Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merakla Beklenen Sosyal Medya Yasa Teklifi Meclise Sunuluyor Türkiye’de Temsilcilik Açılması Zorunlu Hale Geliyor

Daha önce gündeme gelen

Daha önce gündeme gelen ve sosyal medya kullanıcılarının da son derece merakla beklediği sosyal medya düzenlemesi meclise sunuluyorSosyal medya alanında yeni düzenlemeler getirecek olan yasa teklifinin ayrıntıları belli olmaya başladı. Alınan bilgilere göre 11 maddeden oluşacak bu yeni yasa teklifinde neler var? Sosyal Ağ sağlayıcılarına hangi zorunluluklar getirilecek? İşte konuya dair tüm detaylar…

Türkiye’de Temsilcilik Zorunlu Hale Geliyor

AK Parti grubunun, detaylı olarak üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü ve tamamladığı 11 maddelik yasa teklifi hazır. “Sosyal Medya Alanındaki Düzenlemeleri İçeren Yasa Teklifi” alınan bilgilere göre gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulacak.

Gün içinde meclis gündemine gelmesi beklenen yeni yasa teklifinde dikkat çekici bazı ayrıntılar da yer alıyor. Düzenleme teklifi içeriğinde günlük olarak bir milyondan fazla ziyaretçi sayısı bulunan sosyal medya sitelerini ilgilendiren bir durum var. Bu platformların bundan sonra Türkiye’de temsilcilik açmaları ve temsilciliklerinin bulunması zorunlu hale gelecek. Temsilcilik bulundurmayan platformlar hizmet veremeyecek.

Meclis Tatile Girmeden Yasalaşması Bekleniyor

AK Parti grubu tarafından hazırlanan ve çalışmaları tamamlanan sosyal medya yasa teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sunulduğu haberi geldi. Yapılan çalışmalar neticesinde son şeklini alan ve 11 maddeden oluşan sosyal medya düzenlemelerini içeren yasa teklifi bugün meclise sunuluyor. Yasa teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tatile girmeden önce yasalaşması planlanıyor.

11 maddeden oluşan yasa teklifi MHP’ye de bildirildi. 21 Temmuz Salı gününden itibaren de önce muhalefet partilerine gönderilecek daha sonra da Meclis Başkanlığı’na sunulacak.

Yükümlülüğünü Yerine Getirmeyen Sosyal Ağ Sağlayıcının Bant Genişliği Daraltılacak

Yeni yasa teklifine göre, belirlenen yükümlülük ve zorunlulukları yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına uygulanacak yaptırımlar da belli olmaya başladı. Teklife göre yükümlülükleri sağlamayan ve yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarının internet trafikleri bant genişlikleri ilk etapta yüzde 50 daraltılacak. Daha sonra ise yüzde 95’e dek daraltılma kararı alındı.

Para Cezaları da Yeni Yasal Düzenleme Kapsamında Yer Alıyor

Yeni düzenlemenin, meclis tatile girmeden önce yasalaşması planlanıyor. Sosyal ağ sağlayıcıları açısından birçok yeni kural getiriliyor. Bu kurallardan biri; Türkiye’de bulunan kullanıcıların verilerinin Türkiye’de barındırılması zorunlu hale getiriyor. Bu belirtilen yükümlülüğe uygun davranmayanlar ile beraber erişim engellenmesi ya da içerik çıkarılmasına dair kararların uygulanmasına yönelik rapor bildirim zorunluluğu getiriliyor. Aykırı davrananlara ise para cezaları verilebilmesi de yeni yasa teklifi içerisinde yer alıyor.

Sosyal Medya Düzenlemesine İlişkin Yasa Teklifinde Düzenlemesi Yapılan Başlıca Hususlar

Bugün Meclis gündemine geleceği düşünülen yasa teklifi içeriğine göre birçok yenilik yapılacağının sinyali veriliyor. Türkiye’den günlük bazda erişimi bir milyondan daha çok olan yurt dışı ya da yurt içi kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının, Türkiye’de temsilci bulundurma zorunlulukları doğmuş olacak. Bu zorunluluğa uygun olarak hareket etmeyen sosyal ağ sağlayıcılarının ise internet trafiği bant genişliklerine müdahale edilecek. Sosyal ağ sağlayıcısının bant genişliği ilk etapta yüzde 50 daraltılacak. Daha sonra ise bu bant genişliği yüzde 95 oranına varana dek daraltılabilecek.

Bireysel olarak kişiler tarafından da sosyal ağ sağlayıcılarına erişim engellenmesi ya da içerik kaldırılmasına dair başvuru yapabilmesinin yolu açılacak. Bu yapılacak başvurulara ise belirlenen saat sınırlaması içerisinde cevap verilmesi gerekecek. Sosyal ağ sağlayıcısının ya olumlu ya da olumsuz bir cevap vermesi zorunlu hale gelecek. Kendilerine iletilen başvuruları yanıtsız bırakan sosyal ağ sağlayıcılarına ise para cezası verilebilmesi de yasalaşması beklenen teklif ile mümkün olacak.

Meclis Başkanlığına sunulacak sosyal medya düzenlemesine göre; tekli hukuka aykırılık taşıdığı mahkeme kararı ile sabit olan içerikler, sosyal ağ sağlayıcılara bildirilecek. Yapılacak bu bildirime karşın belirli bir zaman dilimi içerisinde karar gereğini yerine getirilmesi istenecek. Yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıları, meydana gelen zararların karşılanması konusunda da sorumlu duruma gelecekler.

Sosyal medya kullanıcıları da söz konusu 11 maddeden oluşması beklenen yasa teklifini merak ediyor. Yasa teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulması sonrası ise tüm ayrıntıları ortaya çıkmış olacak.

Sosyal medya yasağı gelecek mi? Sosyal medya mecralarının durumu ne olacak? Sosyal medya düzenlemesinin detayları belli olduğu an sizlerle paylaşacağız.