Meme Kanserinin Bazı Hücrelerini Bal Arısı Zehrinin Yok Ettiği Keşfedildi!

Bilim insanları çok önemli

Bilim insanları çok önemli bir keşfe imza attılar. Avusturalyalı bilim insanları bal arılardan aldıkları zehrin laboratuvar ortamında agresif olan bazı meme kanseri hücrelerini yok ettiğini keşfettiler!

Zor Olan İki Meme Kanseri Tipinde Denendi

Bal arısı zehri ve zehrin içinde bulunan melittin maddesinin iki güçlü meme kanseri tipi olan üçlü negatif ve HER2 pozitif üzerinde denendiğini söylediler. Her ne kadar bu keşif bilim dünyası tarafından heyecanla karşılansa da bilim insanları üzerinde çalışma yapılmaya devam etme konusunda hem fikirler.

Aslında laboratuvar ortamında kanserle mücadele etmek için birçok kimyasal bileşen mevcut. Ancak ne var ki bunların çok az bir kısmı insanlar üzerinde kullanılabiliyor.

Bal arısı zehrinin geçtiğimiz yıllarda deri kanserine de iyi geldiği bilim insanları tarafından açıklanmıştı.

Daha Uzun Bir Yol Var

300 adet bal arısından ve yaban arılarından alınan zehirler laboratuvar ortamında test edilerek bal arılarının zehirlerinin meme kanserinin bazı hücrelerini öldürdüğü tespit edildi.

Araştırmayı büyük bir titizlikle yürüten 25 yaşında ki Ciara Duffy ve beraberinde ki ekip zehrin bu hücreleri birkaç saat içerisinde öldürdüğünü tespit ettiler. Zehrin içerisinde bulunan bileşkeler bazı hücreleri etkili biçimde öldürürken bunu diğer hücrelere çok az zarar vererek yapıyorlardı. Ancak yüksek dozların zehrin etkisini arttırdığı da gözlemlendi.

Araştırmayı yapan bilim insanları bal arısı zehrinin içinde bulunan melittin maddesinin ise yalnız başına kanser hücrelerini kapatma yetisine sahip olduğunu ve hücre büyümesini engellediğini duyurdular.

Dr. Ciara Duffy;

Melittin normalde arı zehrinde bulunsa da sentetik olarak da üretilebiliyor.

Açıklamasını yaptı.

Meme kanserinin %10-15’lik bir kısmını üçlü negatif kanser türü oluşturuyor ve bu kanser türü ameliyat, kemoterapi ya da radyoterapi ile tedavi edilebiliyor. Yine de araştırmacılar bu maddelerin hemen ilaca dönüştürülemeyeceğini ve bu konu hakkında çok uzun bir yol kat edilmesi gerektiğini düşünüyorlar.

Yine Avusturalya’dan başka bir araştırmacı Doç. Dr. Alex Swarbrick durumu şu şekilde açıklıyor;

“Daha çok erken bir aşamada. Bir kapta ya da bir farede çok sayıda etken madde meme kanseri hücresini öldürebiliyor. Ancak bunun klinik bir tedaviye dönüşmesi için uzun bir yol var”

Bal arısının zehrinden ilaç üretilecek mi bilinmez ama bu haber bile meme kanseri riski taşıyan her kadın için oldukça önemli.