Milletvekili maaşı halkın merak ettiği konuların başında geliyor. Kendilerini temsil meclisinde temsil etmesi için seçtikleri kişilerin, yaptıkları işler karşılığında aldıkları ücretleri bilmek istiyorlar. Bu nedenle birçok kişi güncel millet vekili maaşı ne kadar diye araştırıyorlar.
Milletvekilleri, kanunda belirtildiği üzere en yüksek devlet memurluğu statüsünde bulunmaktadır. Bu nedenle aldıkları maaşlar ve ikramiyeler de o seviyeden hesaplanmaktadır. Aldıkları yüksek maaşlar nedeniyle birçok kişinin hayalinde olan prestijli bir devlet işi olarak da görülüyor.
Ama tabi herkes bu göreve seçilemiyor. Belirli aşamalardan geçilmesi gerekiyor ve koşullar sağlanması gerekiyor. Tüm bu süreç bittikten sonra partinizin veya bağımsız katıldı iseniz sizin yeterli bir oy almanız gerekmektedir. Daha sonra meclise girerek yüksek devlet memuru statüsü ile maaş almaya başlayabilirsiniz.
Milletvekili Maaşı 2020 Ne Kadar?
Alınan yeni kararla beraber vekillerin maaşlarına zam yapılmıştı. 2019 yılında 22 bin 200 TL olan milletvekili maaşı 2020 yılında 25 bin TL’ye çıkartıldı. Emekli vekil maaşı ise 13 bin 410 TL’den 15 bin TL’ye çıkartıldı. Bakan maaşı ise 17 bin 500 TL olarak belirlendi.
2020 Cumhurbaşkanı Maaşı Ne Kadar?
Türkiye’de maaşı en çok merak edilen kişilerden birisi de Cumhurbaşkanıdır. En yüksek devlet memuru olan Reis-i Cumhur ortalama 49 bin 400 TL maaş almaktadır. Net maaşı ise 50 bin 264 TL’dir. Yapılan zamlarla bu ücret artmaktadır.
Cumhurbaşkanı maaşı en çok “Biz Bize Yeteri Türkiye” kampanyasında gündem olmuştu. Kampanya kapsamında vekiller ve Cumhurbaşkanı maaşlarından kampanyaya destek olacaklarını iletmişlerdi. Erdoğan, kampanya kapsamında 7 maaşını bağışlayacağını söylemişti. Bunun üzerine ne kadarlık bir yardım yapacağını hesaplamak isteyen vatandaşlar 2020 cumhurbaşkanı maaşı ne kadar diye aratmaya başladılar.
Milletvekili Nasıl Olunur?
Millet vekili olma şartlarının ilki 18 yaşını doldurmaktır. Bu kural anayasanın 76. Maddesinde ele alınmıştır. 18 yaşında olan kişiler milletvekili adayı olmak için başvuruda bulunabiliyor. Bunun dışında bazı mesleklerden istifa etmeniz gerekmektedir. Vekil olabilmek için istifa edilmesi gereken meslekler şunlardır;
Hakim ve savcıYüksek yargı mensubuYükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarıYükseköğretim kurul üyeleriKamu kurumlarında memur statüsünde olan kişilerSilahlı kuvvetlerde görevli kişiler
Bu mesleklerden biri ile ilgili iseniz istifa etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde vekil adayı olamazsınız.
Milletvekili Adayı Olabilmek İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Yukarıda belirtilen meslekler dışında bir de başvuruda bulunacak kişilerde aranan ve istenen bazı özellikler vardır. Bunlar şu şekildedir;
En az ilkokul mezunu olmakAskerlik hizmetini yapmakKamu görevinde yasak almamakTaksirli suçlar haricinde 1 yıl ve daha fazla hapis yatmamakYüz kızartıcı suç, hırsızlık, resmi ihalelere hile karıştırmak ve terör gibi suçlara bulaşmamış olmak aranan şartlar arasındadır.
Milletvekili Aday Adayı Olmak İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Milletin temsilcisi olabilmek tabii ki kolay bir süreç değildir. Önce aday adayı olacaksınız. Sonra aday olacaksınız. En son seçileceksiniz göreve geleceksiniz ve milletvekili maaşı alacaksınız. Aday adayı olabilmek için aşağıdaki istenilenleri yerine getirmeniz gerekmektedir.
Aday olmak istediğiniz partinin IBAN numarasına istenilen başvuru ücretini ödemelisiniz.Kendinizi tanıtan bir CV hazırlamalısınız.Aday adayı olmak istediğinizi belirten bir dilekçe hazırlamalısınız.Öğrenim durumunu belirten belgeyi ilgili makama sunmalısınız.Askerlik görevini yapmış olduğunuzu gösteren belgeyi ibraz etmelisiniz.Adli sicil kaydını sunmalısınız.Yukarıda bahsettiğimiz meslek grubunda iseniz istifa ettiğinize dair bir kanıt sunmalısınız.Vesikalık fotoğraf, kimlik fotokopisi
İstenilen belgeler tas tamam hazırladıktan sonra ilçe seçim kuruluna başvuruda bulunmalısınız. Daha sonra başvuruda bulunan binlerce kişi arasından seçilerek aday olmayı beklemelisiniz. Aday olduktan sonra partiniz ile beraber seçim çalışmaları yapabilirsiniz. Bu süreçten sonra milletin size oy atması için çalışmalar yürütmelisiniz. Yeterli oyu aldıktan sonra milletvekili olabilirsiniz ve milletvekili maaşı ödemesi almaya başlayabilirsiniz.
Milletvekili maaşları sosyal medya üzerinden çokça eleştirilmektedir. Türkiye’de yüzdeye vurulduğunda milletvekillerinin, emekli milletvekillerinin maaş oranları oldukça yüksek olduğu söylenmektedir. Bu kadar maaş alınması yorumların hedefi olmaktadır. İşsizliğin yüksek olması ve işçiye ödenen paraların azlığı insanları bu eleştirileri yapmaya mecbur bırakmaktadır. Önümüzdeki ocak ayında zamlı maaş alan vekillerin 2021 yılı için de görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Görüşme sonrası maaşlar güncellenecektir.