Mantar Yetiştiriciliği Nedir? Mantarcılık Nasıl Yapılır? Mantar Üretimi Yapma

Günümüzde pek çok girişimci

Günümüzde pek çok girişimci mantar yetiştiriciliği alanında faaliyet göstermeye başlamıştır. Çünkü mantar üretimi oldukça kolay yapılabilen, gerekli şatlar sağlandıktan sonra kısa sürede ürün veren ve dolasıyla kısa sürede kazanca sahip olmayı sağlayan bir iştir. Bu sebeple son yıllarda mantar yetiştiriciliği ivme kazanmıştır. Üstelik gerekli sermayenin olması durumunda, çeşitli firmalar mantarcılık nasıl yapılır bilmeyen kişilere dahi tesis kurma hizmeti vermekte ve beraberinde gerekli eğitimleri sağlamaktadır. İşte mantar yetiştiriciliğine dair tüm merak edilenler ve cevapları…

Mantarcılık Nasıl Yapılır?

Mantar yetiştiriciliği, düşük sermaye ile gerçekleştirilebilecek üretim faaliyetleri arasında yerini almaktadır. Bu sebeple de günümüzde mantarcılık nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça merak edilmektedir. Kısa zamanda verim alınan mantarcılıkta büyük üretim tesislerine gerek duyulmamaktadır. Çünkü yaklaşık 200 metrekare kapalı alanı olan kişiler dahi bu iş kolunda faaliyet gerçekleştirebilmektedir.

Mantarcılık nasıl yapılır sorusu, bu alanda girişim yapacak olan kişilerin cevabını merak ettiği bir konudur. Özellikle de beyaz şapkalı kültür mantarı üretimi yapmak isteyenler, bu sorunun cevabını araştırmaktadır. Bu üretim faaliyeti için ortaya konacak olan sermayenin yaklaşık olarak 1 yıl içinde kendisini amorti etmesi de, bu iş alanına yönelimi oldukça arttırmaktadır. Mantar yetiştiriciliği nasıl yapılır ve mantarcılık için gerekli olanlar nelerdir diye araştırdığımızda ulaşılan sonuçlar aşağıdaki gibidir:

Şık görmeyen kapalı bir alana ihtiyaç duyulmaktadırMantar üretim alanının nemli olması ve havalandırılması gerekmektedirMantar kompostu dikkatlice ve profesyonelce hazırlanmalıdırSürekli kontrol gerçekleştirecek kişiye ihtiyaç vardır

Mantar yetiştiriciliği için kompost hazırlanması en önemli konulardan bir tanesidir. Ancak günümüzde bunun da kolay bir yolu bulunmaktadır. Çünkü internette mantar kompostu hazırlamak dâhil pek çok konuda bilgi içeren mantar yetiştiriciliği pdf ile mantar yetiştiriciliği kitabı bulunmaktadır. En azından tarım faaliyetleri ile ilgili olan kişiler bu kaynaklar aracılığı ile üretim gerçekleştirebilmektedir. Herhangi bir tarım deneyimi olmayan kişiler ise belirli bir ücret karşılığında mantar yetiştiriciliği destek firmalarından hizmet alabilmektedir.

Mantar Yetiştiriciliği Yapmak Nedir? Mantarcılık Nasıl Yapılır?

Mantar yetiştiriciliği yapmak kısa sürede ortaya konan sermayenin kendisini amorti etmesini sağlayan bir tarı faaliyetidir. Üstelik pek çok tarım faaliyetine göre daha az bütçe ve emek istemektedir. Son yıllarda mantar yetiştiriciliği alanında yoğun olarak talep gerçekleşmesinin nedeni de budur. Üstelik pek çok özel kuruluş, mantarcılık nasıl yapılır diye araştırma yapan ve bu alanda istekli olan kişilere hazır üretim tesisi desteği sağlamaktadır.

Mantar yetiştiriciliği alanında hizmet veren firmalar, müşterilerine tesisi anahtar teslim olarak kurmakta ve gerekli eğitimleri vermektedir. Böylelikle kişiler, tarım alanında bir deneyime sahip olmasa dahi bu işi yapabilmektedir. Üstelik hemen hemen her şehirde mantar yetiştiriciliği kursu da bulunmaktadır. Bu kursu başarıyla bitiren kişiler, sermayeleri doğrultusunda mantar üretim faaliyetlerini uygulayabilmektedir.

Mantar yetiştiriciliği maliyeti oldukça düşüktür. Özellikle de mantar üretimi tesisi kurmak için gerekli alana sahip olan kişilerin maliyeti daha da düşmektedir. Hem maliyetin düşük olması, hem kolay uygulanabilir olması hem de kısa süre içinde kara geçilmesi, bu alandaki girişimleri arttırmıştır.

Mantar Yetiştiriciliği KOSGEB

Mantar yetiştiriciliği kosgeb tarafından da desteklenmektedir. Girişimciler için büyük avantajlar yaratan KOSGEB, mantar yetiştiriciliği faaliyetinde bulunacak olan girişimcilere maddi destek sağlamaktadır. Devlet destekli hibe kredi alarak mantar üretimi yapmak isteyen kişiler, KOSGEB veya TKDK’ye başvuru gerçekleştirebilmektedir.

