Mısır Kraliçesi Kleopatra ve Eşleri

Büyük İskender’in ölümünün ardından I. Ptolemaios, Mısır’ın hükümdarı olur ve Ptolemaios (Batlamyus) hanedanlığı başlar. M.Ö. 305 yılında I. Ptolemaios ile kurulan Ptolemaios hanedanının son kraliçesi de VII. Kleopatra’dır. Meşhur Olanı Kaçıncı Kleopatra M.Ö. 69 yılının Ocak ayında Mısır İskenderiye’de dünyaya gelen VII. Kleopatra, babası XII. Ptolemaios’un vasiyetiyle henüz 10 yaşında olan kendinden küçük kardeşi XIII.Ptolemaios’la evlendi. […]

Büyük İskender’in ölümünün ardından I. Ptolemaios, Mısır’ın hükümdarı olur ve Ptolemaios (Batlamyus) hanedanlığı başlar. M.Ö. 305 yılında I. Ptolemaios ile kurulan Ptolemaios hanedanının son kraliçesi de VII. Kleopatra’dır.

Meşhur Olanı Kaçıncı Kleopatra

M.Ö. 69 yılının Ocak ayında Mısır İskenderiye’de dünyaya gelen VII. Kleopatra, babası XII. Ptolemaios’un vasiyetiyle henüz 10 yaşında olan kendinden küçük kardeşi XIII.Ptolemaios’la evlendi. Böylelikle Antik Mısır’ın son Helenistik kraliçesi oldu.

Asırlardır Efsane Olmuş Mısır Kraliçesi Kleopatra Nereli

Her ne kadar Kleopatra Mısır kraliçesi olsa da aslında o bir Yunan’dır. Ailece Yunan oluşları sebebiyle de hep kendi soylarından gelenlerle evlilik yapmışlar ve Mısır toplumundan kendilerini her zaman ayrıştırmışlardır.

Mısır Kraliçesi Kleopatra ve Eşleri

Kleopatra ve Jül Sezar

18 yaşında tahta oturan Kleopatra zamanla Mısır dinine yönelir ve kendini Mısır halkına sevdirmeye başlar. Bu durum onun Mısır’dan uzaklaştırılma sebeplerinden birisi olur. M.Ö. 48 yılında XIII. Ptolemy’e (Ptolemaios’a) danışmanlarının verdikleri fikirlerin ardından Kleopatra’yı tahttan indirme girişimi başlatılır ve bu olaylar sırasında kraliçe Mısır’dan Suriye’ye kaçar.

Geçmişten günümüze kadar gelen anlatımlara göre Kleopatra bir halı içerisine sarılır ve bu şekilde Sezar’ın sarayına girerek karşısına çıkar. Sonra da artık Kleopatra’nın cazibesinden midir yoksa zekasını kullanmasından mıdır bilinmez, Sezar ona aşık olur. Kendi ordusunu kuran Kleopatra, Roma’nın diktatörü Jül Sezar ile Mısır’a geri döner ve tahta yeniden oturur.

XIII.Ptolemaios ise Mısır’dan kaçarken ölür ve Sezar Mısır’ı Kleopatra’ya verir. Mısır’a yeniden kraliçe olan Kleopatra diğer erkek kardeşi XIV. Ptolemaios’la evlenir. Kraliçenin Roma diktatörü Jül Sezar’dan bir oğlu olur. Kleopatra sık sık Roma’yı ziyaret etmeye başlar. Sezar M.Ö. 15 Mart 44’te yapılan suikast girişimi sonucunda öldürülür. M.Ö. 44 yılında hem kardeşi hem de kocası olan XIV. Ptolemaios’ta vefat eder ve Mısır’ın hükümdarlığı tamamen Kleopatra’ya kalır.

Kleopatra ve Marcus Antonius

Sezar’ın ölümünden sonra Marcus Antonius, Kleopatra’yı yanına çağırır. Bu sırada evli olan Antonius, kendisini Yunan mitolojisindeki tanrı Dionysos gibi görmektedir. Sonunda Kleopatra ve Antonius karşı karşıya gelecektir ve Mısır Kraliçesi krallara yakışır bir ortam hazırlayarak teknesiyle şehre girerken üzerine İsis kıyafetleri giyinir. Antonius, Kleopatra’yı görür görmez adeta ona vurulur ve aşık olur. Tabi Kleopatra’da Antonius’tan etkilenir ve oda gördüğü andan itibaren Antonius’a aşık olur.

M.Ö. 40 yılında ikiz çocukları dünyaya gelir ve çocuklarının doğumunun üzerinden 4 yıl geçince evlenirler. İleri derecede eşine aşık olan Antonius Kleopatra’yı Mısır’a, Girit’e, Suriye’ye ve Kıbrıs’a vali olarak atar.

Bu durumdan rahatsız olan Roma Senatosu Antonius’u vatan haini olarak kabul edince, Kleopatra ve eşi Antonius Roma’yı kaçarak terk ederler ve M.Ö. 31 yılında Mısır’a yerleşirler. Kleopatra kuşku dolu bir şekilde ölür ve eşinin ölümüne dayanamayan Marcus Antonius’ta kendisini bıçaklayarak öldürür.

Aslında görülen odur ki; Kleopatra, hayatına giren iki erkekten birini ihtiyacı olduğu için, diğerini ise tüm kalbiyle aşık olarak çok sevmiştir.

Exit mobile version