Yeni lastik alacak kişilerin en çok sorduğu sorulardan birisi lastik tarihi nerede yazar sorusudur. Bu sorunun cevabını bilmek alacağımız lastiğin kullanılabilir oluşundan ve yeniliğinden emin olmak için önemlidir. Aksi takdirde kandırılma riski ve eski, yıpranmış lastik alma olasılığı yüksektir.
Araç kullanımında aracın bakımı olduğu kadar lastiklerin bakımı ve yenilenmesi de önemlidir. Kışlık lastikler ve yazlık lastikler yıpranmışlık seviyesine göre fayda dereceleri değişmektedir. Eğer aşırı yıpranmış lastik kullanılırsa bu durum kazalara davetiye çıkarabilir. Bu nedenle lastiklerin periyodik olarak kontrol edilmesi gereklidir. Bu sayede yol tutuşu yüksek lastiklere sahip oluruz ve kazaların önüne geçebiliriz.
https://www.youtube.com/watch?v=ulMqL7DWgYg
Lastiklerin kullanım ömürleri yasal kurallarla sınırlandırılmıştır. 20 yılı tamamlayan lastiklerin kullanım limiti dolmuş sayılır. Bu nedenle lastik alırken 20 yaşından küçük olmasına dikkat etmek gereklidir. Eğer sıfır bir lastik doğru şekilde kullanılır ve bakımları yapılırsa 20 yıl kaliteli bir şekilde hizmet eder. Aksi takdirde lastiklerin ömrü daha da kısalır ve can güvenliği için değiştirmek gerekir.
Yeni Araç Alacaklara Lastik Önerisi
İkinci el araç alımında birçok konuya dikkat edilir. Kaporta sağlamlığı, çürüklerin kontrolü, kaza durumu, kilometresi ve aracın iç özellikleri gibi birçok kalem kontrol edilir. Fakat konu lastiklere gelindiğinde birçok alıcı bu detayı atlar.
Aslında atlanmaması gereken önemli bir konudur. Bu nedenle lastik tarihi nerede yazar bilinmesi gerekir. Uzmanlar tavsiyelerinde 10 yıldan fazla kullanılmış bir lastiğin takılı olduğu aracın satın alınmaması gerektiğini söylüyor.
Eğer lastiklerin kötü durumda ise bu durumun göz önünde bulundurulup aracın fiyatında indirim yapılması gerektiği savunuluyor. Bu durumun önemli olduğu vurgusu yapılıyor. İkinci el araç alacaklara bu şekilde tavsiyelerde bulunuluyor.
Lastiklerin Üretim Tarihi Nerede Yazar?
Lastikler üzerinde birçok yazı ve sembol vardır. Bu yazıların her birinin birer anmalı vardır. Kimi değerler lastikte olması gereken hava basıncını gösterirken kimi değerlerde de lastiklerin üretimi yazar. Oto galeriden sıfır araç alırken bile lastik tarihi nerde yazar öğrenilmesi gerekir ve kontrol edilmelidir.
Çünkü son dönemlerde döviz kurlarında büyük dalgalanmalar yaşanmaktadır. Bu da lastik fiyatlarını önemli ölçüde arttırmıştır. Bu nedenle yıpranmış lastiğe sahip araç almak mantıklı bir karar olmayacaktır. Sadece fiyat açısından değil yol tutuşu bakımından da lastiklerin tarihi önemlidir. Yıpranmış ve uzun süre kullanılmış lastiklerin yol tutuşu düşecektir. Bu da kazaya davetiye çıkartacaktır.
Lastik tarihi nerede yazar sorusunun cevabına gelecek olursak bunun için lastik üzerinde bulunan DOT sembolüne bakmamız gerekir. Bu sembolden sonra yazılmış olan dört rakamlı sayı bize tarihin yaşını vermektedir. Örneğin DOT sembolünden sonra 3619 yazıyor ise bunun anlamı lastik 2019 yılının 36. Haftasında üretilmiş demektir.
Bu tarihilerin kontrolünü çok iyi bir sürücü dahi olsanız yapmanız gerekir. Bu kontrolün ihmali neticesinde araç kontrolü güçleşir ve kazalar artabilir. Eğer lastiğiniz 10 yılı aşkındır kullanılıyor ise değiştirmenizde fayda vardır. Lastik seçiminde bilindik markaları tercih etmek güvenlik açısında da önemlidir. Kış ve yaz lastik kullanımına özen göstermek de bir diğer tavsiyedir.
Lastik Alırken Üretim Tarihi Ne Olmalı?
Lastiklerin üretimi tarihinin DOT sembolünden sonra yazılmış olan 4 rakamlı sayı olduğunu söylemiştik. Bu dört rakamdan ilk iki hanesi üretim haftasını son iki hanesi üretim yılını göstermektedir. 2418 yazılı bir lastik 2018 yılının 24. Haftasında üretilmiştir. Lastik alırken 10 yıldan daha az kullanılmış olmasına özen gösterilmelidir. Lastiğin kaç yıllık olduğuna gösterdiğimiz şekilde bakabilirsiniz.
Kış Lastiğinin Ömrü Ne Kadardır?
Kış lastiğinin kullanım ömrü kullandığınız lastiğin kalitesine ve kullanım şekline göre farklılık göstermektedir. Normal şartlarda bir kış lastiğinin ömrü 5 yıldır. Ömrünü tamamlamış lastiklerin kullanımları kış aylarında kazaların artmasına neden olur. Ayrıca ülkemizde kış lastiklerinin diş derinliği 1.6 mm olmalıdır. Bu yasal bir zorunluluktur.
Michelin lastik üretim tarihini, Continental lastiğin üretim tarihi nasıl anlaşılır sorularının cevabı aynıdır. Herhangi bir lastiğin yılı nerede yazıyor ise aynı şekilde diğer lastiklerin zaman ibareleri de aynı yerde yazar. Bu nedenle lastik tarihi nerede yazar, nasıl okunur üretim tarihi nedir ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda bahsettiğimiz gibidir.