Marsa İsim Yollamak Ne İşe Yarayacak? Dünyadan Sonra Yeni Yuvamız Mars mı Olacak?

Hatırlanacağı üzere 2019 yılında

Hatırlanacağı üzere 2019 yılında Mayıs, haziran aylarında marsa isim yollamak furyası oluşmuştu. Bu furyanın asıl amacı Nasa’nın 2020 yılında Mars’a keşif için göndereceği aracın bir nevi duyurusunu yapmaktı. Duyurusunun yanında insanlarda biraz da belki de ilerleyen yıllarda yeni yuvamız olacak Mars hakkında ilgi uyandırmaktı.  

Marsa İsim Yollamak Ne Zaman Sona Erdi?

Marsa isim yollamak furyası 31 Eylül 2019 tarihinde sona erdi. Toplam dünyada on milyon dokuz yüz otuz iki bin iki yüz doksan beş kişi Mars’a kendi gitmeden ismini gönderdi. Dünyadan Mars’a isim gönderen 11 milyon kişinin iki buçuk milyonu İse ülkemizden gönderildi. Böylece dünyada Mars’a en fazla ad gönderen ülke olma konusunda birinci ülke olduk. Bizi İzleyen ilk üç ülke ise sırayla Hindistan, Amerika ve Çin oldu. Buraya tıklayarak diğer ülkelerin ne kadar isim gönderdiğini görebilirsiniz. Marsa isim yollamak işi her ne kadar bir reklam ve dikkat çekme çalışması olarak bitse de Mars’ta yaşama rüyası henüz bitmedi. Aksine yeni başlıyor. 

Neden Mars Sonraki Yuvamız Olsun?

Bilindiği üzere yerküre, Güneş Sistemi içindeki gezegenler içerisinde Güneş’e en yakın üçüncü gezegen. Dördüncü Sırada ise Mars gelmektedir. Yani aslında Mars bir tercih değil zorunluluktur. Uzay maceramız bilindiği üzere çok eski değil. Daha yanı başımızdaki Ay’a 50 sene önce gitmeyi başardık. Yani toprağına toprak katan bir imparatorluk gibi düşünürsek en yakın uygun toprak Mars olarak gözükür.  

İkinci olarak ise Mars, Dünya ile bazı benzerlikler göstermektedir. Bunların başında kendi etrafında dönüşünü 24 saatte bitirmesidir. Bir başka ortak özelliği ise Mars’ın dönme ekseni tıpkı Dünya’nın dönme ekseni gibi yatıktır. Ayrıca bir atmosfere de sahiptir. İşte tüm bunlar sadece marsa isim yollamak ile kalmayıp yakında insan yollamak için de iştah kabartır.  

Bir başka iştah kabartan bilgi ise Mars’ta metan gazının bulunmasıdır. Metan gazı Mars’ta üç farklı bölgede yer almaktadır. Metan gazının bulunmasının bizi heyecanlandırmasının sebebi ise Dünya’da metan gazının canlı sistemler tarafından üretiliyor olmasıdır.

Mars Araştırmaları Tarihçesi

Aslında Mars keşfi uzun süreden beri yapılmaktadır. 1960 ve 1962 yıllarında ilk denemeyi Sovyetler Birliği yaptı. Fakat bu denemeler araçların daha havadayken infilak etmesi ile sonuçlandı. ABD ise ilk denemesini 1962 yılında gerçekleştirdi. Bu da başarısız oldu.

İlk başarılı deneme 1964 yılında Mariner-4 isimli araçla oldu. Mariner-4 böylece ilk defa bir gezegenin yakından çekilmiş fotoğraflarını sağladı.

Mars’ ilk defa başarıyla inen araç ise Viking-1 aracıdır. İlk renkli fotoğraflar ABD tarafından gönderilen 1975 yıllında Viking-1 ve Viking-2 araçlarından gelmektedir. 

1988 yılında İse SSCB tarafından gönderilen Phobos-2 aracı fotoğraflar göndermiştir.  

