Lektin diyeti nedir? Sağlıklı bir yaşam amacındasınız, ama nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? O halde lektin diyeti aradığınız sağlıklı yaşamın başlangıcı olabilir! Bir tür arındırma beslenme stili şeklinde tanımlayabileceğimiz lektin diyeti nedir? Lektin diyeti nasıl oluyor? Lektin diyeti faydaları neler? Merak edilenlerin tamamını sizin için yazdık.
Lektin Diyeti Nedir? Lektin Zararlı mı?
Son günlerin popüler diyet listelerinden olan lektin diyeti nedir? Lektin diyeti aslında adından da anlaşılacağı üzere lektin içeren besinlerin tüketiminin sınırlandırılması anlamına geliyor. Lektin bitki ve hayvanlarda bulunan bir tür proteindir.
Karbohidrat bağlayıcı özelliği bulunan bu proteinin tüketimi bazı yan etkilere sebebiyet verebiliyor. Özellikle fazla tüketimi halinde lektin duyarlılığı gelişebilecektir. Lektin duyarlılığı vücutta elbette farklı ve zarar veren semptomlara yol açabilecektir. Ancak lektin tüketimi normal sınırlardaysa herhangi bir zarar söz konusu değildir.
Lektin nedir? Lektin nelerde var? daha detaylı bilgi için bağlantımıza tıklayarak okuyabilirsiniz.
1- Lektin Nasıl Yok Edilir? Lektin İçeren Gıdalar Hangileri?
Lektin pek çok besin grubunda bulunduğundan vücuttan yok etmekte son derece zordur. Genellikle hiç tüketilmemesi ve vücudun belirli bir süre lektinsiz kalışı ile atılması yani yok edilmesi mümkün olabilir. Lektin içeren gıdalar oldukça fazladır. Yalnızca bitkisel kaynaklı olmayıp hayvansal kaynaklı ürünlerde de yer alabilir.
2- Lektin Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Lektin diyeti nedir, hangi yiyeceklerde bulunur? Lektin içeren gıda grupları şunlardır;
- Baklagiller,
- Buğday ve un içerikleri,
- Patates,
- Biber,
- Patlıcan,
- Domates,
- Kabak,
- Salatalık,
- Badem, kaju, fındık gibi kuruyemişler,
- Süt ve süt ürünleri,
- Arpa, pirinç, kinoa
3- Lektin Diyeti Ne İşe Yarar? Lektin Diyetinin Vücuda Faydaları Neler?
Lektin diyeti nedir ne işe yarar? Bu diyet lektin alımının yarattığı yan etkileri minimum düzeye indirgemeye yardımcıdır. Bu anlamda vücut daha sağlıklı ve dinç bir görünüme ulaşabilecektir.
Bunun yanı sıra bağırsak geçirgenliği azalacaktır. Hazımsızlık, şişkinlik gibi belirtiler görülmeyecektir. Son olarak lektin yokluğu sebebiyle karbonhidrat tutulumu sınırlanacağından, kilo kontrolünü sağlamak kolay olacaktır.
4- Lektinsiz 21 Gün Ne Demek?
Lektinsiz 21 gün ne? Lektin diyeti nedir kısmında belirttiğimiz gibi bu diyet lektin yokluğu anlamına geliyor. Bilindiği üzere vücutta bir şeyin varlığına alışmak söz konusu ise onu unutmak için 21 günlük bir diyet uygulamak gerekiyor.
21 gün bir besin tüketilmediğinde, vücut onun yokluğunu unutuyor ve artık aramıyor. Lektinsiz 21 gün ise lektin almadan 21 gün geçirmeyi ve vücudun lektini unutmasını amaçlıyor.
5- Lektin İçermeyen Besinler Nelerdir? Lektin İçermeyen Besinlerde Sınırlama Var mı?
Lektin içermeyen besinlerin tüketiminde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Lektin içermeyen besin gruplarını sınırsız olarak tüketebilirsiniz. Tüketebileceğiniz lektin barındırmayan içerikler ise şunlardır;
- Elma,
- Kivi,
- Limon,
- Şeftali,
- Nar,
- Ahududu,
- Siyah pirinç,
- Hindi,
- Yaban mersini,
- Yumurta akı,
- Organik et, süt ve süt ürünleri,
- Çilek
6- Lektin Diyeti Örnek Menü | Lektin Diyeti Nasıl Yapılır?
Lektin diyeti nedir şeklinde araştırmalar yapan kişilerin en merak ettikleri detay bu diyetin nasıl yapılacağıdır. Bu diyette aslında örnek menü ve liste vermek doğru olmayacaktır. Çünkü bu diyette lektin içeren besinleri sınırlamak yeterli olacaktır. Lektin içermeyen besinlerin tümü istenilen öğünde ve miktarda tüketilebilir.
Ananas sirkesi faydaları nelerdir bilgi için bu yazımıza göz atabilirsiniz.
7- Lektin Diyeti Nedir Ne Kadar Süre ile Yapılmalı? Lektin Diyeti Kilo Vermeyi Kolaylaştırır mı?
Bir diyet kültürü haline gelen lektin diyeti nedir? Lektin diyeti mutlaka bir doktor onayının alınması ile yapılmalıdır. 21 gün yapılması önerilen lektin diyeti bu sürenin bitimi ile sonlandırılmalıdır. Bir haftalık bir ara sonrasında yeniden lektin diyeti 21 gün periyoduna başlanabilir.
Totalde 3-4 ay kadar bu sıklıkla uygulanan diyetin bitirmesi önerilmektedir. Lektin diyeti bağırsakları ve mideyi büyük ölçüde rahatlatacağından elbette ki kilo verilmesini destekler. Bu diyet düzenli uygulandığı takdirde kilo verilmesi kaçınılmaz olacaktır.
8- Lektin Diyetinin Zararları Nelerdir?
Lektin vücutta bir olumsuz etki yaratmıyor ve aşırı tüketilmiyorsa aslında zararlı olduğu söylenemez. Aksine normal miktarlarda tüketilmesi kalp ve akciğer hastalıklarının oluşumunu engelleyebilecektir.
Lektin diyeti nedir? Bu nedenle vücutta lektinin uzun süre alınmaması kalp ve akciğer hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Ancak kişide lektin duyarlılığı varsa ve buna rağmen tüketimi sınırlandırılmıyorsa bu durumda mide ve bağırsak hastalıkları oluşabilir. Bunun haricinde lektin diyetinin bilinen bir zararı bulunmamaktadır.