Kuzey Irak’ta Bulunan Neandertaller Bilim Dünyasında Merak Uyandırmaya Devam Ediyor

Kuzey Irak’taki Şanidar Mağarası’nda

Kuzey Irak’taki Şanidar Mağarası’nda devam eden arkeolojik araştırmaların sonucunda yeni bir Neandertal iskeletine ulaşıldı. Bu iskelet daha önce bulunan gömütün oldukça yakınında yer alıyor. Ancak yapılan ön araştırmalar, bu iki iskeletin aynı jeolojik zaman ait olmadığını gösteriyor. Bu da arkeoloji ve insanlık tarihini yakından takip edenlerin ve bilim dünyasının heyecan duymasına neden oluyor.

Çiçek Gömütü Neandertal

İnsanlık tarihi açısından oldukça önemli olan bir keşif, 1950’li yıllarda Zagros Dağları’ndaki Şanidar Mağarası’nda ortaya çıkarılmıştı. Yaklaşık olarak on tane Neandertal gömütünün bulunduğu bu mağarada yapılan çalışmaların sonucunda, iskeletlerden bir tanesinin üzerinde çiçek polenleri de bulunmuştu. Bunun ortaya çıkması, gömü sırasında birbirlerinin mezarlarına çiçek koyma geleneğine sahip oldukları teorisinin ortaya atılmasına da sebebiyet vermişti.

Yapılan bu keşif, Neandertaller ile ilgili olan teorilerin değişmesine neden olmuştu. Hatta Neandertallerin gelişmiş bir soyutlama yetisine sahip oldukları veya olmadıkları konusu hakkında yaygın bir tartışma başlamıştı. Bazı araştırmacılar, polenlerin bilinçli olarak bir gömünün üzerine bırakılmış çiçekleri işaret etmediğini öne sürmüş ve şüpheci yaklaşmıştır. Araştırmacıların bir kısmı da Neandertallerin ölülerini gömüp gömmediğini tartışmaya açmıştı.

Araştırmalar Yeniden Başladı

Yıllar sonrasında, 2014 senesinde Şanidar Mağarası’nda yeniden araştırma yapmaya başlayan araştırmacılar, mağarada geçtiğimiz sonbahar aylarında yeni bir Neandertal iskeletine rastladı. Kafatası, üst göğüs kafesi ve el ve kol kemiklerinden oluşan bu iskeletin, ‘Çiçek gömütü’ olarak da adlandırılan iskeletin bulunduğu bloğun yakınlarında bulunduğu açıklandı. Araştırmacı grubunun ekip lideri Arkeolog Christoher Hunt, yeni bulunan iskeletin, daha önce tartışmalara neden olan çiçek gömütünün de yer aldığı çökelti bloğunda bulunduğunu ifade etti. Ayrıca Hunt, yeni teknoloji sayesinde Çiçek Gömütü’nün de test edilebileceğini açıkladı.

Uzmanlar, Zagros Dağları’daki Şanidar Mağarası’nda ortaya çıkarılan yeni iskeletin yaklaşık olarak 80.000 yıl önce yaşadığını belirtiyor. Günümüzde de modern teknolojinin yardımıyla Neandertal iskeletlerinden hatta ve hatta bulunan tortulardan DNA örneklerinin alınabilecek olması, uzmanların heyecanını oldukça arttırıyor.

Ön Araştırmalar Farklı Jeolojik Zamanlara İşaret Ediyor

Araştırmaların neticelendirilmesinden önce kesin bilgilerin verilmesinin pek de mümkün olmadığını ifade eden Ekip Lideri Chistopher Hunt, ön bilgi olarak; Çiçek Gömütü’nün bulunduğu alanda ortaya çıkartılan yeni iskeletlerin birbiri ile aynı jeolojik seviyelerde olmadığını belirtiyor. Bu durumda da Neandertallerin nesiller boyunca aynı alanlara gedikleri, daha önceki gömütlerinden haberdar oldukları anlamına ulaşılabiliyor. Kısacası; Neandertaller bilinçli olarak ölülerini bu alana getiriyor ve gömüyor. Tıpkı araştırma ekibi gibi insanlık tarihi ve arkeoloji meraklıları ve bilim dünyası da yapılacak olan bu araştırmaların sonucunu, kaydedilecek olan gelişmeleri merakla bekliyor.