Migren Çeşitleri Arasında En Yaygını : Oftalmopatik Migren Nedir?

Migren çeşitleri arasında en

Migren çeşitleri arasında en sık rastlananlardan olan, gözlerin ve başın etkilendiği sinir sistemi sorunu oftalmopatik migren olarak adlandırılır. Çok nadir görülse de göz çevresinde baş ağrılarına neden olmaktadır. Oftalmopatik migrende göz kasları zayıflar ve hareket kabiliyeti azalmaya başlar. Bazı durumlarda kişiler, çift görmeye başlayabilir.

Genellikle çocuklukta başlayan bu rahatsızlık, genç yetişkinlerde de görülebilir. Bu hastalık genellikle kadınlarda görülmektedir. Oftalmopatik migren , saatlerce sürebildiği gibi, haftalarca da devam edebilmektedir. Çok nadir olarak kalıcılık gösterir.

Oftalmopatik Migren Belirtileri Nelerdir ?

Oftalmopatik migren belirtileri saatler boyu sürerken, bazı durumlarda günlerce hatta haftalarca sürebilmektedir. Oftalmopatik migren çeşitleri en yaygın belirtileri ise şu şekildedir:

Göz çevresinde ağrıÇift görmeIşığa karşı oluşan duyarlılıkMide bulantısı ya da kusmaÜst göz kapaklarının düşmesi ya da sarkmasıTek gözde ya da iki gözde görülen kas zayıflamasıHizalama zorluğuDikkat eksikliğiŞiddetli bir baş ağrısıKonsantrasyon bozuklukları ortaya çıkar.

Primer baş ağrılarının da sıklıkla yaşandığı, en önemli migren çeşitleri olarak bilinen Oftalmopatik migrenin neden oluştuğu genellikle bilinmese de alkol, sigara, stres, beslenme alışkanlıkları, migreni tetiklemektedir. Beyin üzerindeki sinirler etrafında bulunan kaplamanın kırılması ve sinirin iltihaplanması, oftalmopatik migrene sebep olabilmektedir.

Göz kaslarına yeterli derecede kan gitmemesi de oftalmopatik migreni tetikleyen nedenlerin başında gelmektedir.

Oftalmopatik Migren Teşhisi Nasıl Konur ?

Oftalmopatik migren teşhisi için herhangi bir test yoktur. Bu yüzden ilk olarak Oftalmopatik Migren Belirtileri ve kişinin hastalık öyküsü dinlenir ve hem göz hem de fiziki muayene yapılır.

Menenjit, sarkoidoz, lenfoma gibi bazı hastalıklar ya da kan pıhtıları da göz kaslarının zayıflayarak felç oluşmasına neden olabilmektedir. Doktorun bu semptomları çok iyi okuyarak bazı testler yapması, hastalığın teşhisinde önemli rol oynamaktadır.

Oftalmopatik migren teşhisi için;

Pıhtı ya da enfeksiyon riski için kan testiMR testiSarkoidoz için göğüs röntgeni ve kan testiAnjiyografiMenenjit, lenfoma, ya da diğer bulaşıcı hastalıklar için spinal musluk

Oftalmopatik Migren Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Oftalmopatik migren tedavisi için bazı yardımcı ilaçlar kullanılabilir. Bu rahatsızlık için özellikle şu tedavi yapılabilir gibi durum söz konusu değildir. Beta-bloker ve kalsiyum-kanal bloker gibi tansiyon ilaçları faydalı olabilir.

Birçok sağlıkçı, oftalmopatik migrenin bir sinir hastalığı olduğunda birleşse de bazı doktorlar ise bu durumun migren ile bağlantılı olduğu konusunda birleşmektedir. Oftalmopatik migrenin hala neden meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir.

Bu yüzden farklı migren çeşitlerinde olduğu gibi oftalmopatik migreni neyin tetiklediğini anlamaktan çok, stresi azaltmak oldukça önemlidir. Çünkü alkol ve sigara kullanmadıkları ya da sağlıklı beslendikleri halde, oftalmopatik migren çeken birçok kişi bulunmaktadır.

Her hastalıkta olduğu gibi migren çeşitleri ile ilgilenen kulak burun boğaz veya nöroloji uzmanı, ilgilendiği hastanın kronik migren tedavisinde takip ettiği migren baş ağrıları , migren atakları ya da daha fazla bilgiyi bir başkası ile paylaşmamalıdır. Kişisel verilerin korunması kanununa uygunsuz şekilde davranan hastane yetkilileri, bu konuda ağır yaptırımlara maruz kalmaktadır.