Kurumuş Kan Lekesi Kumaştan Nasıl Temizlenir?

Hayatınızda karşılaştığınız en kalıcı leke hangisi? Vişne suyu, sıvı yağ, çamur? Evet bu lekelerin hepsi çok kalıcı. Her birini çıkarması çok güç. Peki, kurumuş kan lekesi çıkarmak mümkün mü? Kurumuş kan lekesi nasıl çıkar ? İşte, Kurumuş Kan Lekesi Temizleme Yöntemleri ! Kurumuş kan lekesi çıkarmanın birçok püf noktası bulunmaktadır. Birçok kişi, kan lekesinin kolay […]

Hayatınızda karşılaştığınız en kalıcı leke hangisi? Vişne suyu, sıvı yağ, çamur? Evet bu lekelerin hepsi çok kalıcı. Her birini çıkarması çok güç. Peki, kurumuş kan lekesi çıkarmak mümkün mü? Kurumuş kan lekesi nasıl çıkar ? İşte, Kurumuş Kan Lekesi Temizleme Yöntemleri !

Kurumuş kan lekesi çıkarmanın birçok püf noktası bulunmaktadır. Birçok kişi, kan lekesinin kolay çıkmayacağını özellikle kuruyan kan lekelerinin nasıl çıkacağı konusunda oldukça tereddütlü olduğu bilinmektedir.

Kan lekesini çıkarmak için hızlı şekilde hareket etmek ve asla leke yok oluncaya kadar yıkama ve kurutmaktan kaçınmak sayesinde gerçekleşmektedir. Kurumuş kan lekelerini çıkarmanın 5 farklı yöntemi bulunmaktadır. Buna göre;

Sabun ve su ile ovalayarak temizleme Et terbiyesi tozu kullanmakEnzimatik temizleyicilerden yararlanmakLimon suyu ve güneş ışığından yararlanmakDaha güçlü bakım yapmak

Bu 5 farklı yöntem kullanılarak, kan lekeleri ve kurumuş kan lekeleri kolaylıkla çıkarılabilmektedir. Kullanılacak yöntemler, kumaşın zarar görmemesi ve daha kolay çıkarılabilmesi için uygulanan pratik yöntemlerdir.

1 – Sabun ve Su ile Ovarak Kan Lekelerini Çıkarma

Kan lekesi çıkarma işlemi için su ve sabun kullanmak, bilinen ilk yöntemdir. Oldukça kolay olan bu yöntemde, farklı bir temizlik aparatı kullanılmasına gerek yoktur. Özellikle keten ve pamuklu kumaşlarda daha uygundur.

Keten ve pamuklu kumaşlar, yün ve yapay elyaftan oluşmaktadır. Kan lekesi olmuş yüzeye kullanılacak olan ufak sabun topları ya da hap şeklindeki temizlik ürünleri hafif şekilde ovularak temizlenebilir. Lekeli olan kısım aşağı bakacak şekilde ve suyun arkadan gelmesine dikkat edilerek, kumaş tersten yıkanarak temizlik sağlanabilir.Kan lekesi kesinlikle ılık ya da sıcak su ile yıkanmamalıdır. Sıcak ya da ılık su, lekenin kumaşa daha fazla tutunmasına neden olur. Bu yüzden kan lekeleri, soğuk su ile yıkanmalıdır.Kumaş ters çevrildikten sonra üzerine konacak temizlik ürünü hassas bir şekilde köpürtülerek yıkanmalıdır. Leke kumaşa değil, leke lekeye sürülmelidir.

2 – Et Terbiyesi Tozu ile Kan Lekesi Çıkarma

İpek ve yün kumaş üzerinde kullanılabilecek et terbiyesi tozu , kan lekelerindeki proteinleri kolaylıkla parçalar. Ancak bu ürün kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Her ne kadar bazı ipekli kumaşlar için tavsiye edilse de et tenderizer yani et terbiyesi tozu, ipek ve yün kumaş liflerini parçalayabilmektedir.

Et yumuşatma tozu olarak da bilinen et tenderizer, için 1 yemek kaşığı kullanılmalıdır. Üzerine su eklenir. Hazırlanan karışım, macun halini almalıdır. Macunlaşan karışım, lekeli alana konur ve yavaş hareketlerle lekenin tamamına yayılır. Yayılırken hafif ovalama işlemi yapılır.Ortalama 1 saat kadar bekletilen kumaş, soğuk su ile durulanmalıdır. Soğuk su ile iyice temizlenen kumaş, asılarak kurutulmalı, kurutucu kullanılmamalıdır.

3 – Enzimatik Temizleyicilerle Kan Lekelerini Çıkarma

Kurumuş kan lekesi çıkarma yöntemlerinden biri de enzimatik temizleyicilerdir. Enzimatik temizliyeciler ; protein ve organik kalıntıların temizlendiği, hafif alkali biyolojik temizleyiciler olarak adlandırılmaktadır.

Bu yöntem, ipek ve yün kumaşlarda kullanılmamalıdır. Enzimatik temizleyiciler; lekeli alandaki protein parçalarını temizler. Bulunması biraz zor olabilen enzimatik temizleyiciler için doğal ya da toprak dostu çamaşır deterjanı ürünlerinden kullanılabilir.Enzimatik temizleyici kullanılırken, lekeli alan soğuk su ile yıkanır. Kurumuş kanın biraz daha serbest kalması için gerekli bir işlemdir. Keskin olmayan bir bıçak ya da başka bir aparatla yumuşamış leke kazınır.Yaklaşık 120 ml (1/2 bardak) enzimatik temizleyici ile soğuk su karıştırılır. Lekeli kumaş, hazırlanan karışıma batırılır. Kumaş ıslandığında lekenin yumuşayarak kumaştan ayrılması için, lekenin ne kadar zamandır kurumuş olduğu ya da tazeliği önemlidir. Bu yüzden en az 1 saat ya da lekenin kurumuş olduğuna göre 5-6 saat suda bekletilmelidir.Belirlenen süre bittikten sonra, kumaş normal yıkama sürecine bırakılır. Kurutucu ile kurutulmamalı ve havalandırılarak ve asılarak kumaşın kurutulması aşamasına geçilmelidir.

