Dünyanın en önemli sanat müzeleri arasında yer alan ve New York’ta bulunan Metropolitan Sanat Müzesi, gerçekleştirilen bir operasyonla sallanıyor. Sanat severlerin ve hukuk çevrelerinin gözünü çevirdiği Metropolitan Müzesinde, tarihi eser operasyonu kapsamında Antik Mısır’dan günümüze ulaşan beş ayrı esere el konuldu.
El Konulan Eserler
Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bulunan ünlü Metropolitan Sanat Müzesi sergilerinde bulunan, Antik Mısır’dan günümüze ulaşan beş önemli esere, uluslararası boyuttaki bir kaçakçılık soruşturması nedeniyle el konuldu.
Manhattan Bölge Savcılığı tarafından yapılan açıklamalara göre eserlerin toplam değeri üç milyon doları geçiyor. Bu eserler arasında, beş bölümlük Tevrat’ın 2. Cildi olan Çıkış kitabından bir sahneyi konu alan ve Milattan Önce 450 ila 250 yılları arasına tarihlenen bir eserde yer alıyor.
Çıkış kitabındaki bu resmin değerinin 1,6 milyon dolar civarında olduğu, yine el konulan eserler arasında değeri 1,2 milyon dolar civarında olan Milattan Sonra 54 ila 68 yıllarından kalma bir kadın portresi de bulunuyor.
Soruşturmanın Kaynağı Louvre Müzesi Eski Yöneticisi Jean Luc Martinez
Metropolitan sanat müzesinde yapılan operasyonun kaynağının ise, Dünyanın en ünlü müzesi olarak kabul edilen Fransa – Paris’te bulunan Louvre Müzesinin 2013 ile 2021 yılları yöneticiliğini yapan Jean Luc Martinez hakkında yürütülen soruşturmaya dayandığı bildiriliyor.
Jean Luc Martinez, bu sene başında dolandırıcılık suçundan ve yasadışı olarak elde edilen sanat eserlerinin kaynağını sahte belgeler ile gizlemekten suçlanmıştı. Fransa’da yayınlanan gazetelere göre, söz konusu dolandırıcılık ve kaçakçılık olaylarına başka sanat uzmanlarının da karıştığı düşünülüyor.
Bahse konu olayla ilgili ilk haberi yapan “The Art Newspaper’a” göre, son olarak el konulan beş eseri müze 2013 ile 2015 yılları arasında satın aldı.
Tarihi Eserlere El Koyma Kararı Eyalet Hakimi Tarafından Karar Verildi
Soruşturmadan sızan bilgilere göre, söz konusu eserlere ilişkin el koyma kararı 19 Mayıs tarihinde New York Eyalet Hakimi tarafından verildi. Bölge savcılığı sözcüsü de, eserlere verilen emir uyarınca el konulduğunu ve bu eserlerin Fransa Paris’te bulunan Louvre Müzesinin 2013 ile 2021 yılları arasında yöneticiliğini yapan Jean Luc Martinez hakkındaki soruşturma ile ilgili olduğunu açıkladı.
Metropolitan Müzesinden Açıklama
Metropolitan Sanat Müzesi sözcüsü ise, müzelerinin uluslararası bir suç örgütü eylemlerinin kurbanı olduğuna yönelik daha önceki açıklamalarına atıf yaptı.
Metropolitan Müzesi, 2019 yılında da Nedjemankh’ın yaldızlı lahdini, Mısır’a geri iade etmişti. New York Savcılık bürosu, bu eserin eski Mısır Devlet Başkanı olan Hüsnü Mübarek’e karşı 2011 yılında başlatılan isyanlar esnasında çalınmış olduğunu tespit etmişti. Metropolitan Sanat Müzesi ise bu lahdi 2017 yılında satın almıştı.
Müze, daha sonra yaptığı açıklamada sahte belgeler ile yalan beyanların kurbanı olduklarını açıklamıştı. Manhattan Bölge Savcılığı tarafından 2019 yılında düzenlenen rapor içeriğine göre, birçok kişi söz konusu lahdin, Metropolitan Müzesine satışına katılmıştı. Bu kişiler arasında, Almanya Hamburg şehrinde bir galeri sahibi olan ve halen Fransa Paris’te tutuklu bulunan Roben Dib de vardı.
Metropolitan Müzesi, son gerçekleşen el koyma vakasından sonra da çalışanlarının kandırıldığını, yürütülen soruşturma süresince adli makamlar ile işbirliği içerisinde olduklarını ve buna da devam edeceklerini açıkladı.
Savaş Suçu Kabul Ediliyor
Aktif olarak savaşın devam ettiği bölgelerde bulunan kültürel varlıkların yağmalanması eylemleri, 1954 tarihli Lahey Sözleşmesi uyarınca savaş suçu olarak kabul ediliyor.
Son olarak el konulan eserlerle ilgili çalışma yürüten Fransız yetkililer ise, Arap Baharı protestoları esnasında yağmalanan eserlerin Louvre Müzesinin Abu Dabi’de bulunan şubesi tarafından ele geçirilip geçirilmediğini tespit etmeye çalışıyorlar.