Türk heykeltraş Kuzgun Acar ve eserleri merak ediliyor. Çünkü Google, 28 Şubat 2021 Doodle tasarımında ünlü heykeltraşa yer verdi. Kuzgun Acar’ın 93. yaş günü için hazırlanan Google Doodle’ı görenler, ünlü heykeltraş hakkında araştırma yapmaya başladı bile. İşte Google’ın doğum gününü andığı Kuzgun Acar kimdir sorusunun yanıtı, sanatçının hayatı, eserleri ve heykelleri hakkına merak edilenler…
Kuzgun Acar Kimdir ?
28 Şubat 1928 tarihinde, İstanbul’da dünyaya gelen Kuzgun Acar’ın tam adı Abdülahet Kuzgun Çetin Acar olarak bilinmektedir. Çivi, tel, demir ve ahşap gibi malzemelerle yapıtlar ortaya koyan Kuzgun Acar, Türkiye’nin çağdaş heykel sanatının gelişmesinde öncü isimler arasında yer almıştır. 3 Şubat 1976 senesinde doğum yeri İstanbul’da hayatını kaybeden ünlü Türk heykeltraş uluslararası başarılara imza atmıştır.
Abdülahet Kuzgun Çetin Acar Hayatı ve Eğitimi
Nazmi Acar Bey ve Libya kökenli olan Ayşe Zehra Hanım’ın oğlu olarak 1928 yılında, İstanbul’da dünyaya gelen Abdülahet Kuzgun Çetin Acar, yoksul geçen bir çocukluk döneminin ardından, Sultanahmet Ticaret Lisesi’ndeki öğrenimini tamamladıktan sonra 1948 senesinde İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ni kazanarak Heykel bölümünde eğitim almıştır. Rudolf Belling’den eğitim alan Acar daha sonra Zühtü Müridoğlu ve Ali Hadi Bara atölyesinde de eğitim alarak öğrenimini tamamlamıştır.
Abdülahet Kuzgun Çetin Acar, eğitim aldığı dönemlerde Ali Hadi Bara’nın sanat anlayışından oldukça etkilenmiş ve soyut çalışmalara yönelmiştir. Soyut heykel sanatına tutku derecesinde bağlanan Acar, 1953 senesinde mezuniyeti sorasında serbest çalışmalarına başlamıştır. Mezun olduğu sene olan 1953’te ilk kişisel sergisini açan Kuzgun Acar ahşap, demir, çivi ve tel malzemelerden heykeller ortaya koymuştur.
Abdülahet Kuzgun Çetin Acar Ödülleri ve Uluslararası Başarıları
Kuzgun Acar uluslararası ödülü bulunan Türk heykeltıraştır. 1961 senesinde çivilerle yaptığı çalışmasıyla Paris Bienal’inde birincilik ödülüne layık görülmüştür. Acar’ın aldığı bu birincilik, onun hayatının bir dönüm noktası olmuştur. Çünkü bu ödül sayesinde sanatçılara verilen iki burstan birine sahip olmuştur. Aldığı bursla Fransa’ya giden ünlü sanatçı, 1962 senesinde Paris Modern Sanatlar Müzesi’nde sergi yapmıştır. Burada, Kuzgun Acar eserleri arasından biri ile iki deseni müze tarafından satın alınmıştır.
Bir yıllık Paris yaşantısından sonra Türkiye’ye geri dönen Kuzgun Acar, İstanbul’da sanat çalışmalarına aralıksız devam etmiştir. Türkiye’de modern heykel sanatının öncülerinden olan Acar, heykellerin otel ve iş hanı gibi yapılarda süsleme amacıyla kullanılması için girişimlerde bulunmuştur. Demir malzemeden yapılan bir heykel çalışmasıyla sanatçı, 1962’de 23. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde birinci olmuştur.
1962 ve 1963 yıllarında, Havre Müzesi ile Lacloche Galerisi’nde kişisel sergileirni düzenleyen Acar, 1966 senesinde eserlerini Rodin Müzesi’nde sanatseverlerle buluşturmuştur. Böylelikle Kuzgun Acar, Avrupa çevresinde de tanınan bir isim haline gelmiştir.
Kuzgun Acar Eserleri
Kuzgun Acar Kuşlar heykeli ile Türkiye’de büyük tanınırlık kazanmıştır. Acar tarafından 1966 senesinde yapılan Kuşlar heykeli, İstanbul Manifaturaclar Çarşısı’nda yer almaktadır. Kuzgun Acar eserleri arasında bulunan bir diğer önemli eser ise Ankara Kızılay Meydanı’nda yer almaktadır. Tunç malzemeden yapılan bu kabartma, Acar’ın en önemli çalışmaları arasındadır. Kuzgun Acar Türkiye Rölyefi, Ankara Kızılay Meydanı’da, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nün cephesinde bulunmaktadır.
Heykeltraş olması dışında Acar, sanatın çeşitli alanlarıyla yakından ilgili olmuş ve ürünler ortaya koymuştur. Örneğin; 1968 senesinde Mehmet Ulusoy tarafından başlatılan sokak tiyatroları için masklar üremiştir. Mehmet Ulusoy’un 1975 senesinde davet etmesi üzerine Paris’e gitmiş ve Kafkas Tebeşir Dairesi isimli oyun için mask üretimlerine devam etmiştir. Kafkas Tebeşir Dairesi oyunu için Acar tarafından üretilen 140 adet mask, en önemli ve en ünlü Kuzgun Acar eserleri arasında yer almaktadır.
