Mali Müşavir Maaşları Ne Kadar 2020? Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Mali müşavirlik maaşı ve prestiji ile insanların dikkatini çekmektedir. Rahat bir hayat sürmek isteyenlerin sürekli olarak araştırdığı popüler meslekler arasında mali müşavirlik üst sıralarda yer almaktadır. Bu mesleği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler, okunması gereken bölümler, başarılı olunması gereken sınavlar vardır. Peki, mali müşavir nasıl olunur? Bir mali müşavir aylık ne kadar kazanır? İşte […]

Mali müşavirlik maaşı ve prestiji ile insanların dikkatini çekmektedir. Rahat bir hayat sürmek isteyenlerin sürekli olarak araştırdığı popüler meslekler arasında mali müşavirlik üst sıralarda yer almaktadır.

Bu mesleği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler, okunması gereken bölümler, başarılı olunması gereken sınavlar vardır. Peki, mali müşavir nasıl olunur? Bir mali müşavir aylık ne kadar kazanır? İşte prestijli bu meslek hakkında bilinmesi gerekenler.

Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Muhasebe kökenli bir meslek olan müşavirlik için 4 yıllık bir İİBF bölümünden mezun olunması gerekmektedir. İşletme, iktisat, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, ekonometri, ÇEKO gibi İİBF bölümlerinden mezun olan ve lisans diploması alan kişiler müşavirlik için adım atabilirler.

Tabi sadece İİBF bölümlerinden mezun olmak tek başına yeterli değildir. Türkiye şartlarında bu mesleği yapacak kişilerde aranan özelliklerden birisi Türk vatandaşı olunmasıdır. Bu şartı sağlayan kişiler daha sonra bir muhasebe bürosunda veya şirkette bir muhasebeci gözetiminde 3 yıl staj görmesi gerekmektedir.

Mali Müşavir Nasıl Olunur? Ne Kadar Kazanır? Mali Müşavir Olma Maliyeti Nedir?

Bu süreci tamamlayan kişiler daha sonra yapılacak olan serbest mali müşavirlik sınavına girmeli ve bu sınavdan başarılı sonuç elde etmelidirler. Sınavdan geçerli not alan adaylar müşavirlik ruhsatını elde ederler.

Mali Müşavir Nedir? Görevleri Nelerdir?

Ruhsatını alan kişiler isterlerse kendi bürolarını açabilirler isterlerse de devlet dairesinde veya özel şirketlerde işe girebilirler. Kendi bürosunu açmak isteyen müşavirler ortak olarak da büro açabilirler. Bu kişiler yasaların çizdiği kanunlar çerçevesinde vergi planlaması yaparlar. Defterini aldığı kişi veya kurumların fatura bilgilerini, gelir gider durumlarını tutarlar.

Aldıkları işlerin vergi iadelerini, muhasebe defterlerini belirler ve çıkartırlar. Raporlar hazırlarlar, kişi veya kurumların bütçe planlamasını hazırlarlar, iş planı yaparlar, finansal tablolar hazırlarlar.  Hazırlanan tüm bu dosyalar ilgili kurumlara sunulur. Tüm bu görevler müşavirlik mesleği kapsamında yapılır. Mali müşavir maaşları da yapılan bu işlerin yoğunluğuna göre değişiklik gösterir.

MALİ MÜŞAVİRLİK-MALİ MÜŞAVİR NASIL OLUNUR ?

Bu mesleği yapan kişiler, defterini tuttuğu kişi veya kurumların bilgilerini gizli tutmakla yükümlüdür. Bu bilgileri yasanın gerektirdiği çizgiye getirmelidirler ve vergi kurallarına uygun olarak işlemlerini yürütürler. Her işlem kayıt altında yapılır ve her işlemin açıklaması kayıt altına alınır.

Mali Müşavir Maaşları 2020

Bu meslekten kazanılacak paralar özel ve kuruma bağlı olarak çalışmaya göre değişmektedir. Özel olarak kendi bürolarında çalışan müşavirlerin maaşları ise defterini tuttuğu kişilerin çokluğuna ve işlerinin yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir.

Normal şartlarda bir mali müşavirlik maaşı 2020 yılında 4 bin TL ile 5 bin TL arasında değişmektedir. Bu azami bir kazanç olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer özel bir büro sahibi olmak isterseniz ve kendi müşteri çevrenizi oluşturursanız daha fazla kazanabilirsiniz. Muhasebesini tuttuğunuz kişilerin iş büyüklüğüne göre de kazancınız farklılık gösterecektir. Aylık 40 bin TL civarında kazan mali müşavirler de bulunmaktadır.

Nasıl Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Olunur? Yeminli Mali Müşavir Maaş 2020

Mali müşavirlik mesleği kendi içinde de rütbeli şekilde ilerlemektedir. Mesleğinde tecrübe kazanan ve sınavlarda başarı elde eden müşavirler daha sonra yeminli mali müşavir olarak anılırlar. Hem kazançları hem de prestijleri yükselir. Bu rütbeye ulaşabilmek için gerekli olan sınava girecek kişilerde aranan şart ise 10 yıl mali müşavirlik görevi yapmış olmasıdır.

10 yıllık meslek hayatından sonra yeminli mali müşavirlik sınavına girme hakkı elde edilir. Bu sınavda başarı elde eden kişiler yeminli mali müşavir olurlar. Bu statüyü kazanan kişiler muhasebe alanında danışmanlık yapabilirler. Ayrıca vergi danışmanlık şirketlerinde iş sahibi olma imkanı elde ederler. Şirketleri denetleyen finansal denetim şirketlerinde görev yapabilirler. Hem kendi özel bürolarında hem de kurumlarda yüksek gelirler elde edebilirler. Normal mali müşavirlerden çok daha fazla kazanırlar.

Mali Müşavirler Ne Kadar Kazanıyor? Nasıl Mali Müşavir olunur?

Normal şartlarda ülkemizde bir yeminli mali müşavirlik maaşı 15 bin TL ile 20 bin TL arasında değişmektedir. Bu maaşlar iş yapılan kuruma ve müşteri sayısına göre artabilmektedir.  

Mali Müşavir Stajyer Maaşı 2020

Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de maaşlar tecrübeyle beraber artmaktadır. Mesleğin ilk adımı ise stajyerliktir. Stajyerlik maaşları staj yapılan yere göre değişmektedir. Genel olarak asgari ücretle çalışan stajyerler 3 yılın ardından girdikleri sınavlarda başarılı olup SMMM unvanı elde ederler ise 5 bin TL maaş alırlar. 5 yıldan sonra ise mali müşavir maaşları 8 bin TL olmaktadır. Bir mali müşavir 2020 yılı güncel fiyatlarına göre aylık en düşük 5 bin TL en yüksek ise 20 bin TL kazanmaktadır.

Exit mobile version