Bir başka başarılı proje ise Mars Global Surveyor projesidir. 1996 yılında Mars’ın yörüngesine oturmayı başardı. Tam yerleşmesi 1999 yılında oldu. 2006 yılına kadar çeşitli ayrıntıda resimler gönderdi.  

Mars gezegenin toprağı hakkında detaylı bilgi ise 2003 yılında gönderilen araçlardır. Bu araçlar sayesinde toprağın mineral yapısı hakkında bilgiler edinildi.

En son ise 2011 yılında gönderilen Curiosity Mars’a İniş yapmıştır. En az başarılı denemeler kadar başarısız deneme de gerçekleştirilmiştir. Yani Mars sevdası aslında çok önceden beri bulunmaktadır. Marsa isim yollamak fikri belki de bu araştırmaları dünyada kendi halinde yaşayan insanlara da duyurmak amaçlıydı.

Marsa Yolladığımız İsimler Ne zaman Gidecek?

Marsa isim yollamak projesine en büyük ilgi ülkemiz tarafından gösterildi. Yaklaşık olarak 11 milyon ismin 2.5 milyonunun biz gönderdik. Peki gönderdiğimiz isimler Mars’a nasıl gidecek? Mars 2020 programı olarak Mars’a gönderilecek keşif aracının adı Perseverance.

Normalde 17 Temmuz 2020 yılında yapılacak fırlatma işleminin 20 Temmuz 2020’ye ertelendiği duyuruldu. Mars 2020 görevinin asıl hedefi kısaca Mars’ta yaşamın olup olmadığıdır. Keşif aracı Perseverance Atlas V-541 rampası üzerinden fırlatılacaktır. Fırlatılan Keşif aracının 18 Mart 2021’de Mars’a ulaşacağı öngörülmüştür. İnişin yapılacağı bölgenin ise Jezero Krateri olması planlanmıştır.

Mars 2020 Görevi Amacı

2020 yılının temmuz ayında yapılacak bu keşif aracı gönderiminin aslında bir amacı var. 2030 yıllarında Mars’a insan indirebilmek. Bu amaçla keşfi aracı ile birlikte karbondioksiti oksijene çevirebilen bir ekipman da gönderildi. Bu sayede ilerde yapılacak bir insanlı keşifte bu ekipman hayat kurtarıcı olacaktır.

Mars Uzaylılara Ev Sahipliği Yapıyor mudur?

Yapılan araştırmalar sonucu 2018 yılında Mars’ın Güney kutbunda buz altına saklanmış su gölünün bulunduğu görülmüştü. Daha önce ise donmuş sulara da rastlanmıştı. Hatta yapılan araştırmalar sayesinde 3 milyar yıl önce suların Dünya’daki olduğu gibi düşünülmekteydi. Bu da Mars’ın aslında ölü bir Dünya olduğu görüşünü kuvvetlendirmektedir.  

2019 yılı Ekim ayında ise NASA Gezegen Bilimi Direktörü Jim Green ilginç bir açıklama yaptı. Bu açıklamada Mars’ta halihazırda hayat olabileceğini söyledi. Fakat insanların buna hazır olmadığını ekledi.   Bunun üzerine metan gazı bulunması biz “Dünyalıları” daha çok heyecanlandırdı. Çünkü Bizim dünyamızda metan gazının neredeyse tamamı canlılar tarafından üretilir. Bu bilgi Mars’ta canlı hayat olabileceği konusunda şüpheleri arttırdı. Buna karşılık hala metan gazının kaynağı belli edilmiş değil.  

Tüm bu bilgileri göz önüne alındığında Mars uzay ile ilgilenen insanları heyecanlandıran bir durak. Bir yandan büyük bir devrim olmasının yanında uzaya geniş çapta bakıldığında Mars, sadece bizim komşumuz olan bir gezegen. Yani keşfedilmeyi bekleyen daha binlerce gezegen bulunmaktadır. Belki Mars’ta “uzaylılar” olmasa bile, bir ara istasyon olarak kullanılarak diğer gezegenlerin incelenmesi adına yardımcı olabilir. Belki de uzaylılar çoktan Mars’ı terk edip başka gezegenlere gitmişlerdir.