Melisa, nane ailesinden bir bitkidir ve genel olarak çay yapmak amaçlı kullanılmaktadır. Ancak bilinenin aksine tavuk ya da balık marine ederken, pişmiş yiyeceklerde ve reçellerde de kullanılmaktadır.
Sindirim sistemi dışında sinir sistemini ve karaciğeri etkileyen bazı tıbbi bozuklukların giderilmesinde de Melisa kullanılmaktadır. Limon balsamı olarak da bilinen Melisa, geleneksel tıbbın yanında, alternatif tıpta kullanılan bitkilerdendir.
En yaygın kullanılan alanları;
Çay olarak tüketilir.Ek ya da ekstrakt olarak alınabilir.Balsam ya da losyon şeklinde cilt üzerinde kullanılabilir.Melisa, esansiyel yağının sakinleştirdiği ve stresi azalttığı da bilindiğinden terapistler tarafından aromaterapi için de kullanılmaktadır.
Haziran ve ağustos aylarında ılıman iklimlerde yetişen bu bitkinin çay olarak tüketiminde ne gibi faydaları vardır? Çok tüketildiğinde ne zararlar verir? Kimler Melisa tüketmelidir? Tüm bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Melisa Çayı ile Nasıl Rahatlanır?
Melisa çayı Melissa officinalis botanik adıyla da bilinen bir bitki çayıdır. Eski Yunanlılar döneminden gelen bir tarihi bulunmaktadır. Akdeniz bölgesinde, Avrupa ve Afrika’ya özgü bir bitki olan Melisa, doğal bitkisel ilaç olarak, alternatif tıpta kullanılmaktadır.
Melisa çayının faydaları nelerdir ?
Stres azaltmaya yardımcı olur.Düzenli olarak tüketmek enfeksiyon önleme noktasında iyi gelir. Beyin sağlığını destekler.Sindirim sorunlarını hafifletir.Bu mucizevi bitki doğal bir ağrı kesici özelliği taşır. Kalp sağlığı gibi pek çok hastalıktan korunmakta yardımcı olur.Bir çay kaşığı kurutulmuş melisa otu uykuyu düzenlemede faydalı olur. Kaygı ve depresyon azaltma
Yapılan bazı araştırmalarda; melisa çayı içmek, kan basıncını düşürmekte ve kalbi ciddi kardiyovasküler hastalıklardan korumaktadır. Melisa çayı faydaları saymakla bitmiyor.
Melisa çayı faydaları arasında; uçuk, yüksek kolesterol, genital herpes, mide ekşimesi ve hazımsızlığın tedavisinde sayılabilir. Bazı durumlarda Alzheimer hastalığına da iyi geldiği bulgularına rastlanmaktadır.
Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır ?
Melisa çayı kullananlar, melisa bitkisinin taze yapraklarını kullanabilir ya da kurutulmuş yapraklardan tercih edebilirler. Eğer melisa bitkisini kurutarak birkaç ay boyunca lezzetinden bir şey kaybetmeden saklayabilirsiniz. Gün içinde düzenli bir şekilde 1 fincan melisa çayı tüketmek hem sağlıklı beslenme hem de spor yapma sürecinde oldukça faydalıdır.
Melisa çayı nasıl demlenir konusunda merak edenler olabilir. Hazır melisa çayı tüketmek istemeyenler, taze toplanmış melisa bitkilerinden taze çay demleyerek tüketebilir.
Melisa çayı hazırlarken
Birkaç taze melisa yaprağı ayıklanır ve iyice yıkandıktan sonra kâğıt havlu ile kurutulur.Yapraklar küçük parçalar halinde kesilerek bir demlik içine konur.Üzerine dökülecek sıcak su ile ortalama 5 dakika beklenir.Melisa çayı depresyon kaynaklı rahatsızlıklarda, kişiye sakinlik verdiği için birçok terapist tarafından tavsiye edilmektedir.
Melisa Çayı Demlerken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
Melisa çayı nasıl demlenir ne zaman içilir konusunda birçok varsayım bulunmaktadır. Evde yapılacak taze bir melisa çayı; stres anlarını en aza indirmek için, uykusuzluk problemleri yaşandığında, gerginlik durumlarında ve daha birçok endişe verici durumda tüketilebilir.
Bunların yanında, spazmolitik durumlarda, sindirim sisteminin yavaş çalışmasında, irritabl bağırsak sendromu ve asit reflü semptomlarının tedavisinde, yardımcı tedavi olarak tüketilebilir.
Melisa çayını demlerken ; melisa bitkisinin taze ve organik olması, etkisini biraz daha artıracaktır. İsteğe bağlı olarak melisa çayının içine; bal, şeker ya da tatlandırıcı şeker atılabilir.
Melisa Çayının Yan Etkileri Var Mıdır ?
Melisa çayının yararları olduğu gibi, fazla kullanıldığında zararları olabilmektedir. Zararlarından ziyade yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:
Baş ağrısıBulantıŞişkinlikGazKusmaHazımsızlıkBaş dönmesiMide ağrısıAğrılı idrara çıkmaKaygı ve ajitasyon
Bu yan etkiler, çayın kullanma dozuna göre oluşmaktadır. Melisa çayının uzun süreli kullanımı asla yapılmamalıdır. Burada devreye, melisa çayının zararları girmektedir.
Melisa çayının fazla tüketilmesi halinde ne olur?
Troid hormonlarının üretimi yavaşlar ve troid fonksiyonu etkilenir.Melisa, kan pıhtılaşmasını yavaşlattığı için bir ameliyat söz konusu olduğunda ameliyat öncesinde en az iki hafta boyunca içilmemelidir.
Melisa Çayını Kimler İçmemelidir ?
Melisa, topikal olarak da kullanılmaktadır. Bu gibi durumlarda alerjen geliştirebilir. Böyle bir duruma düşmemek için ilk olarak alerji testi yapılmalıdır. Çocuklar, hamileler, emziren anneler, melisa özü ve takviyelerini kullanmamalıdır.
Limon melisa çayı faydaları ve zararları göz önünde bulundurularak tüketilmelidir. Genellikle 4 ila 6 haftadan fazla kullanılmamalıdır. Özellikle ilaç kullananlar, bazı ilaçlarla melisa çayını ve farklı takviyelerini kullanmaktan kaçınmalıdır.
Troid ilaçlarıKan incelticilerGlokom ilaçlarıKemoterapi ilaçları ile melisa çayı ve takviyeleri, merhemleri kullanılmamalıdır.
Melisa çayı faydaları nasıl demlenir , melisa çayı nasıl demlenir ne zaman içilir , limon melisa çayı faydaları ve zararları , melisa çayı faydaları boy uzatma , melisa çayı ekşi ve melisa çayı depresyon konularının yanı sıra diğer bitki çayı tarifleri konusunda merak ettiklerinizi Yaşam kategorisinden takip edebilirsiniz.