlerinin faaliyetlerini de yakından izlemektedir.

Her ülkenin kendisine ait bir istihbarat teşkilatı bulunmaktadır. Bazı ülkelerde bu teşkilattan iki tane bulunmaktadır. Bir tanesi ülke içindeki istihbaratı sağlarken diğeri de ülke dışındaki istihbaratta görev almaktadır. Örneğin; Amerika Birleşik Devletleri’nde FBI ve CIA olmak üzere iki istihbarat teşkilatı yer almaktadır.

Türkiye’de MİT ne demek sorusunun yanıtı çoğu kişi tarafından merak edilmektedir. Milli İstihbarat Teşkilatı 1926 senesinden beridir hizmet vermektedir ancak 1965 senesinde Başbakanlık’a bağlı hale gelmiştir. Daha sonra yapılan başka bir değişiklik ile de direk olarak MİT, Başbakan’a bağlı hale getirilmiştir. MİT’e girilebilmesi içinde aranan şartlara uygunluk sağlanması gerekmekte, gerekli yabancı dil sınavlarında yeterlilik gösterilmekte ve MİT’e cv bırakılması gerekmektedir.  

MİT Başvuru Şartları Nelerdir?

Bir kişinin MİT görevlisi olmak amacıyla başvuru yapabilmesi için bazı şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Çünkü mİt personel alımı belirli kurallara göre gerçekleşmektedir. MİT başvuru yapacak olan, İstihbarat uzmanı olmak isteyen kişilerin taşıması gereken genel şartlar aşağıdaki gibidir:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak35 yaşını henüz doldurmamış olmakÜniversitelerin herhangi bir 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak veya 3 ay içerisinde mezun olacak durumda olmakİstenen yabancı dil şartlarından en az birini sağlıyor olmakMİT başvurusu yapmak ve MİT personeli olmaya engel bir durumu bulunmamakAnalitik zekaya, yaratıcı düşünmeye sahip olmak, uzun çalışma saatlerine ve yorucu çalışma temposuna ayak uydurabilmek

MİT başvuru yapacak olan kişiler yaptıkları araştırmalarda muhakkak istenen yabancı dil şartları ile karşılaşmıştır. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler için yabancı dil şartları aşağıda listelenmiştir:

Son 5 yıl içerisinde YDS, KPDS, ÜDS sınavlarının herhangi birinden 80 veya üzeri puan almak veya KPSS’nin yabanı dil sınavından en az olarak 48 soruya doğru yanıt vermek. (Almanca, İngilizce, Fransızca)Son 5 yıl içerisinde YDS ve KPDS kapsamında bulunan İngilizce, Almanca ve Fransızca dilleri dışında herhangi bir dilden 70 veya üzerinde puan almak.Bulunulan yabancı ülkenin dilinde en az 3 yıl örgün öğretim görmüş olmak ev bu dili okuyabilmek, anlayabilmek ve konuşabilmek.

MİT Başvuru Nasıl Yapılır? Başvuru Belgeleri Nelerdir?

MİT basvuru yapılması işlemi, MİT başkanlığına CV bırakılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Belirli zamanlarda MİT, personel alımına ilişkin duyuru yayınlamakta ve bu duyuru sonrasında başvuru almaktadır. Dolayısıyla MİT görevlisi olmak isteyen kişilerin MİT internet sitesini sıklıkla yakından takip etmesi tavsiye edilmektedir.

Başkanlığa ait olan internet sitesinin kariyer sayfasında alımı yapılacak personeller ve MİT başvuru şartları bilgisi yer almaktadır. Burada görev almak isteyen ve başvuru yapmak isteyen kişiler gerekli bilgilere kolaylıkla ulaşabilmektedir.

Genel olarak MİT başvuru işleri için kişilerden herhangi bir belge istenmemektedir. Başkanlığa iletilecek olan CV’de gerekli olan yabancı dil sınavından alınan puanın eklenmesi gereklidir. Başvurunun kabul olması durumunda başkanlık yetkilileri kişilerden sunması gereken belgeleri istemektedir.  

MİT Basvuru Sonrası Süreç Nedir? MİT Nasıl Olunur?