4 – Limon Suyu ve Güneş Işığı ile Kan Lekesi Temizleme

Limon suyu ve güneş ışığı ile kan lekesi temizleme işlemi, genel olarak güneş ışığı olduğu zaman yapılmalıdır. Limon suyu ve güneş ışığı, narin kumaşlarda ve ipekli kumaşlarda kullanılmamalıdır.

Kan lekesi olmuş kumaş, soğuk suda birkaç dakika bekletilir. Daha sonra soğuk suyla bekletilen kıyafetin fazla suyu sıkıldıktan sonra kilitli ya da fermuarlı plastik torbanın içine konur. Plastik torbanın ağzı kapatılmadan önce ortalama 2 bardak yani 500 ml limon suyu ve 120 ml (1/2 bardak limon tuzu konur ve poşetin ağzı kapatılır.Ağzı iyice kapatılan poşet torba içindeki kumaş, nazik hareketlerle ovalanır. Bir nevi nazik şekilde masaj yapılarak tüm limon tuzunun çözülmesi ve limon suyuyla karışarak, lekenin üzerine nüfuz etmesi sağlanır.Masaj yapma işlemi bittikten sonra ürün 10 dakika kadar bekletilir. Sürenin sonunda kumaş torbadan çıkarılarak, fazla suyu sıkılır. Kumaş güneşe bırakılarak kuruması sağlanır. Kuruma işleminin ardından, kumaşta hafif bir sertleşme olsa da normal yıkama sürecinde bu kuruluk gidecektir.

5 – Çok Güçlü Temizlik Maddeleriyle Kurumuş Kan Lekesi Çıkarma

Çok güçlü temizlik maddeleriyle kurumuş kan lekesi çıkarma işlemi için dikkatli olunması gereklidir. Hafif temizlik ürünlerine göre çok daha güçlü olan temizlik ürünlerinin, kumaşa zarar verme olasılığı yüksektir.

Çok güçlü temizlik maddeleriyle leke çıkarma işlemine başlamadan önce, kumaşın görünmeyen bir bölümünde, bu maddeler denenmelidir. Beyaz sirke çok güçlü bir temizleyici olmamasına rağmen, kumaşa az da olsa zarar verebilir. Beyaz sirke ile temizleme sırasında, ortalama 30 dakika beyaz sirkeli suda bekletilir. Bekleme süresi sonunda soğuk su ile durulanır. Durulama sırasında, lekeli alan parmaklarla ovalanır. Eğer hafif de olsa leke kaldıysa, kan lekesinin üzerine sirke uygulama işlemi tekrarlanabilir. Hidrojen peroksit ile de temizleme yapılabilir. %3’lük hidrojen peroksit çözeltisi, direkt leke üzerine dökülebildiği gibi, bir pamuk ile de uygulanabilir. Hidrojen peroksit, renk ağartıcı özelliğe sahip olduğu için, kumaşın 5-10 dakika karanlık bir yerde tutulması ve ardından sünger ya da temiz bir bez yardımıyla kurulanması gereklidir.Ev içi amonyak temizleme maddesiyle de kurumuş kan lekesi çıkarılabilir. Eşit miktarda su ve amonyak seyreltilir ve kumaşın görünmeyecek bir bölümünde test edilir. Eğer kumaşa zarar vermiyorsa, 15 ml yani 1 yemek kaşığı amonyak ev içi amonyak ve 1 litre su ile sıvı el deterjanı karıştırılarak temizleme yapılabilir. Kurumuş kan lekesi amonyak ile temizleme işleminde, ipek ve yünlü kumaşlar kullanılmamalıdır. İpek ve yün kumaşlarda lifler, amonyak yüzünden hasar görebilir. Çok daha güçlü amonyak çözeltilerinde ise, seyreltilme işlemi daha fazla yapılmalıdır.

Önemli İpuçları

Kurumuş kan lekesi çıkarma işleminde bazı püf noktaları bilmek, her zaman kumaşınızı kurtarmanız için yeterlidir. Buna göre;

Kumaş liflerinin renginin ağarmaması ya da kumaşın dokusunun bozulmaması için, kumaşın görülmeyecek bir bölümünde, çözeltiler denenmelidir.Kullanacağınız temizleme yöntemleri sadece kan lekeleri için değil, halı ve döşemelerde bulunan kan lekeleri için de geçerlidir.Hidrojen peroksit yöntemi kullanırken; ¼ hidrojen peroksit ile ¾ su karıştırıldığında, kumaşlarda ağarma görülmez.Temizlenecek kan lekelerinin tamamen temizlendiğinden emin olmadan kurutulmamalı ve asla kurutucu kullanılmamalıdır. Kurutucunun çıkardığı sıcaklık, lekenin kumaşa daha fazla işlemesine neden olur.Kurumuş ya da taze kan lekesi temizlerken, kendinizin haricindeki bir kan temizleme işlemi yapılıyorsa, muhakkak eldiven giyilmelidir. Böylece, kan ile bulaşabilecek her türlü hastalıktan korunmuş olursunuz. Amonyak ile ağartıcı ürünler karıştırılmamalıdır.Lekenin üzerine diş macunu sürerek bir miktar süre dolabın dondurucu bölümünde saklayarark kan lekeli kıyafet temizliği yapılabilmektedir. 

Exit mobile version