Abdülahet Kuzgun Çetin Acar Sinema Hayatı
Türk heykeltraş Abdülahet Kuzgun Çetin Acar yalnızca heykel sanatıyla değil, sinema sanatı ile de yakından ilgili bir yaşam sürmüştür. Ünlü heykeltraş Acar, 1966 yılında bir sinema topluluğu olan Sinema Tanık içerisinde yer almıştır. Acar, bu topluluk içinde iken tamamlamasa da belgesel filmler çekmiştir.
Abdülahet Kuzgun Çetin Acar Siyasi Hayatı
Heykel sanatı ile birlikte sinema sanatı ile de ilgilenen Acar, siyasi olarak da aktif olan bir isim olmuştur. 1960’lı yıllarda Türkiye İşçi Partisi üye olan ünlü heykeltraş, bu partide aktif olmasından dolayı eserlerine alıcı bulamaz hale gelmiştir. Bu nedenle de geçimini sağlayabilmek için meyhanecilik ve balıkçılık gibi işler de yapmıştır.
Kuzgun Acar Heykelleri
Kuzgun Acar heykelleri ve eserleri kimi zaman tartışmalara da neden olmuştur. Çünkü sanatçının kaldırılan heykelleri ve sanat çalışmaları da bulunmaktadır. En bilinen Kuzgun Acar eserleri başlıcaları şunlardır:
Kuşlar Heykeli50. Yıl Heykeli / Gülhane ParkıHaşim İşcan Anıtı / AntalyaMustafa Kemal Anıtı / Bayrampaşa BelediyesiTürkiye RölyefiDİSK-Maden-İş’in Gönende bulunan dinlenme ve eğitim tesisindeki duvar heykeliİstanbul Resim ve Heykel Müzesi için alınan 3 adet metal heykeli
Kuzgun Acar eserleri arasında yarım kalan bir anıt da bulunmaktadır. Bu anıt eğer tamamlanabilseydi Marmara Adası’na konulacaktı. Ancak sanatçının, sanat çalışması sırasında merdivenden düşmesi ve beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetmesi nedeniyle bu anıt eser tamamlanamamıştır.
Kuzgun Acar heykelleri ve eserleri arasında tartışmalara konu olan ve hatta yerinden sökülerek kaldırılan çalışmaları da vardır. Örneğin; Acar’ın 1966 senesinde büyük boyutlu ve metal malzemeden yaptığı Türkiye Heykeli, yerinden kaldırılmış ve depoya alınmıştır. Acar, Türkiye Heykeli ile Anadolu’nun çoraklaşma sonucunda kaybettiği toprakları tasvir etmiştir. Bu heykel, Ankara Emek İş Hanı ön girişine konulmuştur. Ancak tartışmalara neden olması nedeniyle yerinden kaldırıldıktan sonra bir süre depoda bekletilmiştir. Daha sonra da Kuzgun Acar Türkiye Heykeli hurda olarak satılmıştır.
Kuzgun Acar’ın Gönen’de bulunan Metal-İş tesisleri için yaptığı bir heykel çalışması, 1980 sonrasında yerinden kaldırılarak depoya alındı. 1997 senesinde tekrardan akıllara gelen Acar’ın bu eseri yerine geri asıldı.
Abdülahet Kuzgun Çetin Acar heykelleri arasında, 1975 Heykel Sempozyumu için yaptığı, 1940’lı yılların Antalya Valisi Haşim İşcan Heykeli de bulunmaktadır. Bu büyük boyutlu heykel de konulduğu yerden kaldırılarak depoya alınmıştır. Ancak daha sonra Haşim İşcan Heykeli, Antalya Karaalioğlu Parkı’na konumlandırılmıştır.
Kuzgun Acar Neden Öldü ?
Kuzgun Acar Neden öldü sorusunun yanıtı da oldukça merak edilmektedir. Google’ın Doodle tasarımı ile 93.yaş gününü andığı ünlü heykeltraş ne yazık ki bir kaza sonucunda hayatını kaybetmiştir. Bir duvar rölyefi çalışması yaparken merdivenden düşerek ağır yaralanan Acar, beyin kanaması nedeniyle 4 Şubat 1976’da, henüz 48 yaşındayken yaşamını yitirmiştir. Ünlü heykeltraşın mezarı, İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’nda bulunmaktadır.
Kuzgun Acar Eşi
Ünlü sanatçı, heykeltraş Kuzgun Acar eşi Fersa Acar da merak edilenler arasında bulunmaktadır. Fersa Acar, eski bir tiyatro oyuncusudur ve aynı zamanda Su Yücel ve Orhan Taylan gibi pek çok önemli sanatçının menajerliğini yapmış olan biridir. Kuzgun Acar Fersa Acar, tiyatro hocası olan Beklan Algan sayesinde 1969 senesinde birbiri ile tanışmıştır. Acar, tiyatro için masklar ve heykeller yaptığı sırada tanıştığı Fersa Acar ile tanıştıktan sonra bir yıl içinde yani 1970 yılında evlenmiştir.
Kültürlü bir aileden gelen Fersa Acar, Avusturya Lisesi mezundur. Lise mezuniyeti sonrasında eğitimine yurt dışında devam eden Fersa Acar, bir röportajında eşi için ‘’Kuzgun’dan insan ne demektir, onu öğrendim’’ demiştir.