MİT başvurusu sonrasında MİT personel ve yetkilileri tarafından her bir başvuru incelemeye alınmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda MİT görevlisi olaya uygun olan adaylar belirlenmektedir. Ancak belirtilen şartların taşınması ve ilgili yabancı dilden yeterli puan alınması, MİT personeli olmak için yeterli olmamaktadır. Çünkü MİT nedir bölümünde de açıkladığımız gibi MİT personelleri devlet için en kritik noktalarda çalışan kişilerdir ve bazı yetkinliklere sahip olmalıdır.

MİT başvuru şartlarına uygunluk taşıyan kişiler daha sonra MİT tarafından çeşitli sınavlara ve mülakatlara alınmaktadır. Bu sınav ve mülakatlarda kişilerin yeterlilikleri saptanmaktadır. Örneğin; sınav başarısı ne kadar yüksek olursa olsun analitik düşünme becerisi olmayan, pratik zekâya sahip olmayan ve zorlu çalışma temposuna uygun olmayan kişilerin alımı gerçekleştirilmemektedir.  

MİT Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

MİT başvuru işlemleri için sabit zaman dilimi yoktur. MİT tarafından personel alım ilanı ne zaman yayınlanır ise başvuru ve alımlar da o zaman gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple MİT’te görev almak isteyen kişilerin MİT’in resmi internet sitesini takip etmesi yararlı olmaktadır. MİT, gereksinimlerine göre ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli olarak alım yapmakta ve ana sayfa üzerinde yayınlamaktadır. Fakat başvuru şartları kimi zaman değişiklik gösterebilmekte, geçmiş alımlardan farklı olabilmektedir. MİT başvuru yapacak olan kişilerin ilanda yer alan dil şatlarına dikkat etmesi gerekmektedir.  

MİT Görevlisi Silah Taşır Mı?

MİT ne demek sorusu kadar, MİT görevlilerinin silah taşıma yetkisine sahip olup olmadığı da oldukça merak edilmektedir. MİT Müsteşarlığı’na bağlı olan kişilerin kanunla da belirtildiği gibi silah taşıma yetkisi bulunmaktadır. Ancak bu kişilerin silah bulundurma hakkı, memuriyet hayatının devam ettiği ile süre ile sınırlıdır. MİT başvurusu olumlu sonuçlanmış olan ve gerekli eğitimlerden sonra memuriyet hayatına başlamış olan kişiler, bulundukları her yerde ruhsatlı silahlarını taşıma hakkına sahiptir.

MİT’in Görevleri Nelerdir?

MİT nedir sorusunu soran kişiler MİT’in görevleri hakkında da pek çok araştırma yapmaktadır. MİT bir ülke için kilit bir teşkilattır. Çünkü hem ülke dışında hem de ülke içinde önemli konularda istihbarat toplamaktadır. MİT görevlilerinin temel varlık sebebi; ülke hakkında çeşitli konularda istihbaratları toplamak ve gerekli durumlarda önlemler almaktır.

MİT’in temel varlık nedeni; TC’nin millet bütünlüğüne, bağımsızlığına, güvenliğine ve varlığına, anayasal düzenine, milli gücü ortaya koyan tüm unsurlarına karşı içeride ve dışarıda gerçekleşen faaliyetlerine karşı gerekli istihbaratı sağlamaktır. Dolayısı ile MİT nedir sorusunun tam karşılığı; ülke için istihbarat sağlamaktır.

MİT görevlilerinin istihbarat toplamak dışında herhangi bir görevi yoktur. MİT, edindikleri istihbaratları Cumhurbaşkanı, Genel Kurmay Başkanı ve Milli Güvenlik Kurulu’na aktarmaktadır. Bu görevi dışında MİT, sayılan kurumların ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda başka görevler de alabilmektedir. Kısacası; MİT başvuru yapacak olan kişiler bilmelidir ki; MİT çatısı atında tamamen ülke çıkarları ve güvenliği için faaliyet gösterilmektedir.

Bir ajan nasıl çalışır? Emekli MİT'çi anlatıyor

MİT, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen istihbarat hareketlerine karşı koymakla da görevlidir. Yukarıda sayılı olan bu görevler dışında MİT’in herhangi bir görevi bulunmamaktadır. Devletin güvenliği amacı dışında MİT’e herhangi bir başka görev tahsis edilememektedir. MİT başvurusu yapan kişiler görev aldıklarında yalnızca bu çerçevede ülkeye hizmet gerçekleştirmektedir.

Exit mobile version