Mantarcılık nasıl yapılır ve KOSGEB desteği nasıl alınır sorularına yanıt arayan kişiler, başvuru için belirtilen şartlara da uyum sağlamak zorundadır. KOSGEB’e başvuru yapacak olan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Mantar yetiştiriciliği için aranan diğer KOSGEB başvuru şartları ise şunlardır:

Girişimcilerin 32 saatlik girişimcilik destek programını başarıyla geçmiş olması gerekmektedirMantar üretim tesisi için yapılan giderler ve masraflar faturalandırılıp kayıt ettirilmelidirEğitimin alınmasından sonraki 1 yıl içinde üretim tesisinin kurulması gereklidirHazırlanan iş planı, KOSGEB tarafından kabul edilmelidirGirişimci daha önce KOSGEB desteklerinin herhangi birinden yararlanmamış olmalıdırMantar yetiştiriciliği süreci, KOSGEB kuralları doğrultusunda gerçekleştirilmelidir

Mantar Yetiştiriciliği Karlı Mı?

Mantar yetiştiriciliği karlı mı sorusu, bu alanda girişimde bulunacak olan kişiler tarafından merak edilen sorular arasında yerini almaktadır. Net olarak bilinmelidir ki; mantar üretimi yapmak oldukça karlı bir iştir. Bu girişim faaliyeti için devlet desteği almak, karın artmasını da sağlamaktadır. Ancak mantar yetiştiriciliği için devlet desteği almayan kişiler dahi genel olarak 1 yıl içerisinde sermayelerini çıkarabilmektedir.

Mantarcılık nasıl yapılır ve kazançlı mıdır soruları, son yıllarda daha fazla sorulur olmuştur. Çünkü bu işten kısa zaman içinde büyük kar elde eden girişimci sayısı oldukça fazladır. Büyük girişimlere adım atmadan önce evde mantar yetiştiriciliği faaliyetlerinde bulunanların sayısı da oldukça fazladır. İnternet üzerinde pek çok görsel ve video ile bahçede kültür mantarı nasıl yetiştirilir sorusuna cevap alınabilmektedir.

Kültür Mantar Üretimi Nasıl Yapılır?

Kültür mantarı üretimi nasıl yapılır açıklamadan önce kültür mantarı nedir sorusuna cevap verilmelidir. Kültür mantarı, herkesçe bilinen beyaz şapkalı bir mantar türüdür ve özel olarak yetiştirilmektedir. Bu mantarın şapka kısmı da kök kısmı da tüketilebilmektedir. Son yıllarda da kültür mantarı üretimi oldukça popülerlik kazanmıştır.

Mineral, protein ve vitamin bakımından oldukça zengin olan kültür mantarına rağbet oldukça fazladır. Bu sebeple de kültür mantar yetiştiriciliği ivme kazanmıştır. Sürekli tüketilen besin olduğundan kültür mantarının satışı da oldukça kolaydır. Bu mantarın üretilebilmesi için de ısı yalıtımlı ve kapalı bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. Genel olarak da kültür mantar yetiştiriciliği için ışık almayan ve iyi izolasyonlu yerler tercih edilmektedir. Kültür mantarı yetiştiriciliği ve üretimi için gerekli olan ortam şartları şunlardır:

Mantarhane sıcaklığı 16 ile 23 derece arasında olmalıdırMantarhanenin nemli olması gerekmektedir. Nem oranı %80-%90 arasında olmalıdırMantarhaneye doğrudan güneş ışınları gelmemelidirHavalandırma sisteminin iyi olması gerekmektedir

İstiridye Mantarı Üretimi Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda istiridye mantarı üretimi ile para kazanma yolunu tercih eden pek çok girişimci bulunmaktadır. Çünkü istiridye mantarı yetiştiriciliği oldukça kar getiren bir üreticilik faaliyetidir. Bu sebeple de çoğu girişimci istiridye mantar yetiştiriciliği alanında faaliyet göstermeye başlamış ve üretim tesisi kurmuştur.

İstiridye mantarı, yenebilen mantar türleri arasındadır ve sebzenin üst kısmı istiridye şekline benzemektedir. Ayrıca istiridye mantarı, kavak mantarı ve kayın mantarı olarak da adlandırılmaktadır. Çünkü bu mantar, kavak ağaçlarının altında yetişmektedir.

İstiridye mantarcılık nasıl yapılır sorusunun yanıtına gelince; oldukça basit koşullar karşımıza çıkmaktadır. Çünkü mantar yetiştiriciliği oldukça basittir ve kısa süre içerisinde ürün alınmaktadır. Bu sebeple de son yıllarda bu alandaki girişimlerin sayısı fazlalaşmıştır. İstiridye mantarı yetiştirmek için ilk gerekli olan ise; bol oksijenli ve nemli bir alana sahip olunmasıdır. İstiridye mantarı yetiştiriciliği için gerekli olan şartlar ise şunlardır:

Üretim için mantarhanenin en az 200 metrekare olması gerekmektedirTesis kurulabilmesi için sermayeye ihtiyaç vardırGünde en az bir kez kontrol gerektirmektedirMantar kompost karışımı oluşturulması gerekmektedirGölgelik olan bir üretim haneye ihtiyaç duyulmaktadır