Dermabrazyon; epidermisin en yüzeyde bulunan tabakalarında, cildin pürüzsüz hale getirilmesi için yapılan cerrahi bir operasyondur. Peki, mikro dermabrazyon cilt bakımı nasıl yapılır? Plastik ve dermatolog bir cerrah tarafından yapılmalıdır. Lokal anestezi altında yapılan bir uygulamadır.
Mikro Dermabrazyon cilt bakımı kapsamlı bir ameliyat olarak planlandığında, hastanın sinirli ya da korkan bir karaktere sahip olması durumunda, sedasyon ya da genel anestezi altında yapılır. Dermabrazyon, konusunda deneyim sahibi dermatologlar ve plastik cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir.
Mikro Dermabrazyon Nasıl Uygulanır?
Mikro Dermabrazyon operasyonu, ağrılı bir işlemdir. Sağlıklı katmana ulaşana kadar, cildin üst kısımları aşındırılır ve tüm çapaklar, törpülenerek temizlenir. İşlemin sonunda cildin kurumaması için; antibiyotik krem, petrol jölesi kullanılır. Kullanılan bu ürünler, uygulamanın fazla iz bırakmamasına ve kabuklanmamasına olanak tanımaktadır.
Dermabrazyon uygulaması yaptıran kişilerin birçoğu evde iyileşme dönemini geçirmektedir. Dermabrazyon iyileşme süreci yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir.
Dermabrazyon Ne Zaman Uygulanır?
Dermabrazyon tedavisi için bazı belirtilerin oluşması gerekir. Bu belirtilerin sadece bir tanesi bile, bu tedavi sürecini başlatabilir.• Yüzde kalan akne izleri,• Travma ya da ameliyat sonrasında, yüzde kalan yara izleri,• Premalign tümörler ( cilt kanseri),• Yüzde oluşan ince kırışık ve çizgiler.
Mikro Dermabrazyon Yan Etkisi ya da Riski Var mıdır?
Cerrahi bir operasyon olan dermabrazyon, her cerrahi operasyonda olduğu gibi farklı komplikasyonlar oluşturabilir. Solunum güçlüğü çekme, ilaçlara karşı oluşan aşırı hassasiyet, operasyon bölgesinde kanama ya da enfeksiyon başlıcalarıdır.
Cilt üzerinde; yeme ve konuşma gibi faaliyetlerde zorlanma oluşabilir. İyileşme aşamasında cilt, daha pembe görünürken, birkaç hafta, kaşıntı ve şişkinlik durumu oluşabilir.
Mikro Dermabrazyon Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Bunun yanında ciltte hiper ya da hipopigmentasyon oluştuğu gibi, bu durum uzun süreli olabilir. Bu uzun süreli dönem, cildin daha koyulaşmasına, açılmasına ya da pembe renkli cilt lekelerinin oluşmasına neden olabilir. Özellikle koyu tenli insanlarda hiperpigmentasyon olma olasılığı yüksektir. Nadir şekilde Skar görülme olasılığı bulunmaktadır.
Operasyon sonrasında şişlik oluştuğunda bu şişlik, ortalama 2-3 hafta içinde geçer. Tedavi edilen bölge, belki birkaç gün belki de bir hafta boyunca ağrı oluşturup, yanmalar meydana gelebilir. Bu durum ağrı kesicilerle geçirilebilir.
Hamilelik Döneminde Dermabrazyon Yaptırılabilir mi?
Hamilelik döneminde dermabrazyon yaptırılıp yaptırılmayacağı, doktorla konuşulması gereken bir durumdur. Ancak hamilelik döneminde vücutta birçok hormonal değişiklikler oluşmaktadır. Bu hormonal değişikliklerinden birisi de cildin duyarlı olması ve sıvının tutulmasıdır.
Travmaya olan duyarlılık ise, hamilelikte dermabrazyon yaptırmanın doğru olmadığını göstermektedir. Hamilelik döneminde yaptırılabilecek bir dermabrazyon, sivilce patlamalarına neden olurken, ciltte yara izi ya da hiperpigmantasyon, ciltte tahriş gibi olumsuzluklar oluşturmaktadır.
Risk düzeyi düşük olmasına rağmen, fetüsün de etkilenme durumu olmaktadır. Bu yüzden fetüsün korunmasına yönelik birçok fizyolojik değişiklikler olmakta ve yaranın iyileşmesi gecikmektedir. Hamilelik döneminde artamaya başlayan bağışıklık döneminde ise, antibiyotik tedavisi ile geçebilecek enfeksiyon riski alınmamalıdır.
Mikro Dermabrazyon Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Dermabrazyon sonrasında, hastanın bazı kurallara uyması gerekir. Bu kurallar şöyle sıralanabilir:
4 ila 6 hafta arasında temas gerektiren sporlardan kaçınılmalıdır.Operasyon yapılan bölgeye, klorlu su tutulmamalıdır.Birkaç hafta alkol içimi durdurulmamalıdır.Operasyonun bir yıl sonrasına kadar tıraş olunmamalı ve güneşe çıkılmamalıdır.İyileşme döneminde, cildin renk atmasının gizlenmesini sağlamak için hipoalerjik makyaj malzemeleri ile makyaj yapılabilir.Cildin iyileşmesi sonrasında hala iltihaplı görünüm devam ediyorsa, skar oluşumundan şüphe edilmeli ve hemen doktora başvurulmalıdır.